Actueel

Vincentre schetsontwerp ex

Uitbreiding Van Gogh Museum Nuenen

19 juni 2020

Vandaag heeft Vincentre in Nuenen het schetsontwerp gepresenteerd voor de uitbreiding van het museum. Het ontwerp is geïnspireerd op de typische bouwstijl van boerderijen uit de tijd dat Vincent van Gogh in Nuenen woonde en werkte. De uitbreiding van Museum Vincentre is mogelijk dankzij bijdragen van gemeente Nuenen, provincie Noord-Brabant, Regio Deal Brainport Eindhoven, regionaal bedrijfsleven, fondsen en particulieren.

De nieuwbouw heeft een huiselijk karakter en symboliseert de voorliefde van de schilder voor het gewone eerlijke leven dat ook terug te zien is in zijn landschappen en portretten.” (architect Rob Meurders)

Het bestaande gebouw wordt verrijkt en uitgebreid met een markant nieuw volume. De locatie aan het historische lint wordt zo nog meer dé ankerplaats van waaruit de erfgoedlocaties uit de tijd van Vincent ontdekt kunnen worden.  In het ontwerp is het dorpse en Brabantse, met zijn typerende schaal van groot belang. Niet door een letterlijke imitatie van de stijl uit die periode, maar door een expressieve en eigentijdse versie van een langskap boerderij, wordt de relatie tussen de kunstenaar en zijn voormalig thuis nieuw leven ingeblazen.

Museum Vincentre en de stichting Van Gogh Village Nuenen maken deel uit van de Van Gogh Sites Foundation, de Brabantbrede samenwerking tussen partijen die zich onder de vlag Van Gogh Brabant inzetten voor het behoud en de ontwikkeling van het Brabantse Van Gogh erfgoed. De ontwikkeling van het erfgoed in Nuenen zal een bijdrage leveren aan aantrekkelijkheid van de regio voor bewoners, ondernemers en bezoekers.

Zie hier voor het volledige persbericht.

Sloterdijk Kavel L tekening

Diederendirrix ontwerpt samen met Civic een mix-use gebouw bij station Amsterdam-Sloterdijk

18 mei 2020

Het gebied rondom station Amsterdam-Sloterdijk transformeert in hoog tempo van een kantorenlocatie naar een gemengd gebied voor wonen, studeren, ontspannen en werken. Bereikbaarheid per fiets, openbaar vervoer en hoge kwaliteit van de openbare ruimte zijn daarbij steeds belangrijker. Pal naast station Sloterdijk ontwikkelt de gemeente Amsterdam in samenwerking met de Alliantie Ontwikkeling een woongebouw met een openbare fietsenstalling.

Diederendirrix won begin 2019 de pitch voor het ontwerp van kavel L-Midden met een ontwerp waarin het wonen georganiseerd is rond een binnenhof. De getrapte vorm van het gebouw garandeert een geluidsluwe gemeenschappelijke binnentuin voor de bewoners en tegelijk opent het gebouw zich met een ‘groene kloof’ naar de omgeving. Onderdeel van de uitvraag was dat een jonge architect de kans moest krijgen mee te werken aan een grote complexe opgave. Diederendirrix heeft daartoe Civic – Public Architecture uit Amsterdam uitgenodigd voor het ontwerpteam.

Het markante woningblok van 60 meter hoog is een weelderige oase in hartje Sloterdijk. De 320 sociale- en middeldure huurwoningen en 1.700 m2 bedrijfsruimte zijn in bezit van de Alliantie. De gemeente Amsterdam wordt eigenaar van de publieke fietsenstalling met 3.700 inpandige fietsparkeerplekken. In het gehele stationsgebied is extra aandacht voor duurzaamheid en kwaliteit.

Met het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente Amsterdam en de Alliantie Ontwikkeling op 14 mei 2020 wordt ook gestart met het Voorlopig Ontwerp. Oplevering staat gepland voor medio 2025. Jan van Barneveld, directeur de Alliantie Ontwikkeling: “Ik ben verheugd dat door deze unieke samenwerking vanuit een gedeeld belang dit markante gebouw wordt gerealiseerd in Sloterdijk-Centrum.”

Theater de Kattendans

Nieuwe toekomst voor Theater de Kattendans

23 april 2020

Diederendirrix architecten is geselecteerd voor de uitbreiding en revitalisering van theater de Kattendans. Na onze succesvolle herbestemming van voormalige weverij De Ploeg is dit wederom een inspirerende uitdaging voor een belangrijke cultuurdrager in Bergeijk.

Er zijn oneindig veel opties tussen conservering en volledige make-over van een gebouw. Wij zetten al onze kennis en creativiteit in om de juiste balans te vinden tussen herstellen, herbestemmen, herstructureren en/of regenereren van het bestaande theater.

Samen met bureau Franken, K+ adviesgroep en Vianen Bouwadvies maken we een nieuw cultureel centrum dat meer ruimte en service biedt voor bezoekers en theatermakers. Tegelijk koesteren we de huidige intimiteit van het gebouw.

