De drie bekende Europoint-torens aan het Marconiplein in Rotterdam zijn in het begin van de jaren zeventig ontworpen door Skidmore, Owings and Merrill (SOM). De torens zijn 95 meter hoog en hebben voor een kantoor gebruikelijke opzet. Dragende betonnen kolommen in de gevel en een betonnen kern voor liften, trappenhuizen, toiletgroepen en technische ruimtes. De vrije vloervelden van 33 bij 47 meter garanderen een optimale indeling voor elk kantoortype. De gevels bestaan uit een raster van lichtgekleurd travertin met vierkante raampuien. Iedere zes bouwlagen zijn de puien zes centimeter breder en de penanten zes centimeter smaller uitgevoerd. Door de perspectivische correctie maken de torens een kaarsrechte indruk. De bronskleurige geanodiseerde aluminium kozijnen, met donker reflecterend glas, zijn zonder negge in de gevel geplaatst. SOM benadrukt met dit extreem vlakke gevelbeeld het abstracte ontwerp van het Europoint-complex.

883 huurwoningen – The Lee Towers

Twee Europoint-torens kwamen na het vertrek van de gemeentelijke diensten leeg te staan. Deze torens hebben we getransformeerd tot 883 full service huurwoningen. De woningtypes variëren. De nieuwe verdiepingen bestaan uit studio’s van 40 m2 tot tweekamerappartementen van 70 m2. De bovenste twee bouwlagen – waar de gebouwinstallaties stonden – zijn omgebouwd tot penthouses van 120 m2 over twee lagen met een vide aan de gevel. Alle woningen zijn voorzien van stoffering, meubilering, een tv, een oven en een strijkijzer met bijbehorende plank. De grote horizontale schuifpuien geeft een bewoner de mogelijkheid om de woning royaal te openen en zo een overdekte buiten leefruimte te creëren. Boven op het dak van beide torens is een gemeenschappelijk terras voor de bewoners. Het uitzicht op de stad en de haven is hier fantastisch.

 

Uitzicht vanuit woonkamer Lee Towers Rotterdam

Beeld: Holland2Stay

Op de begane grond van de torens zitten verschillende nieuwe horecavoorzieningen met werk- of ontmoetingsplekken en een aantal gemeenschappelijke faciliteiten voor de bewoners, zoals een filmzaal, een gym met sauna en een wasserette. Het oude entreegebouw tussen de twee getransformeerde torens heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe tuin en een indrukwekkende luifel tussen het Marconiplein en de Galvanistraat. Twee glazen wanden onder de luifel definiëren een gemeenschappelijke lobby die de torens met elkaar verbindt. Met de materialen travertin, staal en glas, evenals met de detaillering van de kolommen en de het dak van de luifel continueren we bewust het modernisme van SOM. De nieuwe, en gedeeltelijke overdekte, publieke ruimte rond de torens verbindt het Europoint-complex opnieuw met de stad en de haven.

Lee Towers Rotterdam appartement bedroom

Beeld: Holland2Stay

Grote uitdaging

De grote uitdaging was om twee van de drie torens naar woongebouwen te transformeren zonder daarbij de drie-eenheid van het Europoint-complex aan te tasten. Dankzij een zorgvuldige architectonische en technische analyse van de bestaande gevel zijn we tot een goede oplossing gekomen. Het bestaande kozijn dient nu als stelkozijn voor het nieuwe kozijn, waardoor het mogelijk is de unieke vlakke detaillering en de gevelbekleding van travertin te handhaven. De nieuwe schuiframen hebben slechts alleen een andere vlakverdeling. De kleur van het aluminium en het glas zijn exact gelijk aan de bestaande kozijnen in de derde toren. Het verschil tussen de woontorens en de kantoortoren is groot genoeg om de twee functies te herkennen en is klein genoeg om het complex nog altijd als een eenheid te zien.

M4H

De Europointtorens staan in het havengebied Merwe-Vierhavens (M4H). De komende jaren zal hier een bijzondere, innovatieve woon- en werkgebied gerealiseerd worden, waarbij de economische structuur van stad en haven verder wordt versterkt. Met de transformatie van de voormalige kantoorkolossen naar stedelijke woontorens is deze vernieuwing in gang gezet.

 

Zie ook artikelen op de website van Versbeton: Marconitorens hebben eindelijk de openheid herwonnen (door Robert-Jan de Kort) en Lee Towers: natte droomtorens aan het Marconiplein (door Ferrie Weeda).

Projectgegevens

  • Startdatum
  • mei 2016
  • Einddatum
  • juli 2018
  • Opdrachtgever(s)
  • City PadsBakkers Hommen Waerdevast
  • Omvang
  • 76.000 m2
  • Fotografie
  • Ossip van Duivenbode

Meer weten over dit project?

Paul Diederen

Architect / Partner

+31 40 26 06 740E-mail