Geen gezeik garantie

Eric Smeets

Eric Smeets werkt 32 jaar bij utiliteitsbouwer Mertens en hij is niet de enige die er lang werkt. Het bedrijf staat voor langdurige dienstverbanden en is daardoor, behalve bouwpartner, ook kennispartner in het proces. Het toepassen van de leaRn-werkmethode uit de auto-industrie, vergroot de betrokkenheid, de kwaliteit én het plezier in het werk. Want plezier in wat je doet en met wie je werkt, staat voorop bij Mertens. Iets wat ze herkennen in diederendirrix.

Kritisch en betrokken

Dit betekent niet dat het bedrijf geen eisen stelt. Integendeel. Ze zijn kritisch. Doen in principe ‘slechts’ zes utiliteitsprojecten per jaar. De leaRn werkmethode (red. een managementsfilosofie gericht op realisatie van de maximale waarde voor de klant met zo min mogelijk verspilling) zorgt voor verkorte doorlooptijden, een grote verantwoordelijkheid en meer plezier van timmerman tot projectleider. “Ons belangrijkste goed zijn de mensen op de vloer. Daar investeren we in.”

20200129_diederendirrix-EricSmeets_085_1600

Vakidioten

Het lijkt een open deur maar een goede samenwerking is cruciaal. Medewerkers en opdrachtgevers hebben een bepaalde bloedgroep vertelt Smeets. “We zijn vakidioten. Allemaal bezig om het niveau zo te krijgen dat iedereen trots is.” Met opdrachtgevers waar geen klik mee is, gaat hij niet mee in zee. De ‘geen gezeik-garantie’ op zijn visitekaartje geeft het principe aan. “Ik vergelijk ons bedrijf wel eens met een goede kok. Als een chef-kok begint te vertellen word je enthousiast terwijl je wordt meegenomen in het proces. Een dergelijke samenwerking leidt tot een beter product.” Smeets geeft aan dat dit voor het project Hoogwegt ook geldt. “De samenwerking met Rob Meurders en Tom Kuipers verloopt heel prettig. Ik hoop dat zij eveneens blij zijn met ons in hun zoektocht naar kwaliteit.”

Eric Smeets stimuleert, motiveert en faciliteert Mertens Bouwbedrijf

Werken vanuit je kracht

De zoektocht bijvoorbeeld naar dat ultieme stukje gevel voor kantoor Hoogwegt, dat op een markante locatie achter het station van Arnhem ligt. “We zijn samen naar de steenfabriek gegaan om dat laatste centimetertje eruit te halen. We hebben samen de mock-ups bedacht en van tevoren uitgerekend hoe breed de voeg moest zijn.” Zelfs met de steenmortelleverancier zijn hele gesprekken gevoerd.” Alles om het project naar een hoger niveau te tillen. “Het is jammer dat diederendirrix zoveel woningbouw doet.” Wellicht dat Mertens ook woningbouw kan doen? Smeets lacht: “Nee hoor, daar ligt onze kracht niet. Je vraagt aan MacDonalds ook niet om een drie-sterrenmaaltijd te bereiden.” Dus ‘chef-kok’ Smeets houdt het bij hoogwaardige utiliteitsbouw.