Prominente locatie in Rotterdam-West

Een markant, bakstenen gebouw met een expressieve toren aan de kop, waarop van boven naar beneden DIEPEVEEN staat te lezen. Welke Rotterdammer kent dit Rijksmonument niet? Een verborgen parel kun je het pand, dat ooit aan de firma Diepeveen & Co behoorde, niet noemen. Het staat op een prominente plek, waar veel verkeer langs raast. Maar vanwege het introverte karakter wordt de schoonheid ervan nauwelijks opgemerkt. Het huidige bedrijfsverzamelgebouw is een gesloten geheel, het braakliggende terrein ernaast een onbestemd gebied dat nergens bij hoort. Maar dat gaat veranderen! Dura Vermeer, Dudok Groep, diederendirrix architectuur & stedenbouw, Atelier Tomas Dirrix en Delva Landscape Architecture / Urbanism hebben de handen ineen geslagen om deze locatie te transformeren en ontwikkelen tot een sprankelend woon- en werkgebied, dat omliggende buurten verbindt. Een plek die deel uitmaakt van het Rotterdam Makers District, Delfshaven en Schiemond samenbrengt en het Dakpark een entree met allure geeft. Met de iconische bakstenen toren van het historische Diepeveencomplex als niet te missen herkenningspunt.

13_diepeveen
diepenveen01

Wat gaan we doen?

Het bestaande Rijksmonument wordt gerestaureerd en herontwikkeld tot een levendige werkplaats voor makers en denkers, waar ook buurtbewoners en andere bezoekers hun ogen uitkijken. Het historische karakter van het gebouw, de ruimtelijkheid van de werkplaatsen en hoe er gewerkt wordt, zijn voor iedereen inspirerend om te zien! Een café-restaurant met terras op de kop van het gebouw, fungeert als ontmoetingsplek voor de hele buurt.

Op het braakliggende terrein ernaast komen circa 187 nieuwe, commerciële huur- en koopwoningen. Samen vormen de oudbouw en de nieuwbouw een intiem woon- en werklandschap dat ook de omliggende zones – het Dakpark, de BigShops, Delfshaven, Schiemond en M4H – met elkaar verbindt.

De kop van het Dakpark wordt ontwikkeld tot een bruisende plek, waar mensen wonen en werken, en waar ook bezoekers graag komen. Nieuwe routes en aangename verblijfsplekken in de buitenruimte zorgen ervoor, dat deze groepen elkaar makkelijk ontmoeten.

GIF_transparant

De transformatie van het complex Diepeveen

Het Diepeveencomplex bestaat sinds 1914 en is door de jaren heen vele malen verbouwd, aangepast en uitgebreid. Het huidige complex bestaat uit een opeenstapeling van verschillende gebouwdelen die alle uit een andere periode stammen. Het bakstenen pand aan de Pelgrimsstraat is in 1930 gebouwd als kantoor annex woning en magazijn voor de firma Diepeveen. Het karakter van het gebouw is nu vrij gesloten. Wij gaan dit Rijksmonument ‘openen’. Dat doen we heel zorgvuldig: met secure ingrepen maken we het gebouw toegankelijker. We zorgen ervoor dat het gebouw beter leesbaar wordt en aan alle kanten een relatie aangaat met de omgeving.

Door dwars dóór het gebouw heen een nieuwe route aan te leggen, verbinden we de Pelgrimsstraat en het Hudsonplein. Wie hier straks doorsteekt, kan de verschillende tijdlagen in werkplaats voor makers en denkers zelf ontdekken.

138_DUDOK_groep_Ossip-e1542988099577
800px-Rotterdam_pelgrimstraat1-5

Nieuwbouw: huur- en koopwoningen

Op het braakliggende terrein naast het Diepeveencomplex bouwen we vijf woningblokken met circa 170 huur- en koopwoningen. Deze variëren van kleine appartementen (50-60 m2) en middelgrote appartementen (70-85 m2) tot grote appartementen (110 m2) en zelfs enkele stadswoningen van circa 155 m2. De toekomstige bewoners kunnen gebruik maken van een inpandige parkeervoorziening, waardoor auto’s buiten het zicht blijven. Hun fiets parkeren ze eveneens veilig binnen, in de inpandige fietsenstalling.

