Actueel

BNA Gebouw van het Jaar 2020

DomusDela wint Publieksprijs BNA Beste Gebouw van het Jaar

27 oktober 2020

De architectuurprijs van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) voor ‘het gebouw met de meeste meerwaarde voor opdrachtgevers en samenleving’ werd 22 oktober uitgereikt via een feestelijke livestream.

Project DomusDela in Eindhoven was één van de 10 genomineerde projecten, verdeeld over 4 categorieën. In de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie ging Mei architects and planners er vandoor met de prijs met het prachtige woningbouwproject Fenix 1.

Ceremoniehuis DomusDela, in opdracht van coöperatie Dela, kreeg echter wel veruit de meeste stemmen van het publiek. Bert Dirrix en Arie van Rangelrooij (architecten EN|EN) namen samen de Publieksprijs in ontvangst van de juryvoorzitter Neelie Kroes.

De jury: “We waren verrast door de architectonische aanpak van het gebouw en het vernieuwende programma. Een functie die normaal gesproken naar de rand van de stad ‘verbannen’ wordt, is in het hart van de stad geplaatst, gecombineerd met sociale functies en ruimtes om te vieren. Uit alles blijkt met hoeveel aandacht en liefde de opdrachtgever, de gemeente en de ontwerpers bezig zijn geweest om deze transformatie voor elkaar te krijgen”.

De winnaar van de 15e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar is Forum Groningen, ontworpen door NL Architects, in opdracht van Gemeente Groningen.