In verband met de behoefte aan een grotere zaal wilde poppodium NIEUWE NOR in Heerlen uitbreiden naar het naastgelegen Kegelpaleis en Studio 54. De doelstelling was om de bestaande zaalcapaciteit van 350 bezoekers met een tweede zaal op te hogen naar in totaal ca. 1100 bezoekers. Daarbij is van belang om de uitbreiding goed in te passen in de bestaande stedenbouwkundige situatie en om een flexibel, toekomstbestendig gebouw te realiseren dat voldoet aan de BENG-norm (bijna energieneutraal).

Aan de wens om de uitbreiding een robuuste, no-nonsense uitstraling te geven is gehoor gegeven door aan het bestaande bakstenen gebouw een stoere, transparante uitbreiding toe te voegen. De materialisering geeft het poppodium een krachtig gezicht, past bij het ongepolijste imago van popmuziek en refereert bovendien aan het industriële verleden van Heerlen.

De nieuwe hoofdentree verbindt niet alleen de oud- en nieuwbouw met elkaar, maar regisseert ook de heldere routing door het gebouw naar beide zalen en het café. Het gebouw is zodanig ingericht dat bezoekers op vanzelfsprekende wijze hun weg door het gebouw kunnen vinden. Via de trap bereiken de concertgangers de grote zaal, die in hoogte drie verdiepingen bestrijkt en is voorzien van twee balkons. In lijn met de buitengevel is ook hier bij de afwerking voor robuuste materialen gekozen, waaronder beton, staal, rubber en hout.

Voor de grote zaal ligt aan de buitengevel de foyer. Door de grote verticale kozijnen in de buitengevel en de dubbele hoogte van de foyer ontstaat hier een groot venster, waardoor de levendigheid in het gebouw zichtbaar wordt gemaakt en omgekeerd er van binnenuit zicht is op de omgeving. De zichtrelatie met de stad wordt nog verder versterkt door de transparantie van de hoofdentree en het dakterras aan de straatzijde op de 3e verdieping. Dankzij deze reeks van ingrepen maakt het gebouw maximaal contact met zijn omgeving en wordt bovendien het publieke karakter van het poppodium benadrukt.

De publieke functie wordt verder versterkt door het café op de hoek van het pand dat onafhankelijk van het poppodium wordt geëxploiteerd. Het café voorziet niet alleen in een horecafunctie ten behoeve van de bezoekers van het poppodium, maar functioneert tevens als buurtcafé. In combinatie met het poppodium, dat vooral ’s avonds bezoekers trekt, is daardoor op deze locatie een levendige plek in de stad ontstaan.

Projectgegevens

  • Startdatum
  • maart 2018
  • Einddatum
  • In ontwikkeling
  • Opdrachtgever(s)
  • IBA ParkstadGemeente HeerlenPoppodium NIEUWE NOR
  • Visualisatie
  • diederendirrix / MdB3D

Meer weten over dit project?

Rob Meurders

Creatief directeur

+31 (0)40 26 06 744E-mail