De Steenweg is een van de oudste (stenen) straten in de historische binnenstad van Utrecht. Dit pand had als een van de weinige panden aan de Steenweg geen monumentale status en mocht, mede gezien de slechte staat van onderhoud en voor een winkel zeer lage verdiepingshoogte, gesloopt worden. Voorwaarde was dat er een ‘nieuw monument’ werd teruggebouwd.

Het gebouw staat op archeologisch waardevolle bodem, namelijk middeleeuwse kelderwanden. Om deze te bewaren en de grond niet te roeren is hierop gebouwd. In verband hiermee, de korte bouwtijd en de moeilijke bereikbaarheid in de stad heeft het gebouw een lichte draagconstructie. De ongelijke tweedeling in de voorgevel refereert aan de twee panden die er oorspronkelijk hebben gestaan, aansluitend op de parcellering van de gevels aan de Steenweg. De abstracte vormgeving van het gebouw is rijk in de natuurstenen raamkaders van de winkel. In de zijgevel is het hoekraam één verdieping omhoog geplaatst en ‘kijkt’ deze met een schuine kant naar de straat. De gevelvlakken zijn rijk van tint en textuur. Er is gebruik gemaakt van een lange, dunne handgevormde baksteen.

Projectgegevens

  • Startdatum
  • januari 2012
  • Einddatum
  • augustus 2014
  • Opdrachtgever(s)
  • Omvang
  • 1.500 m2
  • Projectpartner(s)
  • Dreessen Willemse Architecten
  • Fotografie
  • Arthur Bagen
  • Visualisatie

Meer weten over dit project?

Marco de Groot

Hoofd Technisch Ontwerpteam (bureauEAU)

+31 (0)40 26 06 753E-mail