Een klein Brabants dorp dat velen kennen: niet alleen door radio Bergeijk, maar ook door Weverij De Ploeg, dat mooie Rietveld-bushokje én De Kattendans. Diederendirrix tekende voor de herstructurering en opwaardering van dit karakteristieke theater en buurthuis in één.

De Kattendans is een theater dat bekende artiesten trekt, die hier vaak hun try-outs komen doen. Theo Maassen, Jett Rebel, Ellen ten Damme, Guido Weijers en Ronald Goedemondt stonden hier meer dan eens op de planken. Architect Peer Bedaux ontwierp het gebouw begin jaren 90 met een knipoog naar de Stijl, waar Bergeijk bekend om staat. Dit is het dorp waar Gerrit Rietveld de beroemde Weverij De Ploeg ontwierp, die in 2020 door diederendirrix werd gerenoveerd. Voor de Kattendans heeft het bureau  – na overleg met de oorspronkelijke architect – een herstructureringsontwerp gemaakt. Door het sterk toegenomen aantal bezoekers is het theater te klein geworden en de lay-out van het pand onlogisch. Er is behoefte een beter binnenklimaat en het verouderde in- en exterieur zijn aan een facelift toe.

foto-bestaand-DSC_9404_BW_1600

Oorspronkelijke situatie

Draperen

Met behoud van de karakteristieke vlakken en lijnen van de Stijl, steekt diederendirrix het gebouw in een nieuw en ruimer jasje. Aan de gestapelde blokken wordt een aantal nieuwe volumes toegevoegd zonder de compositie te verstoren. De afbrokkelende stuclaag op de gevel maakt plaats voor een nieuwe witte huid van golvende stalen profielen. Die houdt het sculpturale aanzicht overeind. Door gebruik te maken van verschillende perforaties en amplitudes ontstaat een subtiel schaduwspel. Pas als het buiten donker wordt, maakt de binnenverlichting de ramen zichtbaar achter de geperforeerde gevel. De gevelbekleding wordt als een gordijn over het gebouw heen gedrapeerd – een subtiele verwijzing naar de stoffen van De Ploeg. Ondanks de uitbreiding oogt het gebouw straks lichtvoetiger dan voorheen.

Kunst en folklore

De entree krijgt een prominenter aanzien; de ingang wordt groter, met een uitgesproken luifel en een wervende uitstraling. Na binnenkomst worden bezoekers getrakteerd op een veel ruimere, opgewaardeerde foyer. De trap die hier middenin stond wordt verplaatst en aan de achterzijde wordt de ruimte  vergroot  om de relatie met  het park achter het gebouw te verbeteren. De foyer is het levendige hart van het gebouw, waar artiesten, theaterpubliek en buurtbewoners samenkomen en een drankje aan de bar bestellen. Hier ontmoet de avant-garde het dorpsleven, gaan kunst en folklore hand in hand. Het ontwerp wil die gelaagdheid van Bergeijk vangen met een warm, welkom interieur dat verrijkt wordt door kunst.

Kattendans-uitbreiding

Uitbreiding van de Kattendans

Grote zaal

De grote theaterzaal wordt uitgebreid binnen de huidige contouren. Achter de zaal komt een nieuwe expeditieruimte voor de aan- en afvoer van goederen. Door een slimme ingreep wordt een omloop achter het podium langs gemaakt, zodat decors, instrumenten en rekwisieten niet meer over het podium heen hoeven. Ook de kleedkamers voor de artiesten worden hier uitgebreid en opgewaardeerd. De verbouwde Kattendans krijgt zowel voor het publiek als de performers meer allure.

Buurtfuncties

In de nieuwe vleugel komen verschillende ruimtes met buurtfuncties, waaronder een kleine zaal met een bar voor lokale optredens, repetities en feesten. In dit gedeelte vinden de verenigingen uit het dorp een plek om samen te komen en te oefenen – van de plaatselijke harmonie tot de dansvereniging of ouderengymnastiek. Voor bewegingskunst, gym en dans wordt een zaal gerealiseerd op de verdieping. Daar komen ook de nieuwe ruimtes voor opslag en techniek. De duurzame installaties worden netjes op het dak weggewerkt. Zo wordt het vlakken- en lijnenspel tot in detail in ere gehouden; De Kattendans krijgt een stijlvolle upgrade met respect voor de geschiedenis.

Projectgegevens

  • Startdatum
  • april 2020
  • Einddatum
  • In ontwikkeling
  • Opdrachtgever(s)
  • Gemeente BergeijkTheater De Kattendans
  • Omvang
  • 2350 m2
  • Visualisatie
  • diederendirrix

Meer weten over dit project?

Rob Meurders

Creatief directeur/ Partner

+31 40 20 05 301E-mail