Domstate: van verpleeghuis naar zorghotel

Na een tijdelijke bestemming als appartementencomplex heeft voormalig reactiveringscentrum Albert van Koningsbruggen in Utrecht zijn oorspronkelijke zorgbestemming weer teruggekregen. In het gebouw uit de jaren ’70 van de vorige eeuw is in opdracht van AxionContinu een integraal zorgconcept gerealiseerd. Het programma bestaat uit een zorghotel Domstate voor kortdurende revalidatie met luxe zorgkamers, een onderzoeks- en behandelcentrum, een restaurant en werkplekken. Alle functies zijn georganiseerd rond een patio, die opnieuw is ingericht.

Zorggebouw van het jaar!
(Architectenweb Awards 2019)

zorghotel_historisch_1600px

Programma

In de plint is naast het onderzoeks- en behandelcentrum ruimte voor eerstelijns- en transmurale voorzieningen, zoals een huisartsenpraktijk, een revalidatiepolikliniek en een revalidatiecentrum, een diagnosecentrum van het ziekenhuis, een fysiotherapiepraktijk, een verloskundepraktijk en een fysio-fitnessruimte. Ook zijn er flexibele ruimtes voor bijvoorbeeld de bloedbank of een decubitusverpleegkundige. Daarnaast is hier een restaurant gerealiseerd en in de tuinen rondom het pand liggen relax- en oefenfaciliteiten.

Healing environment

In het zorghotel staan de principes van ‘healing environment’ centraal. Zowel het gebouw als de inrichting dragen bij aan een optimaal herstel, waarin bewust wordt omgegaan met stressreductie, het welbevinden en de gezondheid van gasten. De eenpersoons zorgkamers in het zorghotel bieden optimale privacy en geven gasten de mogelijkheid om de gewenste sfeer (verlichting, temperatuur) en rust te creëren. In het onderzoeks- en behandelcentrum zijn de wacht- en gespreksruimtes zodanig ingericht dat zij bijdragen aan een ontspannen sfeer en maximale bewegingsvrijheid voor de bezoekers. Hier zijn geen drempels, brede deuren en de tuin is gemakkelijk toegankelijk.

Upgrade

Bij de renovatie is het gebouw tot op het casco gesloopt en heringedeeld, met respect voor de waardevolle architectonische elementen, zoals het trappenhuis aan de zijkant van het gebouw en de vormgeving van de achtergevel. Het ontsluitingsprincipe van de hoofdtrap achter de liften is aangepast, zodat er meer vloeroppervlakte beschikbaar is gekomen voor algemene voorzieningen. Daarnaast is het dak van het opleidingslokaal verhoogd, waardoor niet alleen meer daglicht naar binnen valt, maar tevens ruimte is ontstaan voor een oplopende tribune. Ook het volledige installatiepakket is vernieuwd en verduurzaamd, waardoor het gebouw weer aan de geldende regelgeving en gewenste energieprestatie voldoet.

Om de gevel een hoogwaardige uitstraling te geven is gekozen voor een upgrade met natuursteen bekleding (muschelkalk). Verder is ten behoeve van de verduurzaming van het gebouw de gevel opnieuw ingedeeld en voorzien van aluminium kozijnen met hoogwaardig isolatieglas. Daarbij zijn alle zorgkamers voorzien van ruime glaspartijen om het uitzicht te vergroten. De kamers zijn bovendien uitgebreid met een balkon, hetgeen extra kwaliteit aan de verblijfsruimtes toevoegt en hen optisch vergroot. Lage balustrades zorgen hier voor optimale zichtlijnen naar buiten, ook voor bedlegerige gasten.

 

Projectgegevens

 • Startdatum
 • maart 2016
 • Einddatum
 • september 2018
 • Opdrachtgever(s)
 • AxionContinu
 • Omvang
 • 10.500 m2
 • Projectpartner(s)
 • Van Eijk en Van der Lubbe
 • Fotografie
 • Jeroen van der WielenBas Gijselhart | BASEPHOTOGRAPHY

Meer weten over dit project?

Paul Diederen

Architect / Partner

+31 40 26 06 740E-mail