Actueel

Greenville leidsche rijn utrecht

Een groene oase in Leidsche Rijn

11 juni 2019

Heijmans is gestart met de bouw van Greenville, een zeer duurzaam woningbouwproject in Leidsche Rijn in Utrecht. Samen met Bedaux de Brouwer Architecten en Hilberink Bosch Architecten heeft diederendirrix het ontwerp gemaakt van het woongebouw met 93 luxe appartementen en 30 stadswoningen. Bert Dirrix had hierbij de supervisie in handen en BureaEAU heeft het plan technisch uitgewerkt.

Greenville speelt in op de wens om in een kwalitatief hoogstaande architectuur, omgeven door groen, gezond te leven in een hoog stedelijke setting. Het drieledige, terrasvormige woongebouw met royale buitenruimten is gesitueerd rond twee binnentuinen. Bert Dirrix licht de opzet aldus toe:

“Op deze plek, eigenlijk een vierkantje op de kaart, braken we de boel open: in plaats van een massief blok is dit een terrasvormig, halfopen gebouw en zijn de tuinen het appartementencomplex ingetrokken. Zo maken we een open, groene omgeving, middenin het stedelijke Leidsche Rijn Centrum. We hebben de schaduw zoveel mogelijk uitgebannen. Alle woningen hebben zicht op het park en de groene binnenhoven, en op de omringende bebouwing van zowel het winkelcentrum als de boerderij hier tegenover. En in het groen ontmoet je elkaar, in de gemeenschappelijke binnentuinen, die grenzen aan de privé-buitenruimtes. Daar voegt bureau Flux ecologische waarde aan toe: insecten, vogels, vlinders en kleine dieren krijgen in Greenville ook hun eigen habitat.”

Greenville is niet alleen een mooi voorbeeld van eigentijdse architectuur waarin duurzaamheid, gezondheid, woonkwaliteit en belevingswaarde belangrijke uitgangspunten van het ontwerp vormen. Het project getuigt ook van een geslaagd integraal ontwerp en goed teamwork tussen de diverse architecten, de stedenbouwkundige, de landschapsontwerper, BureauEAU en aannemer Heijmans.

Lees hier meer over Greenville.