Het ketelhuis is getransformeerd tot representatief kantoor voor het onderzoeksinstituut ICMS. De opdracht behelsde het ontwerpen van een ruimtelijk en functioneel concept dat de oorspronkelijke architectonische kwaliteiten respecteert maar tevens kan voorzien in hoogwaardige prestaties die nu en in de toekomst gevraagd worden.

Het ketelhuis Ceres behoort tot de 1e generatie gebouwen op de TU/e campus en is cultuurhistorisch een van de meest kenmerkende gebouwen. Door de technische vooruitgang is de oorspronkelijke functie als leverancier van heet water voor de verwarming van de campus komen te vervallen. Het ketelhuis is omgebouwd tot representatief onderkomen voor het onderzoeksinstituut ICMS (Institute for Complex Molecular systems) waardoor het een centrum van synergie is geworden. Het brengt excellente onderzoekers uit verschillende vakgebieden samen om kruisbestuiving te bevorderen. Het instituut introduceert een nieuwe wijze van functioneren die multidisciplinariteit stimuleert en jonge met ervaren wetenschappers in contact brengt.

“Op razendknappe, ingetogen, intelligente en uiterst effectieve wijze heeft diederendirrix architecten het afgedankte Ketelhuis Ceres opnieuw tot leven gebracht” (juryrapport BNA Beste Gebouw van het Jaar 2013)

ceres_2010_1105 AZ

Het Ketelhuis voor transformatie

De voor het gebouw kenmerkende ingenieurskwaliteit is bij de herbestemming op een uitdagende manier ter hand genomen. De architectuur wordt bepaald door de scheiding van draagconstructie en de buitenhuid. Het contrast tussen de gesloten buitenzijde en het open, van boven verlichte interieur is frappant en geeft een basilikale kwaliteit. De precisie van het ontwerp, van structuur tot aan de kleinste details is messcherp en van een grote samenhang. Aansluitingen van vloeren, wanden en daken en constructie zijn simpel en heel nauwkeurig. De dialoog tussen oud en nieuw wordt gekenmerkt door een groot respect voor de oorspronkelijke architectuur. Alle invullingen zijn licht en los van het casco gedetailleerd. Enerzijds zijn hierdoor de toevoegingen goed zichtbaar en anderzijds staan ze letterlijk los, zodat ze relatief gemakkelijk verwijderd kunnen worden. Door alle installatietechnische voorzieningen in wanden en vloeren op te nemen komt de pure ruimtelijkheid van het gebouw tevoorschijn.

 

2012_1004_EQ
ceres_AB_lab_1600_1

Van binnen is het ketelhuis opgedeeld in zones die voortkomen uit het grid van kolommen georganiseerd rond de “foyerstraat”. In het gebouw is een zeer divers programma ondergebracht, georganiseerd rond deze centrale atriumruimte die mogelijkheden aanreikt voor bewegen, ontmoeten en verpozen. De begane grond biedt ruimte aan het Advanced Study Centre waarvoor ruimtes opgenomen zijn die een diversiteit aan gebruiksmogelijkheden geven. Een afsluitbare colloquiumruimte die bij het atrium betrokken kan worden, diverse workshop/overlegruimtes en een lab. Een royale tribunetrap verbindt de meer publieke begane grond met ICMS Core office. Er is een groot aanbod van kantoorkwaliteiten die in omvang en mate van afscheiding variëren.

ceres TEST_1600

Projectgegevens

  • Startdatum
  • oktober 2009
  • Einddatum
  • september 2012
  • Opdrachtgever(s)
  • Dienst Huisvesting TU/e
  • Omvang
  • 2.200 m2
  • Fotografie
  • Arthur Bagen
  • Visualisatie
  • Bijzonderheden
  • BNA Beste gebouw van het Jaar 2013

Meer weten over dit project?

Rob Meurders

Creatief directeur

+31 (0)40 26 06 744E-mail