Bij verbouwing van het voormalige scheikundelaboratorium tot het nieuwe onderkomen van de faculteit bouwkunde is het betonnen skelet blootgelegd en vervolgens opnieuw omhuld met een vliesgevel, die balanceert op de grens van massiviteit en transparantie. De gladde glazen huid is een lowtech energiegevel en is om die reden ook voor zeventig procent gesloten. Op de buitenzijde van het glas is een geëmailleerde afdruk gemaakt van de steigers van Gaudi’s Sagrada Familia – symbool van het immer onvoltooide project van de architectuur.

vertigo-gaudi-en-gevel_1600

Steigers Sagrada Familia en gevel Vertigo

Het kale, gezandstraalde beton, dat alle sporen draagt van het eerdere leven van dit casco, is pregnant aanwezig in het interieur, dat door de royale verdiepingshoogte van meer dan vijf meter buitengewoon veel adem heeft. Voor het interieur zijn onder meer de groene ontvangstloge op het entreeniveau ontworpen en op alle verdiepingen balies, kasten en pantry’s in grijs gesluierd, gelamineerd hout. Verder zijn kruisvormige, eikenhouten zitelementen gemaakt en is het lunchcafé ingericht met wanden in zwart tegelwerk met groene voeg en speciaal ontworpen tafels. Alle toevoegingen contrasteren door hun strakke vorm en verfijnde detaillering met de robuustheid van het betonnen casco.

vertigo schets_1600

Schets met ingrepen op de bestaande gebouwstructuur.

De nieuwe huisvesting van de faculteit is aangrepen voor organisatorische veranderingen, waarbij de ruimtelijke scheiding tussen student en docent die op de oude locatie bestond is verkleind. De ateliers liggen achter de horizontaal ingedeelde gevels onderin de toren; de staf is daarboven ondergebracht, rondom een met een glazen dak bekroond atrium dat vanaf de zesde verdieping is ontstaan door delen uit de vloeren te zagen. Rond dit zuigende gat liggen de werkkamers gegroepeerd. Het atrium is samen met de voorbouw de belangrijkste architectonische ingreep. Deze voorbouw bevat een luie trap annex auditorium die naar het eerste niveau leidt – overal op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven de belangrijkste laag. Vandaar is duidelijk zicht op het maquettewerkplaats op de begane grond.

vertigo plattegronden_1600

Basisplattegronden

De nieuwe huisvesting van de faculteit is aangrepen voor organisatorische veranderingen, waarbij de ruimtelijke scheiding tussen student en docent die op de oude locatie bestond is verkleind. De ateliers liggen achter de horizontaal ingedeelde gevels onderin de toren; de staf is daarboven ondergebracht, rondom een met een glazen dak bekroond atrium dat vanaf de zesde verdieping is ontstaan door delen uit de vloeren te zagen. Rond dit zuigende gat liggen de werkkamers gegroepeerd. Het atrium is samen met de voorbouw de belangrijkste architectonische ingreep. Deze voorbouw bevat een luie trap annex auditorium die naar het eerste niveau leidt – overal op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven de belangrijkste laag. Vandaar is duidelijk zicht op het maquettewerkplaats op de begane grond.

Projectgegevens

  • Startdatum
  • februari 1998
  • Einddatum
  • februari 2002
  • Opdrachtgever(s)
  • TU/e Vastgoed
  • Omvang
  • 24.000 m2
  • Fotografie
  • Constantin MeyerArthur Bagen

Meer weten over dit project?

Rob Meurders

Creatief directeur/ Partner

+31 (0)40 26 06 744E-mail