Actueel

Laatste ronde Hembrugterrein Zaanstad

10 oktober 2017

Diederendirrix is door naar de laatste ronde van de selectie voor het Hembrugterrein in Zaandam. Het betreft de ontwikkeling van het voormalige hart van de Stelling van Amsterdam, waar defensie tot de eeuwwisseling wapens en munitie fabriceerde. Op het bosrijke terrein bevinden zich vijftig rijks- en gemeentemonumenten en vele sporen van de industriële geschiedenis. Het Rijksvastgoedbedrijf verkoopt het Hembrugterrein aan een partij die het gebied verder ontwikkelt, waarbij er een mix wordt gemaakt van wonen, werken, horeca, design en cultuur. Diederendirrix maakt deel uit van het consortium Team Damse ontwikkeling combinatie, dat in de laatste ronde een bod op de grond mag uitbrengen. Het consortium bestaat verder uit Ovium, H+N+S Landscape Architects, Atelier Kempe Thill en Merktuig & DubbeLL – Buurtontwikkelaars. In januari wordt bekend welke partij het hoogste bod heeft uitgebracht en het Hembrugterrein mag ontwikkelen.

Voor meer informatie zie www.damse-ontwikkelcombinatie.nl.

Gemeentehuis “Het Burgerhoes” in Bouwwereld

5 oktober 2017

Het tijdschrift Bouwwereld besteedt in de rubriek Project Nieuwbouw uitgebreid aandacht aan de uitbreiding en renovatie van het gemeentehuis van Landgraaf.
In het artikel over het Burgerhoes, zoals het gemeentehuis in de volksmond wordt genoemd, ligt de focus op het bijzondere exterieur van de nieuwbouw.
diederendirrix heeft voor dit bouwdeel een gevel met een opvallend reliëf ontworpen, uitgevoerd in wit beton.

Lees hier het volledige artikel in Artikel bouwwereld Burgerhoes 2017

Weverij De Ploeg in de PI

19 september 2017

Weverij De Ploeg in Bergeijk siert de cover van de PI van augustus-september 2017. De PI, het Nederlandse tijdschrift voor interieurarchitectuur, besteedt in het hoofdartikel ruim aandacht aan de renovatie van het fabrieksgebouw dat door Gerrit Rietveld is ontworpen. Onder de titel ‘Bruns DeStijlfactory’, de huidige naam van het gebouw, wordt het interieurontwerp besproken, dat diederendirrix in samenwerking met Aart van Asseldonk heeft verwezenlijkt.

Lees hier het volledige artikel in PI

De hand van Rietveld en de geest van de Ploeg

1 juli 2017

Begin dit jaar, dat in het teken staat van De Stijl, is in Bergeijk de renovatie van de enige door Rietveld ontworpen fabriek opgeleverd en een nieuw bezoekerscentrum geopend. De voormalige weverij de Ploeg met het omringende park behoort tot de 100 topmonumenten van wederopbouw. Bij de renovatie zijn opvallend veel parallellen te trekken met het oorspronkelijke bouwproces en het gedachtegoed van de oprichters.

De Ploeg begon in de jaren twintig als coöperatieve weverij en textielhandel. Begin jaren vijftig wenste het bedrijf, dat inmiddels vermaard was om zijn moderne interieur- en modestoffen, een nieuw fabrieksgebouw met een ruime overspanning, een vrij indeelbare plattegrond en goed en veel licht om kleurconstante stoffen te kunnen vervaardigen.

Lees het volledige artikel in ArchitectuurNL

Nijenoord genomineerd voor de Rietveldprijs 2017

27 juni 2017

De jury van de Rietveldprijs 2017, onder leiding van architect Jacq. de Brouwer, heeft de genomineerden bekendgemaakt van de projecten die kans maken op het winnen van de Rietveldprijs 2017, de Utrechtse architectuurprijs ter bevordering van de kwaliteit van de gebouwde omgeving.

Het voormalige kantoorgebouw aan de Nijenoord in Utrecht is een van de genomineerde projecten. Het gebouw stamt uit de jaren ’60 en was het kantoor van Jeugdzorg en is ingrijpend getransformeerd. In de bestaande situatie oogde het in meerdere fases gebouwde pand zeer onsamenhangend en rommelig. De nieuwe gevel heeft een regelmatig gemetseld raster gevuld met lichte baksteen en goudkleurige aluminium schuifpuien. Dit geeft het gebouw een frisse uitstraling die past bij de nieuwe woonfunctie. Subtiele details zoals de metselwerk rollagen boven en onder de gevelopeningen en een verspingende diepte van de negge dragen bij aan de verfijnde uitstraling van het gebouw.

Lees meer over de  genomineerde projecten op de site rietveldprijs.nl

Lighting genomineerd voor Dirk Roosenburgprijs 2017

19 juni 2017

De Dirk Roosenburgprijs, de tweejaarlijkse Eindhovense architectuurprijs, heeft als doel de kwaliteit van de gebouwde omgeving in de gemeente Eindhoven te bevorderen door middel van openbare discussie. De prijs wordt toegekend aan een uitgevoerd project binnen de grenzen van de gemeente. Daarbij telt de kwaliteit van het ontwerp, maar ook de bijdrage die het project levert aan de beleving, bruikbaarheid en identiteit van de stad.

