Actueel

Diederendirrix ontwerpt samen met Civic een mix-use gebouw bij station Amsterdam-Sloterdijk

18 mei 2020

Het gebied rondom station Amsterdam-Sloterdijk transformeert in hoog tempo van een kantorenlocatie naar een gemengd gebied voor wonen, studeren, ontspannen en werken. Bereikbaarheid per fiets, openbaar vervoer en hoge kwaliteit van de openbare ruimte zijn daarbij steeds belangrijker. Pal naast station Sloterdijk ontwikkelt de gemeente Amsterdam in samenwerking met de Alliantie Ontwikkeling een woongebouw met een openbare fietsenstalling.

Diederendirrix won begin 2019 de pitch voor het ontwerp van kavel L-Midden met een ontwerp waarin het wonen georganiseerd is rond een binnenhof. De getrapte vorm van het gebouw garandeert een geluidsluwe gemeenschappelijke binnentuin voor de bewoners en tegelijk opent het gebouw zich met een ‘groene kloof’ naar de omgeving. Onderdeel van de uitvraag was dat een jonge architect de kans moest krijgen mee te werken aan een grote complexe opgave. Diederendirrix heeft daartoe Civic – Public Architecture uit Amsterdam uitgenodigd voor het ontwerpteam.

Het markante woningblok van 60 meter hoog is een weelderige oase in hartje Sloterdijk. De 320 sociale- en middeldure huurwoningen en 1.700 m2 bedrijfsruimte zijn in bezit van de Alliantie. De gemeente Amsterdam wordt eigenaar van de publieke fietsenstalling met 3.700 inpandige fietsparkeerplekken. In het gehele stationsgebied is extra aandacht voor duurzaamheid en kwaliteit.

Met het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente Amsterdam en de Alliantie Ontwikkeling op 14 mei 2020 wordt ook gestart met het Voorlopig Ontwerp. Oplevering staat gepland voor medio 2025. Jan van Barneveld, directeur de Alliantie Ontwikkeling: “Ik ben verheugd dat door deze unieke samenwerking vanuit een gedeeld belang dit markante gebouw wordt gerealiseerd in Sloterdijk-Centrum.”