Drie gebouwen van diederendirrix bij de expositie 20 jaar BNA Gebouw van het Jaar
26 juni 2025
De BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus) looft al 20 jaar de prijs voor het Beste Gebouw van het Jaar uit. Sinds de eerste uitreiking in 2006 benadrukt de prijs de betekenis van architectuur voor maatschappij, cultuur en economie. Diederendirrix won in 2013 deze prijs met de transformatie van ketelhuis Ceres van de Technische Universiteit Eindhoven. Ook wonnen we twee keer de Publieksprijs, in 2020 met DomusDela en in 2024 met het Van Gogh Village Museum.
‘Vormen Voorwaarts’ is de overzichtstentoonstelling van 20 jaar Beste Gebouw van het Jaar. Tot 26 oktober is de verschuiving van iconische gebouwen naar de maatschappelijke meerwaarde te bekijken in het Nieuwe Instituut te Rotterdam.
‘De expositie reflecteert op veranderingen in de bouwpraktijk, zoals de terugtredende overheid en de verschuiving van de bravoure van de ‘Super Dutch’ generatie naar betrokkenheid en een dienstbare ontwerphouding. Architectuur blijkt steeds vaker een verbindende kracht bij grote transities zoals klimaatadaptatie, woningbouw en sociale cohesie’.
Ga naar de website van Vormen Voorwaarts.
Een nieuw icoon voor sociale woningbouw in Eindhoven
25 juni 2025
In opdracht van Wooninc. maken we het ontwerp voor een markante sociale woontoren aan het Eindhovensch Kanaal: de Picustoren. De toren wordt het sluitstuk van de herontwikkeling van het NRE-terrein, een plek met een rijk verleden. Al in 2004 stelden we een stedenbouwkundige visie voor de herontwikkeling van dit voormalig industriële bolwerk op en in 2019 realiseerden we het project Picuskade.
Het ontwerp speelt in op de complexiteit en de kwaliteiten van de plek. Het programma is verdeeld over twee volumes die op de begane grond verbonden worden door een passage met gedeelde voorzieningen. Aan de zijde van het erf komt laagbouw, aan het kanaal een 70 meter hoge toren. De architectuur in rode baksteen en koperkleurig metaal is geïnspireerd op het industriële verleden.
De Picustoren combineert betaalbaar wonen met ruimte, uitzicht, vergroening en plaatsen voor ontmoeting. Met o.a. een grote gezamenlijke woonkamer, daktuin, wasserette en atelierruimte wordt de Picustoren meer dan alleen een woongebouw. Het wordt een plek waar mensen samenleven en de buurt welkom is.
In samenwerking met Wooninc., Laride, burobol, Pieters bouwtechniek en Huisman & van Muijen realiseren we een toekomstgericht woonconcept, waarin sociale verbondenheid en betaalbaarheid hand in hand gaan. Een plek met betekenis – met de kracht van vroeger voor later.
Bureauexcursie Maastricht
16 juni 2025
Donderdag 22 mei hebben we met alle collega’s van diederendirrix en bureauEAU een bezoek gebracht aan Maastricht, waar we op dit moment werken aan verschillende plannen.
Per fiets hebben we verschillende wijken en delen van Maastricht bezocht. Rik Martens heeft ons kennis laten maken met De Groene Loper, Bas Römgens heeft de stedenbouwkundige visie van Maastricht toegelicht en Rob Meurders heeft bij het Maastricht Institute of Arts van Zuyd University of Applied Sciences verteld hoe wij de uitgebreide verbouwing en renovatie hiervan gaan aanpakken.
Daarnaast was er natuurlijk voldoende tijd om de band tussen de collega’s aan te halen onder het genot van een hapje en een drankje. Een geslaagde dag!
Fibonacci genomineerd voor Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2025
19 mei 2025
Wij zijn trots dat Fibonacci genomineerd is voor Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2025!
Fibonacci is één van de tien genomineerd projecten, gekozen uit vierenvijftig projecten, voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2025. Deze wordt georganiseerd door AT5, de gemeente Amsterdam, Bouwend Nederland en Amsterdam Woont.
‘Fibonacci ligt op een uitdagende plek, naast het spoor en langs de drukke Panamalaan. Architectenbureau diederendirrix is, in opdracht van Stadgenoot, Rockfield Real Estate en VORM, in het ontwerp slim omgegaan met de beperkingen van de plek, waardoor een markant gebouw is ontstaan dat past binnen haar stedelijke omgeving. De gevels hebben een strenge uitstraling die contrasteert met het warme houtgebruik in de binnenwereld’.
De woningen in Fibonacci zijn voor een doelgroep die het momenteel erg lastig heeft op de woningmarkt, namelijk jongeren tot 33 jaar. In het gebouw zijn 49 appartementen in de sociale huur en 194 studio’s en tweekamerwoningen in de middeldure huur. In de ontwikkeling van Fibonacci is veel aandacht besteed aan de vorming van een woongemeenschap. Zo is er een gezamenlijke woonkamer, sport- en wasruimte en een community manager in het gebouw.
