Actueel

De Ploeg ontvangt de Pieter van Vollenhoven prijs

5 december 2017

Op vrijdag 1 december jl. is in Bergeijk de Pieter van Vollenhoven prijs uitgereikt aan Bruns. De prijs wordt ter beschikking gesteld door het Nationaal Restauratiefonds en bestaat uit een plaquette en een bedrag van 10.000,- euro. De prijs is in 2013 aangeboden aan Pieter van Vollenhoven bij zijn afscheid na zijn 27 jaar voorzitterschap van het Nationaal Restauratiefonds. De Pieter van Vollenhoven prijs wordt jaarlijks door een jury van erfgoedspecialisten toegekend aan een particulier of organisatie die het meest succesvol aan oud erfgoed een nieuwe bestemming heeft gegeven.

Pieter van Vollenhoven had tot voor kort nog nooit van Weverij de Ploeg in Bergeijk gehoord. Zijn vrouw wel. ,,Ja, ze zei al meteen: dat is een toonaangevend gebouw van Rietveld. Met een geweldige filosofie erbij. Dat gebouw is een feestje. En dat park dat erbij ligt. Fantastisch.” Van Vollenhoven vond de toekenning van de prijs dan ook meer dan verdiend: ,,De Ploeg was een creatief bedrijf en Bruns is dat ook. Geweldig dat er eenzelfde soort bedrijf weer in zit. Daar is het gebouw ook voor gerealiseerd. Dat is iets anders dan een kerk waar een hotel in komt.”

Van Vollenhoven liet zich over de renovatie en restauratie van het fabrieksgebouw uitgebreid bijpraten door Rob Meurders van diederendirrix en interieurontwerper Aart van Asseldonk (met hoed op de foto). Als mede-initiatiefnemer van de renovatie verdient Rob Meurders eveneens een plaats in de schijnwerper want na de aankoop van het gebouw door Bruns heeft hij directeur Jan Burgmans benaderd en overtuigd om het fabrieksgebouw in stijl te renoveren. De Pieter van Vollenhoven prijs vormt dan ook tevens het bewijs van geslaagd partnerschap tussen opdrachtgever en architect.

Lees hier het artikel in het ED
Fotograaf: Vincent van den Hoven

Twee nominaties voor de Reynaers Projectprijs 2017

29 november 2017

Met maar liefst twee projecten is diederendirrix genomineerd voor de Reynaers Projectprijs 2017. Stem op onze projecten de Groene Toren en de transformatie van het Brabants Dagblad via projectprijs Reynaers

Nominatie 1:           de Groene Toren in Eindhoven
Het karakteristieke kantoorgebouw de Groene Toren, dat is gebouwd in 1974, is getransformeerd naar woningen en een hotel. De toren ligt op een drukke locatie tussen het station en centrumring de Vestdijk in Eindhoven. In de toren bevindt zich op de eerste tot en met de zevende verdieping het luxueuze vier sterren NH Collection Hotel. Op de achtste tot en met de twaalfde verdieping, en gedeeltelijk op de dertiende verdieping, bevinden zich short-stay appartementen. Deze 112 appartementen worden gemeubileerd verhuurd voor korte duur. Op de dertiende en veertiende verdieping, behorend bij het NH Collection hotel, is Vane Restaurant & Skybar gevestigd. Hier serveren ze heerlijk eten en in de bar kun je terecht voor een lekkere cocktail met een verbluffend uitzicht op de stad.

De toren heeft zijn kenmerkende groene uitstraling gehouden door de gevels te voorzien van verdiepingshoge bronskleurige aluminium puien van Reynaers met groen getint glas. Zowel de lofts en hotelkamers zijn voorzien van vouwpuien en inwendige Franse balkons, zodat bewoners en hotelgasten een groot deel van de gevel kunnen openen.

Voor meer info over het project en de nominatie zie Website Reynaers

Nominatie 2:          transformatie van het Brabants Dagblad in Den Bosch
In Den Bosch stond het voormalige kantoor van het Brabants Dagblad aan het Emmaplein wat inmiddels door diederendirrix en Houben / Van Mierlo is getransformeerd tot appartementengebouw.
Het appartementengebouw bestaat uit 58 koopwoningen met een commerciële plint. Voor verticaliteit van het gebouw is gekozen voor slanke hoge kozijnen in bronskleurig geanodiseerd aluminium van Reynaers.
Het gebouw is opgetopt met twee bouwlagen (vijfde en zesde verdieping). Dit zijn de penthouses en deze hebben bronskleurige aluminium gevels gekregen met veel glas. Door het aluminium te anodiseren lijkt de opbouw mee te kleuren met de lucht.

Voor meer info over het project en de nominatie zie website Website Reynaers

diederendirrix wint renovatie Stadskantoor Sittard-Geleen

15 november 2017

Diederendirrix heeft in combinatie met Exaedes (projectmanagement), Ynno (adviseur Het Nieuwe Werken), K-plus adviseurs (installatietechniek en bouwfysica) en van de Laar (constructie), de aanbesteding van de renovatie van Stadskantoor Sittard-Geleen gewonnen.

