Hotel Bloemendaal is een herontwikkeling in het kader van de vernieuwing van de boulevard in Bloemendaal aan Zee. Het hotel ligt aan de Zeeweg, op de kop van het duingebied, vlakbij de opgang naar het strand en is een markant herkenningspunt.

Op de locatie van Hotel Bloemendaal stond een leegstaand restaurant. Vanwege de gedateerde architectuur, de gesloten achterkant en rommelige stedenbouwkundige opzet was het gebouw aan vervanging toe. De nieuwbouw van het hotel diende te passen in de bouwenvelop van het oude hotel. Het beperkte grondvlak en de beperkte hoogte zijn belangrijke uitgangspunten voor het nieuwe volume.

Om de relatie met de natuur te benadrukken is gekozen voor een ingetogen architectuur en een materialisering die aansluit bij de natuurlijke omgeving. Zo passen de kleuren van de houten kozijnen en de natuursteen van de gevel bij de tinten van het strand en het duinlandschap. Het aluminium dak weerspiegelt de lucht. Daardoor harmonieert het hotel met zijn omgeving.

Met de kartelvorm van het dak refereert het hotel tevens aan het verleden. De vorm doet denken aan oude strandarchitectuur of een rij strandtentjes langs de duinrand. Tegelijkertijd oogt het gebouw dankzij de dakgeleding en de ritmiek van de kaders in de gevel minder volumineus. Het gebouw krijgt daardoor een subtiel voorkomen, dat past in het fraaie duinlandschap.

De kop van het hotel, die aan de weg naar het strand ligt, heeft een open karakter. Hier ligt op de begane grond de hotellobby voor de gasten naast de entree van het hotel. De kop aan de andere zijde van het hotel is meer gesloten vormgegeven vanwege het feit dat het gebouw hier grenst aan de reddingsbrigade.

Het ontwerp van het hotel is dienend aan de beleving van de natuur. Het bouwvolume ligt parallel aan het strand en door de hoge vensters kijk je prachtig naar buiten. Aan de voorzijde hebben alle hotelkamers een weids uitzicht op zee en aan de achterkant kijken de hotelgasten uit op de Kennemerduinen. Aan de zeezijde is het hotel bovendien nog voorzien van een ruim terras. Hier kunnen de gasten heerlijk relaxen en van de zon en buitenlucht genieten.

Kamers zijn hier te boeken.

Projectgegevens

  • Startdatum
  • maart 2017
  • Einddatum
  • In ontwikkeling
  • Opdrachtgever(s)
  • Inleisure
  • Omvang
  • 2.170 m2

Meer weten over dit project?

Paul Diederen

Architect / Partner

+31 40 26 06 740E-mail