KVL masterplan

Aan de spoorlijn bij het centrum van Oisterwijk transformeert diederendirrix het voormalige fabriekscomplex Koninklijke Verenigde Leder (KVL) tot een nieuw woon- en werkgebied. In 2000 kwam het gebouwencomplex leeg te staan, op een terrein van elf hectare groot. De bewaarde (rijks)monumentale gebouwen met een vloeroppervlak van circa 26.000 m2 zijn gebouwd in het begin van de 20e eeuw. Het ensemble vormt de spil van het stedenbouwkundig plan, waaromheen nieuwe woonbuurten zijn gepland. Hiervoor maakte diederendirrix ook het beeldkwaliteitplan, waarover we in samenwerking met MTD Landschapsarchitecten de supervisie voeren.
In het monumentale ensemble brengt de provincie Noord-Brabant gebouwd erfgoed samen met oude en nieuwe ambachten. In de voormalige schaverij en ververij is het Europees Keramisch WerkCentrum (EKWC) gevestigd, dat circa 500.000 bezoekers per jaar ontvangt. Het voormalig hoofdkantoor en ledermagazijn (gebouw 28) aan het spoor biedt ruimte aan kleine ambachtelijke ondernemers en huisvest de bakkerij van meesterpatissier Robèrt van Beckhoven. Diederendirrix ontwierp de transformatie van dit gebouw. Tussen de gebouwen blijven de stroken van betonnen stelconplaten behouden, boven de ondergrondse leidinggangen. Een nieuwe, openbare doorgang in het gebouw van het EKWC zorgt voor een passende entree voor het hele gebied vanaf het station en het centrum van Oisterwijk.
De orthogonale opbouw van de nieuwe woonbuurten sluit aan op de bestaande assen. Deze buurten bevatten vooral grondgebonden woningen, naast enkele appartementengebouwen. Het beeldkwaliteitplan voor de woonbuurten stuurt op een vormgeving die aansluit bij de bestaande gebouwen met materialen, kleuren, volumes en bouwkundige elementen. Aan de noordzijde zullen aaneengesloten bedrijfspanden het geluid weren van de achterliggende industrie. De woonbuurten worden in de komende vijftien jaar gefaseerd ontwikkeld.

KVL Hoofdgebouw en ledermagazijn

Het monumentale hoofdgebouw (gebouw 28) is onderdeel van het voormalig fabriekscomplex van Koninklijke Verenigde Leder (KVL) in Oisterwijk. Het 120 meter lange gebouw ligt aan de spoorlijn die Eindhoven met Tilburg verbindt. De westelijke helft, een voormalig magazijn voor de opslag van huiden, is gebouwd in 1924. Vier jaar later is het kantoordeel aangebouwd en het magazijn met een extra verdieping verhoogd. Diederendirrix maakte het gebouw met minimale ingrepen geschikt voor bedrijven, binnen het eigen masterplan voor het hele terrein. Het masterplan transformeert het monumentale gebouwensemble en het omringende terrein van elf hectare tot een bijzonder woon- en werkgebied.
Een eigen spoorlijn voor de leerfabriek liep vlak langs en door het hoofdgebouw. MTD Landschapsarchitecten brengt in het inrichtingsplan de rails terug in de bestrating. Door het karakteristieke perron met luifel van beton en glas aan het gebouw te restaureren, ontstaat een bijzonder terras voor het hier gehuisveste bedrijfsrestaurant. De perronluifels bleken constructief extra versteviging nodig te hebben, net als de vloeren die niet op belasting volgens de huidige normen waren voorzien. Het vereiste de nodige creativiteit om deze grote bouwkundige ingrepen subtiel in te passen, zodat de aanwezige ruimtelijke kwaliteiten behouden bleven. Door het verwijderen van inbouwwanden en -plafonds zijn de grote, lichte ruimtes hersteld. Een zorgvuldig gekozen kleurenpalet, passend bij de oorspronkelijke kleuren, zorgt voor een hernieuwd fris geheel.

De onderdoorgang in het midden van het gebouw is met een ranke beglazing getransformeerd tot de centrale ingang en maakt de twee bouwdelen ook op de begane grond tot een geheel. Meesterpatissier Robèrt van Beckhoven heeft hier zijn banketbakkerij, patisserie en workshopruimte. De bovenverdiepingen zijn als open kantoorvloeren met gemeenschappelijke voorzieningen geschikt gemaakt voor kleine bedrijven. Op de begane grond is ruimte voor vergaderingen en evenementen.

Projectgegevens

  • Startdatum
  • augustus 2011
  • Einddatum
  • augustus 2014
  • Opdrachtgever(s)
  • Gemeente OisterwijkBouwfonds Ontwikkeling
  • Omvang
  • 26.000 m2
  • Projectpartner(s)
  • MTD Landschapsarchitecten

Meer weten over dit project?

Bert Dirrix

Architect / Partner

+31 (0)40 26 06 740E-mail