Puzzelen op een Amsterdamse postzegel; eigenlijk heeft het kavel voor Fibonacci meer weg van een nonchalant aangesneden taartpunt, die ook nog eens strak ingeklemd ligt tussen het spoor en de drukke Panamalaan. Toch is diederendirrix erin geslaagd hiervoor een markant stedelijk ontwerp te maken dat past, uitvoerbaar is en waar 243 huishoudens straks prettig kunnen wonen – zonder wakker te liggen van de drukke stad om hen heen.

Bijzonder proces

De architectenselectie was al in 2015, maar de uitdagende randvoorwaarden speelden het proces parten. De omvang, vorm en ligging van het kavel lieten zich lastig matchen met de vraag om veel betaalbare huurwoningen op deze plek, althans niet met een traditionele aanpak. Ontwikkelaar Vorm stapte over op een innovatieve aanpak van dit stedelijke verdichtingsproject: in een vroeg stadium met alle uitvoerende partijen samen om tafel zijn de hordes genomen. Het lukte diederendirrix als superviserend architect een onderscheidend gebouwontwerp neer te leggen dat hier niet alleen een bijzonder woonmilieu creëert, maar ook goed uitvoerbaar is zonder al te veel overlast voor de buurt.

Prefab bouwen

Op dit kleine puntje naast het spoor staat binnenkort een markant gebouw met 243 huurwoningen. En toch wordt het geen kolos in de skyline van Amsterdam. Het is een getrapt, fijn gedetailleerd ontwerp, dat er door de subtiele draaiing van de drie volumes vanaf elke kant anders uitziet. Het toverwoord voor de maakbaarheid is prefab. Allerlei elementen worden van tevoren elders geproduceerd: de hoofddraagconstructie, de vloeren, de buitengevels inclusief kozijnen, de houten atriumgevels en galerijen, maar ook de badkamers en keukens. Met zo’n bouwpakket per verdiepingsvloer is geen grote bouwplaats nodig, kan steigerbouw worden weggestreept en wordt veel tijdwinst geboekt – de inschatting is dat deze aanpak tot een bouwtijd van slechts 2,5 jaar leidt.

Wonen rondom een atrium

De appartementen in Fibonacci worden relatief kleine studio’s in het sociale huur- en middensegment, die verhuurd zullen gaan worden door Stadgenoot. De drukke stad wordt buiten de deur gehouden met dove gevels met imposante urban windows. In plaats van balkons aan de buitenzijde is binnen de muren en op de daken plaats gemaakt voor gemeenschappelijke ‘buitenruimten’. Zodra je door de grote open poort heenloopt, beland je in een ruim, met glas overdekt atrium dat in alle drie de volumes wordt voortgezet. In deze oase van rust hebben de wind, regen en stadsgeluiden geen vat op je, terwijl er wel licht en lucht in overvloed zijn. Hier is, net als op de brede galerijen, veel plek om elkaar buitenshuis te ontmoeten.

Daktuinen en nestkasten

Het ‘community living concept’ wordt ondersteund door een aantal gedeelde voorzieningen op de begane grond, zoals een wasserette en een bicycle repair shop voor bewoners. Eyecatchers op het dak van de lagere gebouwdelen zijn twee grote daktuinen, waar bewoners gezamenlijk kunnen genieten van het groen. De hoogste toren krijgt ook een groen dak, met windwokkels voor het opwekken van duurzame energie. Als belangrijke schakel van de ecologische hoofdstructuur van Amsterdam blijft dit verder het domein van de vogels en insecten, die ook een eigen plek vinden in de nestkasten in de gevels en de insectenhotels in de tuinen. Zo wordt in dit overgebleven stukje stad met een reeks slimme ingrepen een prettige plek gemaakt voor mens en dier.

Projectgegevens

  • Startdatum
  • september 2015
  • Einddatum
  • In ontwikkeling
  • Opdrachtgever(s)
  • VORM 2050 BVRockfield Real EstateStadgenoot
  • Omvang
  • 16.000 m2

Meer weten over dit project?

Niels Ponjee

Architect

+31 40 20 05 310E-mail