Nieuwe generatie aan het roer bij diederendirrix
12 september 2024
Er staat een nieuwe generatie eigenaars aan het roer bij diederendirrix. Het bureau voor architectuur en stedenbouw, dat in 1999 werd opgericht door Paul Diederen en Bert Dirrix, behoort al jaren tot de top van Nederland. En daar gaat niets aan veranderen als het aan de nieuwe aandeelhouders ligt. Zij zetten de bestaande koers voort en kijken vol enthousiasme naar de toekomst.
In vertrouwde handen
De meerderheid van de aandelen van diederendirrix en dochteronderneming bureauEAU is per 31 mei 2024 overgedragen. Bram van Ekeren, Niels Ponjee, Jeroen Schipper en Ruud van der Zanden zijn toegetreden als nieuwe eigenaren. Theo Hauben, Tom Kuipers en Rob Meurders namen deze stap al in 2018. Stuk voor stuk vertrouwde gezichten, want ze zijn allemaal al jaren werkzaam bij de organisatie.
Dat de nieuwe groep eigenaren de verantwoordelijkheid aankan is meer dan bewezen. Want al sinds de toetreding van de nieuwe partners in 2018 dragen zij een grote en alsmaar groeiende verantwoordelijkheid voor het oeuvre van het bureau. Zowel op het vlak van stedenbouw en architectuur als bouwtechniek. De overname voelt voor de kersverse aandeelhouders én de rest van het team dan ook als een natuurlijke vervolgstap. Paul Diederen en Bert Dirrix blijven op de achtergrond betrokken als medeaandeelhouder en adviseur. Zo is een geleidelijke overgang geborgd.
Projecten die ertoe doen
Architectenbureau diederendirrix geeft energie aan stadsdelen, wijken, buurten en gebouwen. Dit met respect voor verleden en heden, maar met een betere toekomst als doel. Je zou kunnen zeggen dat dit gedachtegoed ook van toepassing is op deze overname. Zo blijft de naam – en de heritage die daarbij hoort – gewoon overeind. Er wordt dus niet veranderd om te veranderen. Wél geïnnoveerd om bij de tijd te blijven. Want de steeds complexere integrale opgaves die diederendirrix aanpakt vragen om professionalisering van processen en samenwerkingen. De focus ligt vooral op betekenisvol werk maken met een geëngageerd team. Projecten uitvoeren die ertoe doen, die sociaal en maatschappelijk relevant zijn en waarmee mensen geholpen zijn. Want dat is waar het hart van deze groep sneller van gaat kloppen.
Klaar voor de toekomst
Dankzij de nieuwe eigendoms- en organisatiestructuur kunnen diederendirrix en bureauEAU jaren vooruit. Vanuit proactief ondernemerschap betrekt de nieuwe groep eigenaren toekomstige generaties. Dit zorgt voor veerkracht, vertegenwoordiging in de breedte en een stroom van nieuwe impulsen. Kortom, diederendirrix gaat met een open vizier de toekomst in, en creëert ruimte om die samen vorm te geven. Met collega’s, partners en opdrachtgevers.
Neem contact op met Anneke Molin voor meer informatie via info@diederendirrix.nl of +31 40 26 06 74
(beeld: Nina Hauben)
Museum Echo
3 september 2024
Museum Klok & Peel in Asten wil met een helder toekomstplan vernieuwen en meer bezoekers trekken. Onder de werktitel “Museum ECHO” zoekt het museum financiering bij fondsen, sponsoren en overheden, met een focus op 2030. Op uitnodiging van het museumbestuur hebben diederendirrix en Van Eijk & Van der Lubbe bevlogen gewerkt aan een plan voor een vernieuwd, wervend en toekomstbestendig museum voor Asten en de regio.
De tijd is rijp voor een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van dit museum. Een hoofdstuk dat zich richt op vernieuwing, inhoudelijke groei en toekomstbestendigheid. Op basis van een grondig onderzoek en analyse van zowel de programmatische als de fysieke aspecten van het museum is het ontwerp tot stand gekomen. Het resultaat is een blauwdruk voor de ontwikkeling van het museum tot een dynamische en inspirerende plek die bezoekers van alle leeftijden en achtergronden aanspreekt..