VDMA terrein Vestdijk Eindhoven

Tender VDMA terrein Vestdijk gewonnen!

25 november 2019

Eindhoven – Het VDMA (Van der Meulen-Ansems) terrein aan de Vestdijk in het centrum van Eindhoven wordt ontwikkeld door Being Development. Dat maakte de gemeente Eindhoven vrijdag bekend. Timeless Investments is ontwikkelpartner en investeerder, en zal samen met Being onder het motto ‘Join the Stage’ het gebied transformeren tot een levendige stedelijke hub met woningen, kantoren en openbare ruimte – een podium voor iedereen.

Het ontwerp van het plan van circa 75.000 vierkante meter kwam tot stand onder leiding van architectenbureau OMA samen met diederendirrix, FABRICations, landschapsarchitect DELVA Landscape Architecture/ Urbanism, en ontwerperscollectief NUL ZES. Het plan geeft invulling aan een duurzaam en inclusief programma voor wonen, werken en inspireren, waarbij het creëren van balans in diversificatie een belangrijk uitgangspunt is. Vijf nieuwe, duurzame gebouwen gaan de dialoog aan met vier bestaande waardevolle gebouwen van de Zusterflat, Luciferfabriek en Garage aan de Vestdijk en de chauffeurswoning aan de Raiffeisenstraat. Zo ontstaat op stedelijk niveau een complementaire mix tussen klein, middelgrote en grote gebouwen. Het plan vormt de perfecte overgang tussen de binnenstad, stationsomgeving en omliggende woonwijken.

Yasin Torunoglu, wethouder wonen, wijken, werk en ruimtelijke ontwikkeling gemeente Eindhoven: “Het VDMA-terrein is een bijzondere plek voor Eindhoven. Een centraal gelegen locatie, waar een luciferfabriek en een autogarage hebben gezeten. Met het winnende plan wordt dat verleden geëerd, maar tegelijk wordt het potentieel van de plek ten volle benut. Via een programma van wonen, werken, groen en ontspanning voor een breed publiek legt het plan de verbinding tussen het winkelhart van de stad en de gebiedsontwikkelingen in de omgeving. Het VDMA-terrein heeft zo niet alleen een rijke historie, maar ook een mooie toekomst voor de boeg.”

DomusDela Eindhoven

DomusDela, eigentijdse ‘kerk’ midden in Eindhoven

7 november 2019

“DELA heeft de luiken van de oude Paterskerk en de historische gebouwen van complex Mariënhage open gegooid. De monumenten kregen nieuw leven ingeblazen. Met moderne middelen is een spirituele sfeer gecreëerd om hier een uitvaart, een huwelijk of een jubileumfeest te houden, maar ook om iets te drinken of te eten. Daarvoor werden oude kerkelijke elementen deels verwijderd, zoals het grote altaar dat naar een zijgang werd verplaatst. ” Lees hier het hele artikel in het Eindhovens Dagblad over DomusDela.

Zorghotel Domstate genomineerd voor gebouw van het jaar

Zorghotel Domstate genomineerd voor Zorggebouw van het jaar

24 oktober 2019

Als onderdeel van de Architectenweb Awards 2019  wordt eind oktober de prijs voor Zorggebouw van het Jaar 2019 uitgereikt. Voor deze prijs heeft een onafhankelijke jury Zorghotel Domstate aan de Beneluxlaan in Utrecht genomineerd. We zijn erg verheugd met deze nominatie.

In samenwerking met Van Eijk & van der Lubbe hebben we het oude reactiveringscentrum Albert van Koningsbruggen uit de jaren 70 van de vorige eeuw getransformeerd en verduurzaamd tot een integraal zorggebouw. Het nieuwe programma bestaat uit een onderzoeks- en behandelcentrum voor kortdurende revalidatie met luxe zorgkamers, een restaurant en werkplekken. Alle functies zijn georganiseerd rond een centrale patio.

Het pand is tot op het casco gesloopt en heringedeeld, met respect voor waardevolle architectonische elementen. Zowel bij het gebouw als de inrichting is een healing environment met ontspannen sfeer en toegankelijkheid leidraad geweest, en is gestreefd naar een hoogwaardige uitstraling.

Zorghotel Domstate is een project waar architectuur en interieurontwerp niet los van elkaar zijn te zien, constateert de jury. De juryleden prijzen de sfeer en kwaliteit van het interieur. Een interessante herontwikkeling, aldus de jury, die door de wijze waarop de plint is ingezet voor eerstelijns- en transmurale zorgvoorzieningen ook een buurtfunctie heeft.

De tweede nominatie Zorggebouw van het Jaar 2019 is Hof van Nassau van architectenbureau INBO. De winnaar van de prijs wordt bekendgemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking op donderdag 31 oktober 2019 bij Broeinest in Amsterdam.

Diederendirrix bureauEAU bureau excursie 2019

Bureauexcursie diederendirrix & bureauEAU 2019

14 oktober 2019

Begin oktober hebben we met het bureau de stad Brussel bezocht. We hebben een aantal transformatieprojecten bezocht, tentoonstellingen bekeken, heerlijk gegeten en samen veel gelachen.

