Het voormalige kantoor van het Brabants Dagblad in Den Bosch is een typisch gebouw uit de jaren 70 met horizontale betonnen banden en onregelmatige vormen. Samen met Houben & Van Mierlo Architecten geeft diederendirrix vorm aan de rigoureuze transformatie van dit kantoorgebouw tot woningen. Het vernieuwde woongebouw bevat vijftig koopwoningen van diverse groottes: studio’s, twee- en driekamerappartementen en enkele penthouses.

De historische bebouwing rond het plein bestaat uit afwisselende herenhuizen, waardoor de pleinwand een verticaal ritme heeft. Het bestaande kantoorpand met zijn horizontale lijnen is daarin een uitzondering. Om het gebouw meer in zijn omgeving te laten passen, en omdat de gevels constructief niet meer voldoen, wordt het gebouw gestript tot op het casco. De nieuwe gevels krijgen een meer verticale verdeling en een uitstraling passend bij een woongebouw. Ze zijn opgebouwd in lichte baksteen met bronskleurige kozijnen. De penthouses krijgen een heel eigen uitstraling met veel glas. De entree aan het plein wordt statig, refererend naar de kerk die hier oorspronkelijk stond. In samenwerking met Buro Lubbers zal de tuin achter het gebouw worden ingericht.

Brabants Dagblad oud nieuw groot

Voormalig kantoor Brabants Dagblad vs. woongebouw BD Lofts

Projectgegevens

  • Startdatum
  • januari 2015
  • Einddatum
  • november 2017
  • Opdrachtgever(s)
  • Wijkerzand Projecten
  • Omvang
  • 7.000 m2
  • Projectpartner(s)
  • Houben & Van Mierlo Architecten

Meer weten over dit project?

Paul Diederen

Architect / Partner

+31 (0)40 26 06 740E-mail