De totale kosten voor de realisatie van de ambities zijn begroot op 14 miljoen euro. Het museum gaat 70.000 bezoekers per jaar ontvangen door te focussen op educatie, innovatie, interactiviteit en gastvrijheid. Het wordt daarmee een bovenregionaal museum met de grootste klokkencollectie ter wereld.
Woongebouw Fibonacci is opgeleverd
19 juli 2024
Op woensdag 17 juli was de feestelijke oplevering van Fibonacci in Amsterdam. De eerste twee bewoners kregen symbolisch de sleutel van hun nieuwe appartement. De zeer krappe en ingewikkelde locatie ligt ingeklemd tussen het spoor en de drukke Panamalaan. Diederendirrix is erin geslaagd een markant stedelijk ontwerp te maken waar 243 jongeren prettig kunnen wonen – zonder wakker te liggen van de drukke stad om hen heen.
Fibonacci bestaat uit 49 sociale en 194 middeldure huurwoningen rondom een atrium. In de ontwikkeling van Fibonacci is veel aandacht geweest voor de leefomgeving van de toekomstige bewoners. De positionering van de woningen, functies en inrichting dragen bij aan de vorming van een woongemeenschap. Zodra je vanaf de Panamalaan door de grote open poort heenloopt, beland je in een ruim, met glas overdekt atrium dat door het volumes is voortgezet. In deze oase van rust zonder wind, regen en stadsgeluiden, maar met licht en lucht in overvloed. Hier is, net als op de brede galerijen, veel plek om elkaar buitenshuis te ontmoeten.
Woongebouw Fibonacci is een project van VORM, Rockfield, The Cohesion en woningcorporatie Stadgenoot.
Foto: Bewoners Dirkje en Miloš ontvangen de sleutel van het gebouw van Edvard van Luijn (Rockfield), Jan-Bert Vroege (Stadsdeel Oost), Egbert Dekker (Stadgenoot) en Hans Meurs (VORM).
Bosplaats Jac. P. Thijsse wint tender
7 juni 2024
We zijn verheugd te delen dat diederendirrix samen met CRA Vastgoed de tender heeft gewonnen voor de herontwikkeling van de Scholenstrip in Heelsum, aan de rand van de Veluwe. In samenwerking met de landschapsarchitecten van Buro Harro, ecoloog David de Vos en Volantis zal diederendirrix een natuur inclusieve buurt ontwerpen met ruim 60 hybride biobased woningen, waarvan het merendeel in het sociale- en middensegment.
Voor Bosplaats Jac. P. Thijsse hanteren we een regeneratieve strategie gericht op natuurbehoud, het versterken van het lokale ecosysteem en het stimuleren van gemeenschap. Het aanwezige landschap is de contramal waarbinnen we woonclusters gaan ontwikkelen. Door de groenstructuur te versterken zal ze uitgroeien tot een gevarieerd bos met bewoonde boskamers, die middels wandelpaden en speelruimten verbonden worden met het dorp.
Om maximaal ruimte te maken voor de natuur zijn bergingen, buitenruimten en parkeerplaatsen zoveel mogelijk in de gebouwen geïntegreerd. De gebouwclusters omarmen gemeenschappelijke erven, die het levendige hart vormen van iedere unieke boskamer. Hier leef je met de natuur, in een bos dat voor iedereen is, alsof je op vakantie bent.
We kijken ernaar uit om de aankomende tijd samen met onze partners, de gemeente en omwonenden ons plan verder uit te werken. Lees hier meer over Bosplaats Jac. P. Thijsse.
Van Gogh Village Museum wint Publieksprijs BNA Gebouw van het jaar
24 mei 2024
BNA Beste Gebouw van het Jaar is een architectuurprijs die sinds 2006 jaarlijks wordt uitgereikt door de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA). Naast architectonische kwaliteit, worden ook de gebruiks- en belevingswaarde, de toegevoegde maatschappelijke waarde en de samenwerking meegewogen. De feestelijk uitreiking van de prijs was deze keer in de Bunkertoren in Eindhoven.
