In de overgang van de oude binnenstad van Zwolle, in aansluiting op de A28 ligt de kantoorlocatie Meeuwenlaan. Deze locatie ligt momenteel afzijdig van de leefomgeving van de meeste inwoners van de wijk Kamperpoort. Zowel door haar functie als kantorenlocatie, maar ook het ontbreken van een heldere verbondenheid met het stedelijk netwerk van de stad.

Opgave

Met de herontwikkeling van de ontwikkelzone aan de Meeuwenlaan naar een duurzame leefomgeving wordt invulling gegeven aan een groot aantal maatschappelijke opgaven in de regio, stad, en buurt.

De regio Zwolle staat voor een verstedelijkings-opgave. Er is grote vraag naar woningen voor alle doelgroepen. De komst van al deze nieuwe inwoners draagt bij aan de vitaliteit van de stad en de regio. Tot 2030 moeten er in de stad Zwolle 10.000 nieuwe woningen bij komen, waarvan 6.000 in het centrumgebied. De herontwikkeling van het voormalig kantoorpark aan de Meeuwenlaan is onderdeel van het centrumgebied. Deze transformatie van werken naar een nieuwe leefomgeving draagt bij aan de profilering van Zwolle als moderne stad en aan de positie en van de wijk Kamperpoort als aantrekkelijk leefgebied tussen de binnenstad en de snelweg.

Rode dorp 2
Wandelpad taludpark
IJsselhallen Kamperpoort
Kop van Hoog en Pathe

Van oudsher is de Kamperpoort een volkswijk. Een stoere stadswijk dicht bij het centrum van Zwolle, waar gewoond, gewerkt en gerecreëerd wordt. Door transformaties is de wijk de afgelopen jaren verkleurd, maar het herkenbare ‘Kamperpoortse’ is gebleven. Er is plaats voor een mix van traditionele en bijzondere gebouwstijlen. De huidige bewoners en gebruikers zijn divers: ze zijn betrokken bij elkaar, maar geven elkaar ook de ruimte. Deze sociale en ruimtelijke samenhang omarmen we. In de toekomst moet dit ook een plek zijn voor iedereen. Door nieuwe plekken toe te voegen in de wijk ontstaat er meer mogelijkheden om elkaar te ontmoeten. Dit kan in de openbare ruimte zijn, maar ook op plekken waar gewerkt kan worden en waar je andere voorzieningen vindt. Door de toevoeging van twee nieuwe stadsbuurten aan de wijk, naast de ontwikkelzone Meeuwenlaan en ook de herontwikkeling van de Nieuwe Veemarkt, is er ook de mogelijkheid om nieuwe voorzieningen toe te voegen aan de wijk, waar zowel de huidige als toekomstige bewoners en gebruikers profijt van hebben.

Een grootschalige gebiedsontwikkeling is de kans om te investeren in de kwaliteit van de leefomgeving en een gezond ecosysteem. Zodat het voor mens, flora en fauna een prettige plek wordt. In de herontwikkeling van de ontwikkelzone is dit noodzakelijk. In de huidige situatie is het een grotendeels afgesloten versteend gebied met incidenteel groen. Dit versteende gebied verstopt de groene en waterrijke strook langs het talud van de A28. De Kamperpoort scoort niet optimaal in de stresstesten, bijvoorbeeld voor hittestress en op de natte-voeten-kaart. Het toevoegen van groene buitenruimtes is een belangrijke opgave. Groen dat de biodiversiteit versterkt en zorgt voor een betere klimaatadaptiviteit. Tegelijkertijd moet het uitnodigend zijn, zodat het beleefbaar groen wordt voor de bewoners en bezoekers.

principes-ruimtelijke-raamwerk

Principes ruimtelijk raamwerk

Het ruimtelijk raamwerk voor het stedenbouwkundig plan bestaat uit vier principes. Het eerste principe is een goede verbindingen met wijk, stad en regio. De ontwikkelzone aan de Meeuwenlaan wordt opnieuw verbonden met de Kamperpoort en de (binnen)stad. Door het toevoegen van een nieuwe mix van functies, een beleefbare multifunctionele openbare ruimte en door bestaande stedelijke structuren te verwelkomen, verder te geleiden of af te maken. De straten en de scharrelroutes in de wijk zijn primair voor langzaam- en bestemmingsverkeer. De wijk is echter ook goed ontsloten met openbaar vervoer, door de OV-hub Katwolderpleinn en het plangebied ligt direct naast de afrit van de A28 (Utrecht-Groningen). Dit zorgt voor een uitstekende bereikbaarheid met andere steden in de regio, wat bijdraagt aan de profilering van Zwolle om als sterke economische regio.

Belangrijke waarden die we toevoegen aan de Kamperpoort zijn groenblauwe buitenruimtes, zowel collectief als niet-collectief. Bijvoorbeeld met het nieuwe groene buurtpark en door het openen en versterken van het bestaande groengebied met een robuuste watergang. Zo creëren we nieuwe recreatieve groene routes in de wijk en verbreden we de ecologische structuur tussen IJssel en Vecht. Met de ontwikkeling van het gebied dragen we bij aan de beoogde natuurinclusieve identiteit van Zwolle. Het gebied voorziet in oplossingen die passen bij de toekomstgerichte ontwerpopgaves voor biodiversiteit en een verbindende ecostructuur tussen stad en regio.

Het eigenzinnige gezicht van de Kamperpoort geven we verder vorm. Verwondering ligt om de hoek in deze nieuwe stadsbuurt aan de Meeuwenlaan. Een plek voor echte stadsmensen, die graag anderen ontmoeten. Passend bij Kamperpoortse stedelijkheid. De morfologische lappendeken en de architectonische variatie van de bestaande Kamperpoort omarmen we. Er ontstaat een nieuw eigenzinnig gezicht.

Het vierde en laatste principe is de Kamperpoortse stedelijkheid. De nieuwe leefomgeving aan de Meeuwenlaan heeft een aantrekkelijk en expressief leefmilieu waar echte stadsmensen zich welkom voelen. Passend bij het DNA van de Kamperpoort, wat zowel ruimtelijk als programmatisch zichtbaar is. Een nieuwe leefomgeving voor bewoners uit de wijk en voor nieuwe stedelingen, die van de volksbuurt gaan houden. Een plek voor alle leeftijden en levensfasen. De mix aan functies voegt extra levendigheid toe aan de wijk.

Projectgegevens

  • Startdatum
  • oktober 2021
  • Einddatum
  • In ontwikkeling
  • Opdrachtgever(s)
  • BPDDura VemeerJansen Vastgoed
  • Omvang
  • 96.000 m2
  • Projectpartner(s)
  • RROG stedenbouw en landschap

Meer weten over dit project?

Jeroen Schipper

Architect / Stedenbouwkundig ontwerper

+31 40 20 05 304E-mail