Het park

Het voormalige kantoorgebouw van de Technische Dienst van de Gemeente Eindhoven was een gesloten kolos, gelegen in het schitterende Anne Frank plantsoen. Dit park is zeer gunstig gesitueerd aan de rand van het centrum van Eindhoven.

Het gebouw stond op poten en de plint sloot niet aan op de parkachtige omgeving. De ruimte onder het gebouw voelde daarom kil en onaangenaam. Het lag voor de hand om het T-vormige kantoorgebouw te transformeren tot een aansprekend wooncomplex dat optimaal profiteert van de groene omgeving en het uitzicht op de stad.

Vloeiende contour door ringen van balkons

Van het bestaande gebouw zijn alleen de betonnen kolommen, vloeren en liftkernen behouden. Het bestaande gebouwskelet is opnieuw ingedeeld en bekleed met een nieuwe gevel. De betonnen vloeren zijn verlengd om buitenruimtes te maken. Het wooncomplex bestaat uit 157 luxe studio’s en appartementen, variërend van 45m2 tot 200 m2. Ze zijn voorzien van grote glazen schuifpuien en ruime balkons, die twee tot op de koppen zelfs drieënhalve meter uitkragen. Een ware constructieve uitdaging. Deze doorlopende ringen van nieuwe balkons geven het gebouw een vloeiende contour.

Publieke functies in de plint

De inrichting van het park loopt door tot aan de gevel. De nieuwe plint van het TD Gebouw sluit er nu naadloos op aan. De commerciële en publieke ruimtes zorgen voor levendigheid en sociale controle. Dit is goed voor het nieuwe woongebouw en het park.

Penthouses met daktuinen

Alle appartementen hebben een riante vrije verdiepingshoogte van 3,10 meter. Overhoekse woningen profiteren van een zee aan licht door het vele glas. De grotere woningen bevinden zich op de hogere verdiepingen in het gebouw. De oude installatieruimte op het dak hebben we vervangen door een nieuwe opbouw van twee bouwlagen met vier penthouses. Alle penthouses beschikken over ruime daktuinen.

Toen en nu in harmonie

Beeldbepalende elementen, zoals de verticale kernen in het grindbeton, hebben we behouden. De oude afgeschuinde betonbanden in de entreehal en rondom de parkeergarage komen terug in de nieuwe balkons. De toegepaste kleuren van nieuwe elementen sluiten aan op het oorspronkelijke kleurenpalet.

TD_oud

TD gebouw van de gemeente Eindhoven in de jaren 70.

Projectgegevens

  • Startdatum
  • september 2015
  • Einddatum
  • september 2018
  • Opdrachtgever(s)
  • Foolen & Reijs Vastgoed
  • Omvang
  • 15.000 m2
  • Projectpartner(s)
  • Buro Lubbers
  • Fotografie
  • Bas Gijselhart | BASEPHOTOGRAPHY

Meer weten over dit project?

Bram van Ekeren

Architect

+31 (0)40 26 06 759E-mail