De boulevard van Bloemendaal aan Zee ondergaat een ingrijpende transformatie, evenals een groot deel van de oorspronkelijke bebouwing. Het nieuwe hotel en de executive hub liggen op de kop van de boulevard aan de rand van het duingebied en vormen als ensemble een markant herkenningspunt.

Op de locatie van het hotel en de hub stond een leegstaand restaurant en een cafetaria. De gebouwen waren slecht onderhouden en waren zeer introvert van karakter. Samen met de rommelige stedenbouwkundige lay-out was de strandopgang een desolate plek aan zee. Sloop en nieuwbouw was de beste oplossing, maar een belangrijk uitgangspunt was dat de nieuwbouw diende te passen in de bouwenveloppe van beide oude gebouwen.

 

5_1600_bw

Historische situatie

28_1600_bw

De beperkte bouwenveloppe en een ingetogen materiaalkeuze waren uitgangspunten voor de nieuwe gebouwvolumes. Dit met het oog op een ingetogen inpassing in het fraaie duinlandschap. Tegelijkertijd geven de vorm van het dak en de ritmiek van de gevelkaders het hotel een uitgesproken voorkomen. Hierbij refereert de kartelvorm van het dak aan de oude strandarchitectuur.

De hub doet vanwege de markante geometrie denken aan een schip. De scherpe detaillering van de metalen felsbeplating en de loopbrug als verbinding met het hotel versterken dit beeld. Tegelijkertijd maakt de transparante plint, gericht op de boulevard, het gebouw open en toegankelijk.

De ontwerpen zijn dienend aan de beleving van de natuur. Door de hoge vensters, royale terrassen en loggia’s kijk je prachtig uit over de zee of het duinlandschap. De ingetogen kleur- en materiaalkeuzes versterken de landschappelijke inbedding. Het hotel heeft een natuursteen gevel en houten kozijnen in aansluiting op de kleurschakering van het strand en het duinlandschap. Het zinken daklandschap weerspiegelt de verschillende luchten aan zee op subtiele wijze. De warmtepompen en PV-panelen zijn onzichtbaar opgenomen in het volume van het gebouw.

0341_Hotel_Bloemendaal_©Ossip_1000

De hub is in zijn geheel bekleed met een zinken felsplaat en voorzien van aluminium kozijnen. Deze robuuste materialen met bijbehorende detaillering zijn onderhoudsvrij en nodig om het zeeklimaat te doorstaan. Ook op functioneel vlak vullen het hotel en de executive hub elkaar aan. Via een duinpad en een brug zijn de gebouwen met elkaar verbonden. Bezoekers maken gebruik van gezamenlijke faciliteiten zoals een bar, sauna, dakterras met zwembad en vergaderfaciliteiten.

Het hotel en de hub voegen zich in alle jaargetijden naar de kleuren van het landschap en de lucht. Beide gebouwen vormen een subtiel ensemble dat de gasten vanaf het terras en de individuele balkons een weids uitzicht biedt op zee of de Kennemerduinen.

Projectgegevens

  • Startdatum
  • maart 2017
  • Einddatum
  • maart 2024
  • Opdrachtgever(s)
  • Inleisure
  • Omvang
  • hotel 2170 m2, hub 615m2
  • Fotografie
  • Ossip van Duivenbode

Meer weten over dit project?

Thijs Kieboom

Architect / Stedenbouwkundig ontwerper

+31 40 20 05 313E-mail