Van vrijdag 19 mei tot en met woensdag 11 juni kan gestemd worden op de verschillend projecten. Zaterdag 14 juni 2025 zal de prijs bekend gemaakt worden en uitgereikt aan de bewoners, ontwikkelaar, bouwer en architect.
Je kunt hier stemmen op Fibonacci en het filmpje bekijken dat gemaakt is voor de publieksprijs.
Bedankt Timo!
23 januari 2025
We beginnen dit nieuwe jaar op een bijzondere manier. Voor het eerst in meer dan drie decennia is architect Timo Keulen er niet bij. Per 1 januari 2025 is hij met een welverdiend pensioen gegaan. Sinds zijn start bij Bert Dirrix in 1992 heeft hij met hart en ziel aan vele projecten van het bureau gewerkt. Timo heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten op ons team.
Timo staat bekend om zijn uitzonderlijk vakmanschap, zijn scherpe oog voor detail en zijn onvermoeibare inzet om elk project naar een hoger niveau te tillen. Zijn werk heeft niet alleen ons bureau, maar ook de wereld daarbuiten blijvend verrijkt.
Naast zijn professionele prestaties zullen we vooral zijn warme persoonlijkheid, kritische blik, humor en de passie waarmee hij zijn kennis deelde, enorm missen. Timo was meer dan een collega; hij was een mentor, en een verbindende kracht binnen ons team.
Bij zijn afscheid hebben we een filmisch eerbetoon gemaakt van zijn werk. Zijn zoon, filmmaker Ivo Keulen van Blokmakers, heeft collega’s geïnterviewd en een selectie van Timo’s projecten prachtig in beeld gebracht. Bij het zien van gebouwen als Dynamo, Sixty5, Musa, Diepeveen, OpZuid, The Newton en De Bankier, zien en horen we waarom Timo zo gewaardeerd wordt – als architect én als mens.
Bedankt voor alles, Timo. Je laat een leegte achter die moeilijk te vullen is, maar je nalatenschap blijft voortleven in alles wat je hebt opgebouwd.
Thijs Kieboom en Jeroen Schipper nu officieel stedenbouwkundigen
10 december 2024
Jeroen Schipper en Thijs Kieboom hebben succesvol de cross-over-procedure van het Architectenregister afgerond. Sinds deze week zijn ze naast architect ook officieel stedenbouwkundige.
Jeroen en Thijs zijn respectievelijk 24 en 18 jaar in dienst bij diederendirrix. Ze hebben aan talloze stedenbouwkundige projecten gewerkt. Jeroen is ontwerper van het masterplan voor Strijp-R en Park Langendijk waar hij tevens supervisor is. Hij werkt op dit moment onder andere aan de herontwikkeling van het voormalige Philips hoofdkantoor op Vredeoord in Eindhoven en de transformatie van winkelcentrum Westermarkt in Tilburg. Thijs was verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig plan Voorhof in Berkel-Enschot en werkt nu aan de gebiedstransformatie van de Meeuwenlaan in Zwolle en het stedenbouwkundig plan Kop van Isselt in Amersfoort.
Algemeen directeur Theo Hauben: “Jeroen en Thijs hebben een groot aandeel in het huidige stedenbouwkundige portfolio van diederendirrix. De titel is een mooie kroon op hun werk en een opmaat om onze positie als stedenbouwkundig bureau te versterken”.
Contract voor gebouw Velo
28 november 2024
Op 27 november 2024 heeft de gemeente Amsterdam samen met de Alliantie Ontwikkeling BV het contract met DURA Vermeer Bouw BV ondertekend voor het bouwen van het gebouwcomplex ‘Velo’. Het gebouw pal naast station Sloterdijk krijgt 390 huurwoningen, commerciële ruimtes en een publieke fietsenstalling voor ruim 4000 fietsen. Na winst van de selectie in 2019 heeft diederendirrix het ontwerp voor Velo gemaakt, samen met Civic, Delva en Hollandsgroen. De bouw start begin 2025 en zal eind 2027 worden opgeleverd.
Lees hier meer over het project.
Nieuwe generatie aan het roer bij diederendirrix
12 september 2024
Er staat een nieuwe generatie eigenaars aan het roer bij diederendirrix. Het bureau voor architectuur en stedenbouw, dat in 1999 werd opgericht door Paul Diederen en Bert Dirrix, behoort al jaren tot de top van Nederland. En daar gaat niets aan veranderen als het aan de nieuwe aandeelhouders ligt. Zij zetten de bestaande koers voort en kijken vol enthousiasme naar de toekomst.
In vertrouwde handen
De meerderheid van de aandelen van diederendirrix en dochteronderneming bureauEAU is per 31 mei 2024 overgedragen. Bram van Ekeren, Niels Ponjee, Jeroen Schipper en Ruud van der Zanden zijn toegetreden als nieuwe eigenaren. Theo Hauben, Tom Kuipers en Rob Meurders namen deze stap al in 2018. Stuk voor stuk vertrouwde gezichten, want ze zijn allemaal al jaren werkzaam bij de organisatie.
