Collectief geheugen

De Philips Bedrijfsschool is een gemeentelijk monument met een rijke onderwijsgeschiedenis. Architect Dirk Roosenburg ontwierp en realiseerde het gebouw eind jaren dertig. Door oorlogsschade is het gebouw in 1949 opnieuw opgetrokken op de oude funderingen. Daarna is het gebouw uitgebreid en vele malen aangepast aan verschillende onderwijsorganisaties. Duizenden leerlingen hebben er de laatste zeventig jaar les gekregen. Het is een buitengewoon charmant gebouw dat bij veel Eindhovenaren in het collectief geheugen zit. Een mooi cadeau om mee aan de slag te gaan, maar ook een gecompliceerd gebouw om te herbestemmen. Want hoe transformeer je dit omvangrijke en bouwtechnisch bijzondere gebouw tot een dynamisch wooncomplex dat volledig voldoet aan de wensen en eisen van nu?

Philips Bedrijfsschool2

Het originele ontwerp als uitgangspunt

De juiste uitgangspunten formuleren. Dat was voor dit project cruciaal. Het was een puzzel de vele bestaande tekeningen te interpreteren. Aanvullend cultuurhistorisch en kleurenonderzoek leverden veel informatie op. Op basis van alle verzamelde input maakten we de juiste keuzes om het gebouw zo goed mogelijk in ere te herstellen.

Het metselwerk was onder de rook van Strijp-S bruin geworden. Dit is uitvoerig gereinigd waardoor de van oorsprong gele kleur teruggebracht is. De kozijnkleur op de donkere gevels is in het verleden aangepast naar wit. Nieuwe kozijnen werden ook in wit uitgevoerd. Alle niet-originele kozijnen zijn nu vervangen door renovatiekozijnen, uitgevoerd in de oorspronkelijke Veronees groene kleur. Ook zijn ze gebaseerd op de oorspronkelijke pui-indeling.

De hoofdingang van het gebouw is gereconstrueerd, inclusief de betonnen luifel. En in het interieur zijn alle authentieke elementen zoals branddeuren, tussenpuien en geglazuurd metselwerk ook hersteld of gereconstrueerd. Het originele kleurenpalet is helemaal terug.

Architectonische elementen en het mooie hoofdtrappenhuis zijn gerenoveerd en onderdeel geworden van het herontwerp. De opvallende luifel vormt de entree van het restaurant op de begane grond. Een van de trappenhuizen met liften en toiletgroepen is omgevormd tot bijzondere loftwoningen. De monumentale hal maakt zo onderdeel uit van de woning.

Vele verschillende typen loftwoningen

Er zijn binnen de oorspronkelijke gebouwstructuur meer dan dertig verschillende typen loftwoningen gerealiseerd. De grootte varieert van 45m2 tot 120m2. En de hoogtes variëren van 2,10 meter tot 4,5 meter. Door hier goed mee te ‘spelen’ creëer je spectaculaire woningen. Alle woningen hebben een entresol die los in de ruimte lijkt te hangen. Deze herbergt de slaap- en badkamer en een eventuele werkplek. Bij een deel van de appartementen zijn bestaande betonnen tussenvloeren weggezaagd om vides te kunnen maken, gecombineerd met royale gevelopeningen. Enorme ramen bieden zo uitzicht op de stad. Er is ook een penthouse van meer dan 200 m2. Op het dak is een gemeenschappelijk dakterras.

Bijzonder wonen

Het mooie en stijlvolle van de buitenkant van het gebouw is volledig in ere hersteld en ook onderdeel gemaakt van de woningen zelf. De speelse indelingen maken de 442 lofts bijzonder. Doordat het woongebouw een stuk hoger is dan gebouwen in de omgeving is het uitzicht fenomenaal. De stad fungeert als een dynamisch schilderij.

Projectgegevens

  • Startdatum
  • oktober 2015
  • Einddatum
  • september 2019
  • Opdrachtgever(s)
  • CityPads BV
  • Omvang
  • 38.850 m2
  • Fotografie
  • Base Photography

Meer weten over dit project?

Bram van Ekeren

Architect

+31 (0)40 26 06 759E-mail