Binnenstedelijk bouwen op de millimeter; zonder plek voor een echte bouwplaats verrijst hier een toren van 75 meter hoog, die ondanks de rechte vorm toch sculpturaal wordt. De belijning in de betonnen gevel maakt De Bankier tot een karakteristiek nieuw baken aan de rand van de historische binnenstad van Tilburg.

De Bankier is een van de nieuwe hoge accenten van Tilburg, door de welstandscommissie verwelkomd als een ‘verrijking van de stad’. De woontoren op de hoek van de drukke Spoorlaan en de Magazijnstraat telt 24 verdiepingen en 120 appartementen met wel 35 verschillende plattegronden – van kleine studio’s tot zeer ruime appartementen, en bovenin twee penthouses met prachtig uitzicht over de stad.

Dieptewerking

Om de rechte toren ‘smoel’ te geven, is een opvallend reliëf aangebracht in de betonnen gevel. Er is gekozen voor een textuur in het beton zelf, wat een dieptewerking oplevert die van veraf overeind blijft. De belijning volgt het ritme van het bankgebouw uit de jaren 50 ernaast en gaat van daaruit op een eigenzinnige manier verder. Er is een driedeling in de gevel aangebracht die qua schaal aansluit op de zogenaamde ‘Tilburgse laag’. Op 15 meter hoogte verandert de belijning van verticaal naar horizontaal, en op 45 meter hoogte weer terug naar verticaal. Het middelste gedeelte krijgt nog eens extra expressie door uitkragende balkons op het zonnige zuiden en Franse balkons aan de geluidbelaste noordzijde. De balkons zijn mooi geïntegreerd in het lijnenspel, dat het gebouw door de dag heen steeds een ander aanzien bezorgt.

IMG_6498_1600

Foto: Hibex

Prefab beton

Gelegen aan een drukke verkeersader en ingeklemd tussen het oude bankgebouw en het Arsenaal, wordt er gebouwd op een typische postzegellokatie. De uitdaging was hier om te midden van de verkeersstromen en zonder grote bouwplaats toch 75 meter de hoogte in te gaan. Dat is gelukt met prefab betonnen gevelplaten die hier kant-en-klaar, in een strak georganiseerd logistiek proces aankomen. Ze worden omhoog gehesen met een kraan die middenin het gebouw staat. Ook voor parkeren is een mooie oplossing gevonden. Dat kan uit het zicht, in de nieuwe parkeergarage achter het oude bankgebouw. Die is te bereiken via een poort onder het gebouw door, wat de stijlvolle uitstraling van het ontwerp versterkt. Met De Bankier krijgt het centrum van Tilburg er een moderne klassieker bij.

Projectgegevens

  • Startdatum
  • april 2016
  • Einddatum
  • In ontwikkeling
  • Opdrachtgever(s)
  • CRA VastgoedNovaform Vastgoedontwikkelaars
  • Omvang
  • 18.000 m2
  • Visualisatie
  • Beeldfabriekdiederendirrix

Meer weten over dit project?

Timo Keulen

Architect / Hoofd Ontwerpteam

+31 40 20 05 306E-mail