Actueel

VDMA, Eindhoven

Tender VDMA terrein Vestdijk gewonnen!

25 november 2019

Eindhoven – Het VDMA (Van der Meulen-Ansems) terrein aan de Vestdijk in het centrum van Eindhoven wordt ontwikkeld door Being Development. Dat maakte de gemeente Eindhoven vrijdag bekend. Timeless Investments is ontwikkelpartner en investeerder, en zal samen met Being onder het motto ‘Join the Stage’ het gebied transformeren tot een levendige stedelijke hub met woningen, kantoren en openbare ruimte – een podium voor iedereen.

Het ontwerp van het plan van circa 75.000 vierkante meter kwam tot stand onder leiding van architectenbureau OMA samen met diederendirrix, FABRICations, landschapsarchitect DELVA Landscape Architecture/ Urbanism, en ontwerperscollectief NUL ZES. Het plan geeft invulling aan een duurzaam en inclusief programma voor wonen, werken en inspireren, waarbij het creëren van balans in diversificatie een belangrijk uitgangspunt is. Vijf nieuwe, duurzame gebouwen gaan de dialoog aan met vier bestaande waardevolle gebouwen van de Zusterflat, Luciferfabriek en Garage aan de Vestdijk en de chauffeurswoning aan de Raiffeisenstraat. Zo ontstaat op stedelijk niveau een complementaire mix tussen klein, middelgrote en grote gebouwen. Het plan vormt de perfecte overgang tussen de binnenstad, stationsomgeving en omliggende woonwijken.

Yasin Torunoglu, wethouder wonen, wijken, werk en ruimtelijke ontwikkeling gemeente Eindhoven: “Het VDMA-terrein is een bijzondere plek voor Eindhoven. Een centraal gelegen locatie, waar een luciferfabriek en een autogarage hebben gezeten. Met het winnende plan wordt dat verleden geëerd, maar tegelijk wordt het potentieel van de plek ten volle benut. Via een programma van wonen, werken, groen en ontspanning voor een breed publiek legt het plan de verbinding tussen het winkelhart van de stad en de gebiedsontwikkelingen in de omgeving. Het VDMA-terrein heeft zo niet alleen een rijke historie, maar ook een mooie toekomst voor de boeg.”