De contouren van het kavel vormden een uitdaging voor het ontwerp van dit woongebouw met 101 appartementen in Kop Zuidas. Om ver weg te blijven van geforceerde woningplattegronden in een donker blok, deed diederendirrix een radicale ingreep: een flinke snede dwars door het bouwvolume heen haalt het daglicht en de natuur binnen.

Diederendirrix werd door ontwikkelaar COD gevraagd een ontwerp te maken voor een appartementencomplex in de vrije sector in Kop Zuidas. De plek, met een scherpe punt en lastige contouren – wierp een puzzel op. Door het afknotten van die punt en het doorsnijden van het volume is de hermetische vorm opengebroken. Het effect is spectaculair: de omtrek verandert van een keurslijf in een ontspannen, speelse vorm die groene woonkwaliteit toevoegt aan de stenige Zuidas. Het ontwerp is dan ook van begin tot eind gedragen door zowel de opdrachtgever als de gemeente Amsterdam, zonder ingrijpende tussentijdse wijzigingen.

GIF_transparante-achtergrond_5

Semi-openbare daktuin

De doorsnede, die een tweezijdige oriëntatie van de woningen mogelijk maakt, loopt niet door tot aan de begane grond maar eindigt boven de plint. Op eenhoog wordt hier in nauwe samenwerking met de landschapsarchitecten van Felixx een groene wereld gecreëerd: een verhoogd binnenplein of daktuin, die met een brede stenen buitentrap aansluit bij het geplande openbaar groen op het andere deel van het kavel (L2). Groen is in dit project een centraal thema. Door bij de start meteen al een landschapsbureau in te schakelen, krijgt de biodiversiteit een boost met hoogwaardig groen en watervertragende groenstroken. Om de kwaliteit van de zorgvuldig gekozen vegetatie hoog te houden wordt die straks collectief beheerd.

Getrapte terrassen

De ecologische aanpak wordt doorgezet op de terrassen die langs de uitsnede aan het binnenplein worden gemaakt. De gevels springen hier per één of twee verdiepingen een meter terug. De getrapte terrassen scheppen niet alleen ruimte voor een waterval van groen, maar geven ook het daglicht ruim baan. De mooie lichtinval wordt versterkt door de bijna verdiepingshoge ramen. De zonnepanelen op het dak en een warmte- en koudeopslag zorgen ondertussen voor zoveel mogelijk duurzame energie.

Twee werelden

Met de gekozen architectuur worden twee werelden geschapen waarin gespeeld wordt met het contrast tussen hard en zacht. Van buiten zie je een sculpturaal, modernistisch gebouw met strakke lijnen. Rood geschakeerd metselwerk en industriële vensters met slanke aluminium kozijnen en roeden geven het gebouw een kloek aanzien. Tegelijkertijd krijg je vanaf de straat al een inkijkje in een veel zachtere groene binnenwereld die tot de verbeelding spreekt.

Projectgegevens

  • Einddatum
  • In ontwikkeling
  • Opdrachtgever(s)
  • COD
  • Projectpartner(s)
  • Felixx landscape architects & planners

Meer weten over dit project?

Paul Diederen

Architect / Partner

+31 40 26 06 740E-mail