Het VDMA-terrein in het centrum van Eindhoven ligt op een verwaarloosd cultuurhistorisch knooppunt. In 2019 won ons multidisciplinaire ontwerpteam in opdracht van Being, Timeless en Neoo de marktconsultatie voor de herontwikkeling van het gebied. Het team onder leiding van OMA bestond naast diederendirrix uit FABRICations, DELVA en NulZes. Ons plan -Join the Stage- stelt het erfgoed centraal en maakt het publiek toegankelijk. Hart van het plan is een open podium met het nieuwe stadsbos. De ontwikkeling bevat circa 85.000 vierkante meter aan gemengd programma in een complementaire mix van getransformeerde bestaande gebouwen en nieuwbouw.

Behoud van historie

Het industrieel erfgoed van VDMA – een afkorting voor garagebedrijf Van der Meulen-Ansems – herinnert aan de oorsprong van de ‘Lichtstad’ als moderne industriestad en de destijds opkomende autocultuur. Achter de Zusterflat (1958) aan de Vestdijk gaan een luciferfabriek (1880-1926) en een garage (1929) schuil. De Zusterflat is een icoon uit de wederopbouwperiode van Eindhoven. Het gebouw lage direct tegenover het voormalige Binnenziekenhuis, op de plek waar nu de winkelcentrum de Heuvelgalerie gevestigd is. De luciferfabriek en garage hebben een rijke geschiedenis met internationale allure, die haar sporen nalaat in de vele verbouwingen die de panden hebben ondergaan. Door jaren van leegstand en funderingsproblemen verkeert het industrieel erfgoed momenteel in zeer slechte staat. Aan de achterzijde van de garage zijn sporen afleesbaar van de tramremise die tot 1940 middenin het gebied lag. Het terrein wordt verder geflankeerd door enkele villa’s, waaronder de rijksmonumentale chauffeurswoning (1927) van de voormalige Coöperatieve Centrale Boerenleenbank, tegenwoordig de Rabobank. Onze strategie is gericht op maximaal betekenisvol behoud van erfgoed binnen een integrale gebiedsherontwikkeling.

Herstructurering

Extreme verdichting koppelen we naast behoud van erfgoed aan radicale vergroening. Het plangebied ligt ingeklemd tussen de binnenstad met een grote verdichtingsopgave en de dommelvallei, een drager van de ecologische hoofdstructuur. In reactie hierop loopt de bebouwing van VDMA op van laagbouw rond een stadsbos op het binnenterrein naar torens bovenop de bestaande bebouwing aan de zijde van de Vestdijk. Om een ​​onderscheidende hoogbouw te creëren, zijn de nieuwe torens als gestapelde volumes ontworpen die overeenkomen met de verschillende schalen van de directe omgeving. Het te transformeren erfgoed zal als publieke plint letterlijk de basis vormen voor de herontwikkeling van VDMA. Diederendirrix is verantwoordelijk voor de transformatie van de Zusterflat en de luciferfabriek en het ontwerp van één van de nieuwe torens.

IN-TEKST-01-OMA-et-al-VMDA-Totem-Copyright-Plomp_1000

Join the Stage

Met de titel ‘Join the Stage’ wordt het inclusieve karakter van VDMA benadrukt. VDMA is een uitgebalanceerde mix van wonen, werken en inspireren. Het creëert hoogstedelijk wonen voor zo veel mogelijk verschillende doelgroepen (70% betaalbaar) naast een inspirerende werkomgeving. Tussen de woontorens en het stadsbos is de garage het kloppend hart van het plan: the Stage. Een podium als een stedelijke huiskamer, met een programma voor en door de stad. De naastgelegen Luciferfabriek en Zusterflat krijgen een nieuw leven als moderne bruisende werkomgeving. Het erfgoed maken we onderdeel van een rondgang dwars door alle plandelen. The Loop is een herkenbare publieke wandelroute met onder meer een spectaculaire trap naar een openbare daktuin bovenop de Zusterflat. VDMA verbindt, letterlijk en figuurlijk.

Brabants Stadsbos

We voegen een breed palet aan publieke ruimte toe aan de binnenstad van Eindhoven. Het idee is mens en natuur samen te brengen in een klimaatadaptieve stedelijke omgeving. VDMA wordt een plek waar cultuur, duurzaamheid, circulariteit en het stimuleren van biodiversiteit de boventoon voeren. Daartoe maken we ook plaats voor zo’n 4.000 vierkante meter inheems bos. Met het Brabants Stadsbos wordt VDMA naast een stedelijke- ook een ecologische hotspot, die samen met de Dommelvallei een ecologisch netwerk van formaat vormt. Deze plek voor rust, ontmoeting en educatie brengt natuurbeleving in de stad, vergroot de waterberging capaciteit in het gebied, vermindert hittestress, verbetert de luchtkwaliteit en heeft een positief effect op de fysieke en mentale gezondheid van zijn bewoners en bezoekers.

IN-TEKST-02-OMA-et-al-VMDA-Nutcrackers-Copyright-Plomp_1000

Het stadsbos

Eindhovens DNA van Techniek, Design en Kennis

Eindhoven staat voor een enorme verdichtingsopgave en zal uitgroeien van ‘grootste dorp van Nederland’ tot een stad van formaat. VDMA toont hoe deze sprong vooruit gekoppeld kan worden aan nieuwe kwaliteiten. Voortbouwend op de geschiedenis en de troeven van Eindhoven als centrum voor technologische innovatie en design, moet het gerevitaliseerde VDMA de groene thuisbasis worden voor de meest innovatieve ideeën in technologie en cultuur in Eindhoven en omgeving. De aanjager van een nieuw stedelijk ecosysteem.

Voor meer info: vdma-eindhoven.com

Projectgegevens

  • Startdatum
  • februari 2018
  • Einddatum
  • In ontwikkeling
  • Opdrachtgever(s)
  • Being DevelopmentNeoo
  • Omvang
  • 85.000 m2
  • Projectpartner(s)
  • OMAFABRICationsDELVA landscape architects
  • Fotografie
  • Visualisatie
  • Plomp
Bram van Ekeren

Meer weten over dit project?

Bram van Ekeren

Senior architect / associate

+31 40 20 05 311E-mail