Het VDMA-terrein (Van der Meulen-Ansems terrein) in het centrum van Eindhoven bestaat uit een verzameling industrieel erfgoed en een groot open parkeerterrein. In opdracht van Being Development en onder leiding van OMA hebben diederendirrix, FABRICations, NUL ZES, DELVA Landscape Architecture/ Urbanism, DGMR, IMd Raadgevende Ingenieurs, Techniplan Adviseurs, Rebel, Fakton en De Meeuw/ VDL een plan gemaakt voor circa 75.000 vierkante meter nieuw programma. We transformeren het bestaande vastgoed, realiseren een aantal nieuwe gebouwen en voegen een stuk bos toe aan de stad. Diederendirrix zal met name de transformatie van de bestaande panden (her)ontwerpen.

Het industrieel erfgoed op het VDMA-terrein bestaat onder andere uit een luciferfabriek uit de 19e-eeuwse en de eerste parkeergarage van de stad uit de jaren twintig van de 20e eeuw. Beide representeren nadrukkelijk de geschiedenis van de stad: Eindhoven als lichtstad en als moderne stad. De Zusterflat aan de Vestdijk is een icoon uit de wederopbouwperiode van Eindhoven. Door zijn opzet en vormgeving verleende het gebouw de Vestdijk de grootstedelijke allure van een allee, zoals karakteristiek voor de naoorlogse ontwikkelingen. Het bestaande vastgoed op VDMA-terrein heeft het potentieel om opnieuw een belangrijke hub voor innovatie te worden.

Historisch belangrijke structuren zetten we om in culturele ruimtes, terwijl nieuwe gebouwen voor woningen en kantoren bedoeld zijn. De bestaande luciferfabriek – een van de belangrijkste gebouwen ter plaatse – zal in zijn oorspronkelijke staat worden hersteld om een cultureel, educatief en een retail programma te huisvesten. De garage naast de luciferfabriek wordt getransformeerd tot een flexibele openbare ruimte die kan worden geconfigureerd voor tentoonstellingen, evenementen en theatervoorstellingen.

13_VDMA_Fundamental┬®OMA_1600

Het VDMA-masterplan transformeert het gebied naar een gemengd gebruik dat tegemoetkomt aan de lokale woningbehoeften en de wensen van vooraanstaande technologiebedrijven. Tevens introduceren we spannende openbare ruimtes. Het gerevitaliseerde VDMA-terrein heeft een Brainport Frontdesk die creatieve initiatieven ondersteunt, een duurzaamheidscentrum en een Micro Forest.

Het Micro Forest bestaat uit verschillende vegetatiesoorten uit de natuurlijke omgeving van Eindhoven en beslaat een derde van de totale site. Het stadsbos is een uniek kenmerk van het masterplan en zal een herinnering zijn voor bewoners, kantoorgebruikers en voorbijgangers aan de natuurlijke hulpbronnen van de stad. Een volume van één tot vijf verdiepingen rond het Micro Forest biedt ruimte voor kantoren die ideaal zijn voor startups uit de technologiesector.

16_VDMA_Shadow┬®OMA_1600

Om een ​​onderscheidende stadsidentiteit te creëren door verdichting met hoogbouw, zijn nieuwe woongebouwen op VDMA-terrein ontworpen als gestapelde volumes die overeenkomen met verschillende schalen van de directe omgeving. De onderste blokken krijgen glazen gevels die passen bij de industriële architectuur van Eindhoven. Gevels van de bovenste volumes worden geïnstalleerd met duurzame functies, waaronder groene wanden en kinetische PV-panelen die de hele dag door de winst van zonne-energie optimaliseren.

Voortbouwend op de geschiedenis en de troeven van Eindhoven als centrum voor technologische innovatie en industrieel ontwerp, zal het gerevitaliseerde VDMA de thuisbasis zijn voor de meest innovatieve ideeën in technologie en cultuur in Eindhoven en daarbuiten.

Voor meer info: www.join-the-stage.nl

Projectgegevens

  • Startdatum
  • februari 2018
  • Einddatum
  • In ontwikkeling
  • Opdrachtgever(s)
  • Being Development
  • Omvang
  • 75.000 m2
  • Projectpartner(s)
  • OMAFABRICationsDELVA landscape architects
  • Fotografie
  • Visualisatie
  • ProloogOMA

Meer weten over dit project?

Theo Hauben

Directeur business development/ Partner

+31 40 20 05 302 | +31 6 245 468 11E-mail