De Heerlense bioscopen Royal & Rivoli zijn monumenten. Ze maken onderdeel uit van het collectieve geheugen van de inwoners van de regio. Het complex in hartje centrum is iconisch en biedt kansen voor een waanzinnige vernieuwing. De wens van de opdrachtgever? Realisatie van een open, vitale en creatieve hotspot voor de culturele en creatieve sector in de Euregio. Met respect voor de eigenheid en historie van het gebouw. Diederendirrix heeft samen met de Architectenzaak een visiedocument gemaakt voor een nieuw filmhuis waarin we dit centraal stellen.

Terug naar het meesterwerk

De architect van de imposante bioscopen Royal en Rivoli, Frits Peutz (1896-1974), was een visionair en een technisch bekwaam ontwerper. Zijn kwaliteiten op het gebied van ruimtelijkheid en materiaalgebruik spreken ook nu nog aan. We kiezen daarom voor sloop van een gebouwdeel (Maxim) waardoor Royal en Rivoli volledig in oude luister tevoorschijn komen. De ruimte die door sloop vrijkomt fungeert als een eigentijdse, aansprekende entreezone die Royal en Rivoli met elkaar verbindt. Dit hernieuwde verbond maakt de kwaliteit van het werk van Peutz in alle dimensies ervaarbaar. Tegelijkertijd biedt het nieuw ontstane complex alle kansen voor een bruisend ‘filmthuis’ waar alles draait om film en het hele productieproces eromheen.

Historie

Historische situatie

Het ‘tussen’ als een theatraal schouwspel

De transparante, verbindende nieuwbouw ligt prominent op de zichtas van de stadsentree vanaf het station en biedt mensen een uitnodigende ontvangst bij aankomst in Heerlen. Van buitenaf zijn het café en de filmzalen duidelijk zichtbaar. De trap en de verdiepingsvloeren vormen een verbindend meubelstuk tussen Royal en Rivoli. De monumentale gevel van Royal en alle activiteiten in het nieuwe Filmhuis krijgen hierdoor de volle aandacht. De gevel werkt als een groot venster dat de relatie tussen de ‘reuring binnen’ en de stad versterkt. Het kadreert de activiteiten als een filmscene naar de omgeving. Omgekeerd is de gebruiker binnen deel van de stedelijkheid buiten. Bij goed weer wordt de gevel naar het restaurant geopend en hoort het terras van het Zuidplein bij het levendige interieur.

Situatie

Verbinding

De monumentale hoofdentree van Royal blijft als hoofdentree van het totale ensemble functioneren. Realisatie van een nieuwe lift bij deze entree was daarom zeer wenselijk. We creëren zowel op de begane grond als op de verdieping een brede, functionele en ruimtelijke verbinding met het nieuwe programma. Alle publieke functies in het complex zijn dan ook per lift bereikbaar en met elkaar verbonden.

Doorsnede

Palet aan gebruiks- en exploitatiemogelijkheden

Door de schakeling van oud en nieuw – en de efficiënte en logische positionering van de gebruiksruimtes – ontstaat er een ruimtelijke eenheid. Hierbinnen zijn vele manieren van verbinding mogelijk. Delen kunnen volledig zelfvoorzienend zijn maar elkaar ook ondersteunen. ‘Groot en royaal’ voor een internationaal festival. ‘Exclusief’ bij een presentatie in Royal. Of juist ‘intiem’ bij een doordeweeks bezoek aan het filmhuis.

Levendige city hub

De nieuw ontstane stadshub ontsluit het verleden en het nu en biedt een scala aan invullingsmogelijkheden voor de toekomst. Onder andere flexibiliteit in werkplekken en -ruimtes staan hier borg voor. De open en levendige nieuwbouw en de vernieuwde gevels geven het complex allure. De realisatie van deze aantrekkelijke hotspot garandeert de Heerlense iconen een duurzame toekomst.

Projectgegevens

  • Startdatum
  • september 2021
  • Einddatum
  • september 2021
  • Opdrachtgever(s)
  • Gemeente Heerlen
  • Omvang
  • 2.450
  • Projectpartner(s)
  • De ArchitektenzaakPeutz Architecten
  • Bijzonderheden
  • Ontwerpcompetitie; 2e prijs

Meer weten over dit project?

Rob Meurders

Creatief directeur/ Partner

+31 40 20 05 301E-mail