De nominatiecommissie heeft ruim 40 projecten in Eindhoven bezocht en 10 projecten genomineerd. Naast ontwerptechnische kwaliteit keek de commissie ook naar aspecten als het (publieke) gebruik en de waardering van een project of de vernieuwende ontwerpaanpak. Uit het nominatierapport: “De nominatiecommissie is onder de indruk van de ontwerptechnische kwaliteit van deze transformatie en heeft waardering voor het behoud en de herbestemming van het Philips complex op deze voor Eindhoven gevoelige plek. De nominatie hinkt op twee gedachten: een van waardering voor de bouwkundige transformatie en een van kritische nieuwsgierigheid naar de realisering van het Emmapark. Immers, dit park, waar de rivier de Gender weer gaat stromen en die het centrum een publieke groenimpuls zal geven, is nog niet klaar.”

Het publiek kan zijn of haar stem uitbrengen tot 26 oktober 17.00 uur op Philips Lighting.

Lees hier het volledige nominatierapport van Architectuurcentrum Eindhoven

 

 

Wethouder onthult gevelgedicht De Brakken

2 juni 2017

Vrijdagochtend onthulden wethouder Ariane Zwarts en dichter Erik van Os alsnog het gevelgedicht Wens op de gevel van basisschool De Brakken in Rijen. ,,Vier leerlingen die deze weken jarig zijn, mochten de wethouder en dichter naar de onthulling begeleiden”, vertelt schoolhoofd Johan Kamp. De kinderen hebben het gedicht zelf gekozen. En het werd voor de gelegenheid natuurlijk nog een keer voorgelezen. De letters van wit acrylaat zijn aangebracht in de doorgang van het Burgemeester Sweensplein naar de speelplaats.

Gevelgedichten is een project van de Kunstcommissie van de gemeente Gilze en Rijen. Sinds 2007 zijn gedichten verwezenlijkt op onder meer gevels in Rijen, Gilze, Molenschot en Hulten.

Lees het volledige artikel in het Brabants Dagblad

Klaar voor de grote vergrijzing

31 mei 2017

Nederland veroudert en dat merken vooral de naoorlogse woonwijken. De risico’s voor ouderen: problemen met stoepen, hoge opgangen en vereenzaming. Hoog tijd voor plannen om Nederland vergrijzingsbestendig te maken. Diederendirrix maakte een plan voor de wijk Carnisse in Rotterdam. “Hier spelen twee problemen”, legt architect Tomas Dirrix uit. Het eerste probleem is dat een groot deel van de wijk bestaat uit portiekwoningen met een opgang van een meter hoog. Dat is nogal een klim voor sommige ouderen. Het tweede probleem is architectonisch van aard: dwarsstraten van de straten met rijtjeshuizen hebben ‘een dode bestemming’. De straten hebben alleen zijmuren en geen voordeuren.

Het plan van diederendirrix is een van de winnaars van de prijsvraag WHO CARES, de ontwerpprijsvraag voor nieuwe vormen van wonen en zorg.

Lees het volledige artikel in de Volkskrant

Transformeren is vernieuwen vanuit de kracht van het bestaande

24 mei 2017

“Gebouwen zijn geen wegwerpproducten”, aldus de website van bureau diederendirrix architectuur & stedenbouw. Transformatie is één van de specialismen van het bureau. Zo was men onder andere verantwoordelijk voor de spraakmakende transformatie van het voormalige hoofdkantoor van Philips Lighting naar ruim 600 lofts en appartementen. Jaarlijks is diederendirrix bij zo’n twintig tot dertig transformatieprojecten betrokken. BouwKennis sprak Paul Diederen, partner bij het architectenbureau en hoogleraar Transformational Design aan de TU Eindhoven. Aan de hand van zes vragen geeft hij zijn visie op transformatie.

Lees het artikel in BouwKennis

Heijmans wint tender in Leidsche Rijn Centrum, ontwerpteam o.l.v. diederendirrix

24 mei 2017

Voor de gemeente Utrecht ontwikkelt en realiseert Heijmans 125 woningen naast het kernwinkelgebied in Leidsche Rijn Centrum. Het project heeft een totale omvang van ruim € 40 miljoen. Heijmans kreeg de opdracht gegund op basis van de hoogwaardige kwaliteit en duurzaamheid van het plan. Het gaat om stadswoningen en appartementen in een (semi-)gesloten bouwblok. De bouw start medio 2018 na de ontwikkelfase, de oplevering wordt circa twee jaar later verwacht.

Het karakteristieke ontwerp met oplopende terrassen die twee binnentuinen omarmen, is tot stand gekomen met een ontwerpteam onder leiding van Diederendirrix, samen met Bedaux de Brouwer architecten en HilberinkBosch architecten. Landscape Interventions (LINT) is verantwoordelijk voor het ontwerp van de binnentuinen. Het stedenbouwkundig plan is van Jo Coenen Architects & Urbanists.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 19