Actueel

Vincentre schetsontwerp ex

Uitbreiding Van Gogh Museum Nuenen

19 juni 2020

Vandaag heeft Vincentre in Nuenen het schetsontwerp gepresenteerd voor de uitbreiding van het museum. Het ontwerp is geïnspireerd op de typische bouwstijl van boerderijen uit de tijd dat Vincent van Gogh in Nuenen woonde en werkte. De uitbreiding van Museum Vincentre is mogelijk dankzij bijdragen van gemeente Nuenen, provincie Noord-Brabant, Regio Deal Brainport Eindhoven, regionaal bedrijfsleven, fondsen en particulieren.

De nieuwbouw heeft een huiselijk karakter en symboliseert de voorliefde van de schilder voor het gewone eerlijke leven dat ook terug te zien is in zijn landschappen en portretten.” (architect Rob Meurders)

Het bestaande gebouw wordt verrijkt en uitgebreid met een markant nieuw volume. De locatie aan het historische lint wordt zo nog meer dé ankerplaats van waaruit de erfgoedlocaties uit de tijd van Vincent ontdekt kunnen worden.  In het ontwerp is het dorpse en Brabantse, met zijn typerende schaal van groot belang. Niet door een letterlijke imitatie van de stijl uit die periode, maar door een expressieve en eigentijdse versie van een langskap boerderij, wordt de relatie tussen de kunstenaar en zijn voormalig thuis nieuw leven ingeblazen.

Museum Vincentre en de stichting Van Gogh Village Nuenen maken deel uit van de Van Gogh Sites Foundation, de Brabantbrede samenwerking tussen partijen die zich onder de vlag Van Gogh Brabant inzetten voor het behoud en de ontwikkeling van het Brabantse Van Gogh erfgoed. De ontwikkeling van het erfgoed in Nuenen zal een bijdrage leveren aan aantrekkelijkheid van de regio voor bewoners, ondernemers en bezoekers.

Zie hier voor het volledige persbericht.