De opdracht komt voort uit het besluit van de gemeente Sittard-Geleen om het bestuurlijk centrum (College, Raad en Griffie) in Sittard te huisvesten en de ambtelijke organisatie in Geleen. Met dit oogmerk wordt de huidige Stadswinkel van Geleen verbouwd en wordt er tevens een nieuwbouwgedeelte aan toegevoegd. In totaal gaat het om ca. 8.500 m² kantoorruimte.

Het project is onderdeel van de centrumvisie, waarin is bepaald dat het nieuwe stadskantoor een landmark in zijn omgeving wordt. Het gebouw zal bovendien worden verduurzaamd en strategisch worden uitgebreid, waardoor het stadskantoor een toekomstbestendige rol in het gemeentebestuur en het centrum van Geleen zal gaan vervullen.

De implementatie van een nieuw kantoorconcept draagt hieraan tevens bij. Het stadskantoor zal geschikt worden gemaakt voor Het Nieuwe Werken. Daartoe zal de kantooromgeving worden getransformeerd in een moderne, flexibele werkomgeving toegespitst op ontmoeting, samenwerking en activiteitgerelateerd werken.

Lancering Result Chair & Pyramid Collection in De Ploeg Bergeijk

1 november 2017

Op woensdag 25 oktober jl. vond tijdens de Dutch Design Week de officiële lancering plaats van de Result Chair en Pyramid Collection in voormalige weverij De Ploeg te Bergeijk. Na ongeveer 60 jaar is de bekende Nederlandse Result Chair, ontworpen door Friso Kramer en Wim Rietveld, opnieuw op de markt gebracht door de Deense meubelproducent HAY in samenwerking met de Nederlandse fabrikant Ahrend.

Arnold Struik, directeur Marketing en Innovatie bij Ahrend, opende het evenement met een bijzonder welkom voor Friso Kramer, die inmiddels de respectabele leeftijd van 95 jaar heeft bereikt. Rolf Hay, oprichter van Hay, nam de aanwezigen vervolgens mee in de ontstaansgeschiedenis van het herontwerp van de Result Chair. Samen met Ahrend heeft Hay de stoel aangepast, waardoor de nieuwe Result Chair een functionele, toegankelijke en betaalbare stoel voor iedereen is geworden. Vooral het industriële karakter maakt deze stoel uitzonderlijk en past precies in de filosofie van Hay.

De presentatie vond plaats op een buitengewone locatie waarvan iedereen erg onder de indruk was. De voormalige weverij waarin de Ploegstoffen werden gemaakt, is een ontwerp van Gerrit Rietveld en vormt één geheel met het al even monumentale Ploegpark, ontworpen door Mien Ruys.

Het fabrieksgebouw wordt sinds dit jaar gebruikt door tentoonstellingsontwikkelaar Bruns, nadat het gebouw door diederendirrix was gerenoveerd en samen met productontwerper Aart van Asseldonk opnieuw was ingericht. In dit verband gaven de architecten Paul Diederen en Rob Meurders van diederendirrix een korte lezing over de transformatie van gebouwen en de renovatie van Weverij De Ploeg, waarna een rondleiding door het gebouw volgde. De avond werd afgesloten met een informele borrel.

Voor een sfeerimpressie van de avond zie Facebook

Laatste ronde Hembrugterrein Zaanstad

10 oktober 2017

Diederendirrix is door naar de laatste ronde van de selectie voor het Hembrugterrein in Zaandam. Het betreft de ontwikkeling van het voormalige hart van de Stelling van Amsterdam, waar defensie tot de eeuwwisseling wapens en munitie fabriceerde. Op het bosrijke terrein bevinden zich vijftig rijks- en gemeentemonumenten en vele sporen van de industriële geschiedenis. Het Rijksvastgoedbedrijf verkoopt het Hembrugterrein aan een partij die het gebied verder ontwikkelt, waarbij er een mix wordt gemaakt van wonen, werken, horeca, design en cultuur. Diederendirrix maakt deel uit van het consortium Team Damse ontwikkeling combinatie, dat in de laatste ronde een bod op de grond mag uitbrengen. Het consortium bestaat verder uit Ovium, H+N+S Landscape Architects, Atelier Kempe Thill en Merktuig & DubbeLL – Buurtontwikkelaars. In januari wordt bekend welke partij het hoogste bod heeft uitgebracht en het Hembrugterrein mag ontwikkelen.

Voor meer informatie zie www.damse-ontwikkelcombinatie.nl.