Dat de nieuwe groep eigenaren de verantwoordelijkheid aankan is meer dan bewezen. Want al sinds de toetreding van de nieuwe partners in 2018 dragen zij een grote en alsmaar groeiende verantwoordelijkheid voor het oeuvre van het bureau. Zowel op het vlak van stedenbouw en architectuur als bouwtechniek. De overname voelt voor de kersverse aandeelhouders én de rest van het team dan ook als een natuurlijke vervolgstap. Paul Diederen en Bert Dirrix blijven op de achtergrond betrokken als medeaandeelhouder en adviseur. Zo is een geleidelijke overgang geborgd.
Projecten die ertoe doen
Architectenbureau diederendirrix geeft energie aan stadsdelen, wijken, buurten en gebouwen. Dit met respect voor verleden en heden, maar met een betere toekomst als doel. Je zou kunnen zeggen dat dit gedachtegoed ook van toepassing is op deze overname. Zo blijft de naam – en de heritage die daarbij hoort – gewoon overeind. Er wordt dus niet veranderd om te veranderen. Wél geïnnoveerd om bij de tijd te blijven. Want de steeds complexere integrale opgaves die diederendirrix aanpakt vragen om professionalisering van processen en samenwerkingen. De focus ligt vooral op betekenisvol werk maken met een geëngageerd team. Projecten uitvoeren die ertoe doen, die sociaal en maatschappelijk relevant zijn en waarmee mensen geholpen zijn. Want dat is waar het hart van deze groep sneller van gaat kloppen.
Klaar voor de toekomst
Dankzij de nieuwe eigendoms- en organisatiestructuur kunnen diederendirrix en bureauEAU jaren vooruit. Vanuit proactief ondernemerschap betrekt de nieuwe groep eigenaren toekomstige generaties. Dit zorgt voor veerkracht, vertegenwoordiging in de breedte en een stroom van nieuwe impulsen. Kortom, diederendirrix gaat met een open vizier de toekomst in, en creëert ruimte om die samen vorm te geven. Met collega’s, partners en opdrachtgevers.
Neem contact op met Anneke Molin voor meer informatie via info@diederendirrix.nl of +31 40 26 06 74
(beeld: Nina Hauben)
Museum Echo
3 september 2024
Museum Klok & Peel in Asten wil met een helder toekomstplan vernieuwen en meer bezoekers trekken. Onder de werktitel “Museum ECHO” zoekt het museum financiering bij fondsen, sponsoren en overheden, met een focus op 2030. Op uitnodiging van het museumbestuur hebben diederendirrix en Van Eijk & Van der Lubbe bevlogen gewerkt aan een plan voor een vernieuwd, wervend en toekomstbestendig museum voor Asten en de regio.
De tijd is rijp voor een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van dit museum. Een hoofdstuk dat zich richt op vernieuwing, inhoudelijke groei en toekomstbestendigheid. Op basis van een grondig onderzoek en analyse van zowel de programmatische als de fysieke aspecten van het museum is het ontwerp tot stand gekomen. Het resultaat is een blauwdruk voor de ontwikkeling van het museum tot een dynamische en inspirerende plek die bezoekers van alle leeftijden en achtergronden aanspreekt..
De totale kosten voor de realisatie van de ambities zijn begroot op 14 miljoen euro. Het museum gaat 70.000 bezoekers per jaar ontvangen door te focussen op educatie, innovatie, interactiviteit en gastvrijheid. Het wordt daarmee een bovenregionaal museum met de grootste klokkencollectie ter wereld.
Woongebouw Fibonacci is opgeleverd
19 juli 2024
Op woensdag 17 juli was de feestelijke oplevering van Fibonacci in Amsterdam. De eerste twee bewoners kregen symbolisch de sleutel van hun nieuwe appartement. De zeer krappe en ingewikkelde locatie ligt ingeklemd tussen het spoor en de drukke Panamalaan. Diederendirrix is erin geslaagd een markant stedelijk ontwerp te maken waar 243 jongeren prettig kunnen wonen – zonder wakker te liggen van de drukke stad om hen heen.
Fibonacci bestaat uit 49 sociale en 194 middeldure huurwoningen rondom een atrium. In de ontwikkeling van Fibonacci is veel aandacht geweest voor de leefomgeving van de toekomstige bewoners. De positionering van de woningen, functies en inrichting dragen bij aan de vorming van een woongemeenschap. Zodra je vanaf de Panamalaan door de grote open poort heenloopt, beland je in een ruim, met glas overdekt atrium dat door het volumes is voortgezet. In deze oase van rust zonder wind, regen en stadsgeluiden, maar met licht en lucht in overvloed. Hier is, net als op de brede galerijen, veel plek om elkaar buitenshuis te ontmoeten.
Woongebouw Fibonacci is een project van VORM, Rockfield, The Cohesion en woningcorporatie Stadgenoot.
Foto: Bewoners Dirkje en Miloš ontvangen de sleutel van het gebouw van Edvard van Luijn (Rockfield), Jan-Bert Vroege (Stadsdeel Oost), Egbert Dekker (Stadgenoot) en Hans Meurs (VORM).