Het cluster van nieuwe woonblokken kadert de grenzen van het plangebied duidelijk af. De woningen aan de Vierhavensstraat hebben hun voordeur aan de straat. Het nieuwbouwblok dat daar haaks op staat, ‘kijkt’ richting het Dakpark en de Bigshops-winkelstrip. De gevels van de gebouwen die aan het Dakpark liggen, volgen het lijnenspel van de dijk. Vanaf het Hudsonplein lopen ze trapgewijs omhoog. De bewoners van deze blokken hebben hun voordeur straks direct aan het park. In het hart van Rotterdam-West, met uitzicht op groen.

Nieuwe verbindingen, verrassende ontmoetingen

We creëren een intiem woon- en werklandschap dat van alle kanten toegankelijk en doorwaadbaar is. Nieuwe wandelroutes verbinden de omliggende gebieden. De gemeenschappelijke buitenruimtes en pleintjes zorgen ervoor dat bewoners en gebruikers van het gebied elkaar heel makkelijk ontmoeten. Maar ook bezoekers, die via het Dakpark komen aangewandeld, worden erdoor aangemoedigd de Diepeveenlocatie te verkennen.

De belangrijkste openbare zones zijn het Woonhof, de Cour en de Makersstraat. Het Woonhof is een verhoogde collectieve tuin tussen de nieuwbouwblokken, waar de omwonenden sámen gebruik van maken. De inrichting ervan wordt daarom samen met hen bepaald. Het Woonhof staat in directe verbinding met het Dakpark, maar ook met het lager gelegen Cour. Aan dit plein bevinden zich de entrees van de helft van alle appartementen. Vanaf het Cour loop je zó De Makersstraat in, die het Hudsonplein verbindt met het woongebied. De Makersstraat is een nieuwe straat die tussen het bestaande gebouw en de een nieuwbouwblok doorloopt, en op die manier de oudbouw verbindt met de nieuwbouw. Wie straks door deze straat loopt, kijkt links en rechts naar binnen bij inspirerende werkplaatsen en ateliers.

Nieuwe stedelijke ruimtes

Ook aan de randen van het plangebied ontstaan nieuwe stedelijke ruimtes. Eén daarvan is het plein tussen de nieuwbouw de Bigshops-winkelstrip. Aan dit plein bevindt zich de royale, gemeenschappelijke entree van de andere helft van de appartementen in het wooncomplex dat haaks op de Vierhavensstraat staat. Hier zal het straks een komen en gaan zijn van bewoners, die in- en uit lopen. Naast deze entree, op de hoek van de Vierhavensstraat en het nieuwe plein, is bovendien ruimte gereserveerd voor een café-restaurant. Een plek waar buurtbewoners en bezoekers vrolijk mingelen draagt bij aan een levendige sfeer met een open karakter naar omliggende wijken. Een nieuwe trap en lift zorgen ervoor dat het Dakpark vanaf dit plein eenvoudig te bereiken is, en vice versa.

Ook aan de andere kant van het plangebied, aan de kop van het oude Diepeveencomplex, bruist het. Het café, met sfeervol terras op de hoek van het Hudsonplein, zet als het ware de deuren open voor de buurt: wees welkom!

Voor meer info ga naar de website Diepeveen.

Projectgegevens

  • Startdatum
  • september 2019
  • Einddatum
  • In ontwikkeling
  • Opdrachtgever(s)
  • Dudok GroepDura Vermeer
  • Projectpartner(s)
  • DELVA Landscape ArchitectureAtelier Tomas DirrixIWT
  • Visualisatie
  • Vero Digital

Meer weten over dit project?

Theo Hauben

Directeur business development/ Partner

+31 40 20 05 302E-mail