Het ontwerp- & engineeringsteam van het Van Gogh Village Museum in Nuenen mocht samen met de opdrachtgever de publieksprijs in ontvangst nemen uit handen van de juryvoorzitter Marcia Luyten. In onze categorie Identiteit en Icoonwaarde won de prachtige uitbreiding van Museum Paleis Het Loo van KAAN Architecten. De juryprijs ging naar de bijzonder fraaie transformatie van de Faculteit ITC van de TU Twente ontworpen door Civic Architects.
Uit het juryrapport: De jury vindt dat het Van Gogh Village Museum goed op zijn plek staat, en is gecharmeerd van de compositie en het uitgesproken kleur en materiaalgebruik. Het bestaande gebouw -voormalig gemeentehuis en rijksmonument – en de nieuwbouw zijn mooi verbonden met vides en doorzichten. Buiten voel je direct de bijzondere sfeer, door de grote snede die in de gevel is gemaakt, In de voorgevel is ook een groot venster precies zo gepositioneerd dat het uitzicht op het tegenovergelegen ouderlijk huis van Van Gogh als een schilderij wordt omlijst.
Ga het Van Gogh Village Museum in Nuenen bezoeken!
Nominatie voor BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024
29 april 2024
We zijn trots dat het Van Gogh Village Museum in Nuenen is genomineerd voor BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024. De vakjury selecteerde dit jaar uit bijna honderd inzendingen elf projecten die in aanmerking komen voor de prijs. De genomineerde projecten zijn verdeeld over vier categorieën. Per categorie wordt één winnaar gekozen. De algeheel winnaar, niet noodzakelijkerwijs één van de categoriewinnaars, wordt door de vakjury verkozen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar. Ook het publiek kan tot 7 mei stemmen om te bepalen wie de publieksprijs wint.
De brancheorganisatie voor Nederlandse architecten organiseert deze prijs jaarlijks sinds 2006. In 2013 mochten we de juryprijs ontvangen voor Ketelhuis Ceres en in 2020 wonnen we de publiekprijs voor het project Domusdela. We zijn erg blij dat we nu met onze bescheiden uitbreiding van het Van Gogh Village Museum opnieuw kans maken op deze mooie prijs.
Het ontwerp voor het museum in Nuenen is een zorgvuldig onderzochte, eigentijdse interpretatie van de geschiedenis. Op de open plek naast het huidige museum stonden ooit twee kleine boerderijen. Het nieuwe volume dat hiervoor ontworpen is volgt de historische parcellering en refereert aan de langskapboerderijen van weleer. De oude deeldeuren komen in een nieuwe variant terug in de entree, die het gebouw met een sierlijke boog opent naar het dorp, met aan de overkant van de straat de pastorie van Van Goghs ouders en het huis ernaast, waar zijn verboden liefde woonde.
Vincent schildert in Nuenen met name het dagelijkse, harde leven van boeren en wevers. Van december 1883 tot november 1885 maakt hij hier een kwart van zijn totale oeuvre. Schilderij De aardappeleters is daar één van. Het doek is te zien in het Van Gogh Museum te Amsterdam. Een andere versie, de eerste nog niet geheel gerede versie, hangt in het Kröller-Müller Museum in Otterlo. In het museum in Nuenen is alleen het tafereel op het schilderij geënsceneerd. Tom Kuipers, Thorsten Schneider, Rob van den Broek en Rob Meurders vonden het een onweerstaanbaar idee om voor deze gelegenheid hier een groepsportret vast te leggen van het ontwerp- & engineeringsteam.
Bezoek ook het Van Gogh Village Museum in Nuenen, maar breng eerst uw stem uit op het museum voor BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024 via deze link.