Onze uitvalsbasis was Hotel Jam in de wijk Sint-Gilles. Het voormalige kantoorpand heeft al een tweede leven gehad als kunstschool en is nu door interieurarchitect Lionel Jadot getransformeerd tot een hip hotel. Het oorspronkelijke beton van de vloeren en baksteen van de wanden zijn in het zicht gelaten. In combinatie met het interieur van massief dennenhout is het resultaat stoer en sfeervol. Het weer was er niet naar, maar het relaxatie zwembad en een rooftopbar waren de eyecatchers. In een lange stadswandeling hebben we o.a. Muntpunt bezocht van B-architecten. Een transformatie van een kantoorpand uit de jaren ’70 en een pand uit de 19e eeuw tot een bibliotheek. We hebben een bezoek gebracht aan de iconische Citroën-garage en een toelichting gehad op de toekomstige plannen van noa Architecten, EM2N en Sergison Bates Architects. Op de voormalige spoorwegsite van Tour & Taxis langs het kanaal hebben we de eerste opgeleverde gebouwen bezocht op het immense terrein. Het Herman Teirlinck Building van Neutelings Riedijk & CONIX RDBM Architects en de herbestemming van het Koninklijk Pakhuis tot winkels, horeca en kantoorruimte zetten op een indrukwekkende manier de toon in het gebied. Met een bezoek aan RotorDC (decontruction/ consulting) sloten we de dag af. Deze spin-off van het ontwerp- en onderzoeksbureau Rotor uit Brussel heeft nu ook een groot eigen terrein met loodsen. Hier verzamelen, reinigen, onderzoeken, sorteren en verkopen ze gebruikte bouwmaterialen. We kregen een uitgebreide uitleg over hoe de bouweconomie kan transformeren naar een duurzame circulaire samenleving.

Twee dagen Brussel is veel te kort. We gaan dus zeker nog een keer terug!

Rob Meurders Tom Kuipers en Theo Hauben benoemd tot partner.

Gereed voor de toekomst

8 oktober 2019

Diederendirrix architectuur & stedenbouw en bureauEAU benoemen Rob Meurders, Tom Kuipers en Theo Hauben tot partner.

Diederendirrix architectuur & stedenbouw en bureauEAU nemen het initiatief in de huidige dynamische realiteit. Ze creëren kansen door uitdagende ontwerpen en een innovatieve manier van bouwen. De complementaire bureaus hebben één gezamenlijk directie. Rob, Tom en Theo verstevigen het fundament met elk een eigen expertise. De nieuwe partners vergezellen Paul Diederen, Bert Dirrix en Anja Dirrix in het directieteam.

Lees hier het interview met de nieuwe partners in De Architect.

Lees hier het persbericht

Greenville leidsche rijn utrecht

Een groene oase in Leidsche Rijn

11 juni 2019

Heijmans is gestart met de bouw van Greenville, een zeer duurzaam woningbouwproject in Leidsche Rijn in Utrecht. Samen met Bedaux de Brouwer Architecten en Hilberink Bosch Architecten heeft diederendirrix het ontwerp gemaakt van het woongebouw met 93 luxe appartementen en 30 stadswoningen. Bert Dirrix had hierbij de supervisie in handen en BureaEAU heeft het plan technisch uitgewerkt.

Greenville speelt in op de wens om in een kwalitatief hoogstaande architectuur, omgeven door groen, gezond te leven in een hoog stedelijke setting. Het drieledige, terrasvormige woongebouw met royale buitenruimten is gesitueerd rond twee binnentuinen. Bert Dirrix licht de opzet aldus toe:

“Op deze plek, eigenlijk een vierkantje op de kaart, braken we de boel open: in plaats van een massief blok is dit een terrasvormig, halfopen gebouw en zijn de tuinen het appartementencomplex ingetrokken. Zo maken we een open, groene omgeving, middenin het stedelijke Leidsche Rijn Centrum. We hebben de schaduw zoveel mogelijk uitgebannen. Alle woningen hebben zicht op het park en de groene binnenhoven, en op de omringende bebouwing van zowel het winkelcentrum als de boerderij hier tegenover. En in het groen ontmoet je elkaar, in de gemeenschappelijke binnentuinen, die grenzen aan de privé-buitenruimtes. Daar voegt bureau Flux ecologische waarde aan toe: insecten, vogels, vlinders en kleine dieren krijgen in Greenville ook hun eigen habitat.”

Greenville is niet alleen een mooi voorbeeld van eigentijdse architectuur waarin duurzaamheid, gezondheid, woonkwaliteit en belevingswaarde belangrijke uitgangspunten van het ontwerp vormen. Het project getuigt ook van een geslaagd integraal ontwerp en goed teamwork tussen de diverse architecten, de stedenbouwkundige, de landschapsontwerper, BureauEAU en aannemer Heijmans.

Lees hier meer over Greenville.

1 2 3 4 5 6 20