Gemeentehuis “Het Burgerhoes” in Bouwwereld

5 oktober 2017

Het tijdschrift Bouwwereld besteedt in de rubriek Project Nieuwbouw uitgebreid aandacht aan de uitbreiding en renovatie van het gemeentehuis van Landgraaf.
In het artikel over het Burgerhoes, zoals het gemeentehuis in de volksmond wordt genoemd, ligt de focus op het bijzondere exterieur van de nieuwbouw.
diederendirrix heeft voor dit bouwdeel een gevel met een opvallend reliëf ontworpen, uitgevoerd in wit beton.

Lees hier het volledige artikel in Artikel bouwwereld Burgerhoes 2017

Weverij De Ploeg in de PI

19 september 2017

Weverij De Ploeg in Bergeijk siert de cover van de PI van augustus-september 2017. De PI, het Nederlandse tijdschrift voor interieurarchitectuur, besteedt in het hoofdartikel ruim aandacht aan de renovatie van het fabrieksgebouw dat door Gerrit Rietveld is ontworpen. Onder de titel ‘Bruns DeStijlfactory’, de huidige naam van het gebouw, wordt het interieurontwerp besproken, dat diederendirrix in samenwerking met Aart van Asseldonk heeft verwezenlijkt.

Lees hier het volledige artikel in PI

De hand van Rietveld en de geest van de Ploeg

1 juli 2017

Begin dit jaar, dat in het teken staat van De Stijl, is in Bergeijk de renovatie van de enige door Rietveld ontworpen fabriek opgeleverd en een nieuw bezoekerscentrum geopend. De voormalige weverij de Ploeg met het omringende park behoort tot de 100 topmonumenten van wederopbouw. Bij de renovatie zijn opvallend veel parallellen te trekken met het oorspronkelijke bouwproces en het gedachtegoed van de oprichters.

De Ploeg begon in de jaren twintig als coöperatieve weverij en textielhandel. Begin jaren vijftig wenste het bedrijf, dat inmiddels vermaard was om zijn moderne interieur- en modestoffen, een nieuw fabrieksgebouw met een ruime overspanning, een vrij indeelbare plattegrond en goed en veel licht om kleurconstante stoffen te kunnen vervaardigen.

Lees het volledige artikel in ArchitectuurNL

Nijenoord genomineerd voor de Rietveldprijs 2017

27 juni 2017

De jury van de Rietveldprijs 2017, onder leiding van architect Jacq. de Brouwer, heeft de genomineerden bekendgemaakt van de projecten die kans maken op het winnen van de Rietveldprijs 2017, de Utrechtse architectuurprijs ter bevordering van de kwaliteit van de gebouwde omgeving.

Het voormalige kantoorgebouw aan de Nijenoord in Utrecht is een van de genomineerde projecten. Het gebouw stamt uit de jaren ’60 en was het kantoor van Jeugdzorg en is ingrijpend getransformeerd. In de bestaande situatie oogde het in meerdere fases gebouwde pand zeer onsamenhangend en rommelig. De nieuwe gevel heeft een regelmatig gemetseld raster gevuld met lichte baksteen en goudkleurige aluminium schuifpuien. Dit geeft het gebouw een frisse uitstraling die past bij de nieuwe woonfunctie. Subtiele details zoals de metselwerk rollagen boven en onder de gevelopeningen en een verspingende diepte van de negge dragen bij aan de verfijnde uitstraling van het gebouw.

Lees meer over de  genomineerde projecten op de site rietveldprijs.nl

Lighting genomineerd voor Dirk Roosenburgprijs 2017

19 juni 2017

De Dirk Roosenburgprijs, de tweejaarlijkse Eindhovense architectuurprijs, heeft als doel de kwaliteit van de gebouwde omgeving in de gemeente Eindhoven te bevorderen door middel van openbare discussie. De prijs wordt toegekend aan een uitgevoerd project binnen de grenzen van de gemeente. Daarbij telt de kwaliteit van het ontwerp, maar ook de bijdrage die het project levert aan de beleving, bruikbaarheid en identiteit van de stad.

De nominatiecommissie heeft ruim 40 projecten in Eindhoven bezocht en 10 projecten genomineerd. Naast ontwerptechnische kwaliteit keek de commissie ook naar aspecten als het (publieke) gebruik en de waardering van een project of de vernieuwende ontwerpaanpak. Uit het nominatierapport: “De nominatiecommissie is onder de indruk van de ontwerptechnische kwaliteit van deze transformatie en heeft waardering voor het behoud en de herbestemming van het Philips complex op deze voor Eindhoven gevoelige plek. De nominatie hinkt op twee gedachten: een van waardering voor de bouwkundige transformatie en een van kritische nieuwsgierigheid naar de realisering van het Emmapark. Immers, dit park, waar de rivier de Gender weer gaat stromen en die het centrum een publieke groenimpuls zal geven, is nog niet klaar.”

Het publiek kan zijn of haar stem uitbrengen tot 26 oktober 17.00 uur op Philips Lighting.

Lees hier het volledige nominatierapport van Architectuurcentrum Eindhoven

 

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 18