Stichting UNUN ontvangt cheque
12 maart 2024
In 2023 won diederendirrix de publieksprijs van de Reynaers Projectprijs met het poppodium Nieuwe Nor in Heerlen. Het winnen van een prijs is altijd fijn, maar het leuke aan deze prijs is dat we een goed doel mogen aanwijzen dat hetzelfde geldbedrag ontvangt. Met overtuiging hebben we de stichting UNUN gekozen.
UNUN staat voor ‘Ukraine – the Netherlands Urban Network’. Deze community brengt Oekraïners, architectuur- en ruimtelijke ordeningsorganisaties en andere ruimtelijke professionals in Nederland samen, om kennis te delen en bij te dragen aan de wederopbouw van Oekraïne. Dat realiseren zij onder andere door regelmatig meetings, workshops en lezingen te organiseren, waarbij de expertise van Nederlandse bouwprofessionals wordt gedeeld met de Oekraïense collega’s.
Vrijdag 1 maart 2024 ontving Oleksandra Tkachenko van UNUN de cheque ter waarde van 2.500 euro uit handen van Hans van der Looij, Sales & Marketing Manager van Reynaers Aluminium, en Theo Hauben, partner bij diederendirrix architectuur en stedenbouw. We hopen met deze bijdrage UNUN een klein beetje verder te helpen met al het goede werk dat ze verrichten.
Team diederendirrix wint selectie voor verbouwing Stadsschouwburg Nijmegen
1 maart 2024
Het team van diederendirrix wordt de architect voor de verbouwing van Stadsschouwburg Nijmegen. Het pand van de architecten Bijvoet & Holt wordt van binnen en buiten verduurzaamd en beter toegankelijk gemaakt. Ook wordt het pand gastvrijer gemaakt voor artiesten en publiek. Het Rijksmonument uit de wederopbouwperiode dat tussen 1955-1961 is gebouwd aan het Keizer Karelplein onderging de afgelopen 60 jaar geen grootscheepse verbouwingen.
Bij de verbouwing worden installaties (zoals werktuigbouwkundige, elektrotechnische en theater technische installaties) vervangen die aan het eind van hun levensduur zijn. Ook worden er bouwkundige aanpassingen gedaan, onder andere om beter verbinding te kunnen maken met de stad. Het pand en de omgeving worden verduurzaamd en gastvrijer gemaakt voor artiesten en publiek, maar ook veiliger en toegankelijker voor mensen met een beperking. De foyers worden aangepast zodat er overdag door bezoekers en voorbijgangers kan worden gewerkt, gestudeerd of mensen elkaar kunnen ontmoeten. Het café wordt omgevormd tot creatieve zaal zodat theatermakers er kunnen repeteren.
Eva Middelhoff, directeur Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging benadrukt: ‘Na opening is de vernieuwde Stadsschouwburg hèt Theater van de Toekomst dat zich meer dan ooit opent voor de stad. Het wordt een plek die toegankelijk is voor iedereen. Tijdens de werkzaamheden zijn er voorstellingen op andere plekken.’
‘We hebben alle vertrouwen in architectenbureau Diederendirrix en samenwerkingspartners Buro Lubbers (landschapsarchitect), BERNS Architectuur (restauratiespecialist), Architectencollectief deMunnik-deJong-Steinhauser (interieurarchitectuur), PBTA (Theateradvies) en MK4D (lichtontwerp). De Stadsschouwburg wordt nog meer voor iedereen. En ook worden de kwaliteiten van het oorspronkelijke brutalistische ontwerp van de Stadsschouwburg in de geest van Bijvoet hersteld en versterkt. Er is aandacht voor actuele thema’s als verduurzaming, publieke ruimte en biodiversiteit’ aldus wethouder Noël Vergunst van stedelijke ontwikkeling en cultuur.
Het team van Diederendirrix architectuur & stedenbouw heeft ruime ervaring in de nieuwbouw en renovatie van publieke gebouwen. Het bureau is onder andere bekend van poppodium Nieuwe Nor in Heerlen en theater De Kattendans in Bergeijk. In Nijmegen is het bureau bekend van het Kerk-klooster met woon-zorgappartementen in de voormalige Kloostertuin Brakkenstein en het nieuwe Archeologisch Depot aan de Nieuwe Dukenburgseweg. De architect vormt samen met Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau (constructeur), Huisman & Van Muijen installatieadviseurs en DGMR als adviseur Bouwfysica en brandveiligheid de kern van het ontwerpteam.
