Stendenbouwkundig ensemble

De nieuwbouw Victoria Court is onderdeel van de transformatie van het Emmasingelkwadrant in de binnenstad van Eindhoven. Het stedenbouwkundig plan hiervoor is door West 8 ontworpen en voor het landschapsontwerp is Buro Lubbers gevraagd. Diederendirrix is hier tevens betrokken bij andere architectuurprojecten, waaronder Philips Lighting en woontoren Onyx.

De nieuwbouw aan de Mathildelaan luidt de tweede fase in van de transformatie van het Emmasingelkwadrant, als voormalige kantoorlocatie, naar attractief woongebied. Het Emmasingelkwadrant ligt in het hart van de eerste ontwikkelingen van Philips, waar bekende gebouwen als de Witte Dame en de Lichttoren onderdeel van zijn. Met de nieuwbouw ontstaat hier een bijzondere zone van hogere stedelijkheid en wordt er tegelijkertijd een verbeterde verbinding tussen het centrum en Strijp S tot stand gebracht.

Victoria Court - diagram bouwvolume_bewerkt

Bouwvolume

Inpassing in de context

Het programma van Victoria Court bestaat uit 43 appartementen met commerciële ruimte in de plint. Het gebouw heeft 5 bouwlagen, is 17 meter hoog en omvat in totaal 2.761 m2 vloeroppervlakte. Met dit volume zoekt Victoria Court de aansluiting bij de schaal van zijn buurman de Ventoseflat, een gemeentelijk monument dat in 2009 is gerestaureerd. De Ventoseflat is een bijzonder gebouw dat aanvankelijk dienst deed als sigarenfabriek en later door J.M. van der Mey is verbouwd tot woongebouw in de stijl van de Amsterdamse School. Daarnaast verhouden de positionering en vorm van Victoria Court zich eveneens tot het naastgelegen Philips Lighting. Aan de inpassing op de locatie liggen een aantal ontwerpstappen ten grondslag.

De appartementen en commerciële ruimte zijn binnen een smal rechthoekig volume geplaatst met een middengang als ontsluiting. Deze rechthoek is parallel aan de Gagelstraat geplaatst om zoveel mogelijk ruimte over te houden voor het woonplein tussen Victoria Court en Philips Lighting.

De kopgevel van het gebouw is afgeschuind. Hierdoor vormen de kopgevels van de verschillende gebouwen (Onyx, Philips Lighting en Victoria Court) een soort kamstructuur langs de Mathildelaan. Door afschuining van de kop van het gebouw wordt bovendien het beeld van de Ventoseflat vrijgespeeld in het perspectief van de straat.

Aan de zijde van de Gagelstraat is het dakvolume in twee richtingen afgeschuind. Deze ingreep resulteert in twee dakterrassen op het westen. Tevens ontstaat er hierdoor in hoogte een trapsgewijze overgang naar de naastgelegen gebouwen.

En ten slotte is over de onderste twee bouwlagen het volume aan de zijde van het woonplein iets naar binnen geduwd. Deze ingreep geeft nadruk op de entree en creëert een overdekte ruimte van twee bouwlagen.

Materiaal en details

Ook bij de materialisering en detaillering van Victoria Court is aansluiting gezocht bij de Ventoseflat en Philips Lighting. Het metselwerk sluit qua kleur aan op de gele steen van de Ventoseflat en de champagne kleur van het natuursteen/grindbeton dat bij Philips Lighting is gebruikt. De afwisseling van staand en liggend metselwerk is een verwijzing naar de rijkdom in de detaillering van de Ventoseflat en de keuze voor geanodiseerde aluminium kozijnen past bij de kozijnen van Philips Ligting.

Victoria Court 3 - 0007792

Projectgegevens

  • Startdatum
  • mei 2017
  • Einddatum
  • februari 2018
  • Opdrachtgever(s)
  • Foolen & Reijs Vastgoed
  • Omvang
  • 2.761 m2
  • Projectpartner(s)
  • West 8Buro Lubbers
  • Fotografie
  • Arthur Bagen

Meer weten over dit project?

Christopher Ho

Architect

+31 (0)40 26 06 759E-mail