De locatie aan de Bilderdijklaan direct naast het Van Abbemuseum is prachtig. Tegelijk is het een uitdaging om een nieuwbouwblok naast het museum te realiseren, mede vanwege het feit dat de expeditie van het museum alleen via het terrein van de ontwikkellocatie te bereiken is.

Het bestaande museumcomplex en het nieuwe appartementencomplex vormen een geheel. Ieder gebouwdeel staat op zichzelf, heeft een eigen bouwstijl en identiteit, maar desondanks vormen ze samen een nieuw ensemble. Het woongebouw is via de belendende expeditie verbonden met het Van Abbemuseum. Tegelijk legt het woongebouw de relatie met de monumentale villa’s aan de Bilderdijklaan. De rooilijnen van het appartementengebouw is gelijk aan de belendende panden, waardoor het museumensemble in een rechte lijn ligt met de andere panden in de straat. Ook in schaal en maat voegt het gebouw zich in het bestaande straatbeeld.

Het woongebouw heeft vijf lagen. Een hoofdvolume van vier lagen met de appartementen. Op beide kopse kanten van dit volume liggen de buitenruimtes. Op het dak ligt een penthouse iets terug van het hoofdvolume met afwijkende materialen en detaillering. Op de 1e verdieping bevinden zich drie luxeappartementen, op de 2e en 3e verdieping twee appartementen en op de bovenste verdieping ligt het grote penthouse. De woningen variëren van 110 m2 tot 270 m2. Op de begane grond zijn de entreehal, parkeergarage en andere facilitaire functies ondergebracht. De toegang tot de expeditie van het Van Abbemuseum is in het gebouwontwerp geïntegreerd. Ogenschijnlijk vormt de expeditie een geheel met het appartementencomplex, maar in werkelijkheid zijn het, in bouwkundig opzicht, gescheiden bouwvolumes.

Mitchell-van-Eijk_Eindhoven_Bilderdijkliving_Diederendirrix_3

Interieur appartement

Mitchell-van-Eijk_Eindhoven_Bilderdijkliving_Diederendirrix_4

Interieur appartement

Het hoofdvolume bestaat uit donkere baksteen en is subtiel gematerialiseerd en gedetailleerd met metselwerk rollagen en gepigmenteerde betonbanden. De neggemaat van de raamopeningen van de appartementen is heel diep. Het effect is dat in het straatbeeld is het gebouw introvert oogt en frontaal is het gebouw juist erg transparant. De aluminium luifel van het penthouse is opgebouwd uit lamellen, die het penthouse zowel transparantie als privacy geven. De fijnmazige luifel onderscheidt zich duidelijk van het donkere metselwerk. De gevel heeft een zekere mate van abstractie heeft gekregen en sluit goed aan bij de nieuwbouw van het Van Abbemuseum.

Projectgegevens

  • Startdatum
  • juli 2014
  • Einddatum
  • februari 2020
  • Opdrachtgever(s)
  • Meduon Participaties BV
  • Omvang
  • 3.500 m2
  • Fotografie
  • Mitchell van Eijk

Meer weten over dit project?

Pieter de Ruijter

Architect

+31 (0)40 26 06 755E-mail