Verbouwing en verduurzaming Maastricht Institute of Arts
14 februari 2024
Team diederendirrix is geselecteerd voor de verbouwing en verduurzaming van Maastricht Institute of Arts (MAIA) aan het Herdenkingsplein in Maastricht. De komende jaren wordt het onderwijscomplex flink aangepakt en geschikt gemaakt voor elf kunstopleidingen.
Het ontwerpteam bestaat naast diederendirrix uit Van Eijk & Van der Lubbe voor het interieurontwerp en bureau Verbeek voor het ontwerp van de buitenruimtes. In competitie met de bureaus LIAG en Atelier Pro werd de aanpak van team diederendirrix het best gewaardeerd.
De huisvesting van MAIA is in een ensemble van unieke gebouwen. Het oudste pand is het voormalig woonhuis van Victor de Stuers. Het pand uit de 18e eeuw heeft niet alleen waarde als Rijksmonument, De Stuers stond aan de wieg van de kunstacademie zoals we die nu kennen in Nederland en hij was een warm pleitbezorger voor monumentenzorg. Stadsarchitect Frans Dingemans ontwierp in de jaren zeventig van de vorige eeuw een ingetogen robuuste structuur voor de kunstacademie. De laatste toevoeging is van architect Wiel Arets uit de jaren negentig met een iconisch gebouwdeel van volumes in beton en glazen bouwstenen.
De gebouwen sluiten niet meer aan bij de onderwijsbehoeftes van deze tijd. Verduurzamen en efficiënter gebruik maken van de bestaande gebouwen staat centraal in de aanpak van team diederendirrix. Elk gebouw heeft uitgesproken kwaliteiten die we koesteren waardoor een unieke eenheid in verscheidenheid ontstaat.
De komende maanden gaan we samen met Zuyd Hogeschool, MJb groep/Aronsohn Management en Nelissen Ingenieursbureau met veel plezier werken aan deze mooie opgave.
Diederendirrix ontwerpt nieuwbouw poppodium Baroeg
19 juni 2023
Diederendirrix heeft de architectenselectie voor de nieuwbouw van poppodium Baroeg in Rotterdam gewonnen. Al 40 jaar speelt poppodium een eigenzinnige rol in de culturele sector van de stad. De programmering richt zich voornamelijk op harde alternatieve muziek, met stijlen als rock, metal, hardcore, punk, psychobilly, electro en industrial. In 2021 is Baroeg verkozen tot Echt Rotterdams Erfgoed.
De bevlogenheid waarmee decennia lang underground-stijlen bij elkaar worden gebracht en de bijzondere locatie in Rotterdam Zuid maken Baroeg onvergelijkbaar met enig ander podium. Baroeg koestert haar maatschappelijk betrokkenheid, eerlijkheid en directheid. Alle activiteiten zijn gericht op mensen, muziek en een levenslange binding met de subcultuur. Volgens kenners en liefhebbers: “The best black metal place in Europe”.
Volgens de jury sloeg diederendirrix met hun ontwerpvisie de spijker op zijn kop voor de nieuwbouw: “Een plek voor culturele ceremonies: intens, doorleefd, ruw, maar ook liefdevol!” Zowel van binnen als van buiten is het ontwerp een primaire beleving die de zintuigen op scherp zet en tegelijk ruimte schept voor een collectieve ervaring. De interactie tussen publiek onderling en tussen het publiek en band is waar het om draait in het nieuwe gebouw.
De binnenruimtes rondom de zaal zijn ontstaan door de kwaliteiten en krachten uit de omgeving. De fraaie gebouwvorm gaat nadrukkelijk een wisselwerking aan met het Spinozapark. De uitgesproken ‘urban sculpture’ is tevens een habitat voor flora en fauna.