De woonwijk Eikendonk ligt op een unieke plek vlakbij het historisch centrum van Den Bosch. In opdracht van woningcorporatie Brabant Wonen maakte diederendirrix het ontwerp voor de vernieuwing van de wijk. De eerste fase rond het Eikendonkplein bevat 70 eengezinswoningen met een tuin, de tweede fase 37 grondgebonden woningen, stadswoningen en appartementen en de derde fase 18 starterswoningen.

Door de slechte staat van de bestaande wijk koos Brabant Wonen voor sloop en nieuwbouw. De buurtgemeenschap is hecht en veel bewoners kozen om terug te keren in een nieuwe woning. Het ontwerp van gemeenschappelijke ruimtes is dan ook belangrijk in het plan. De sociale huurwoningen in de eerste fase staan rond een groen plein, waar de bewoners elkaar ontmoeten. Deze woningen hebben een doorlopende luifel boven een Delftse stoep, een strook die de bewoner zelf kan inrichten met een bank of bloembak. Het plein is bovendien verdiept om wanneer nodig te dienen als regenwateropvang. De woningen van de tweede fase staan rond een groen hof met parkeerplaatsen en de starterswoningen hebben hofjes als collectieve buitenruimte. In het blok aan het water kreeg de bestaande cafetaria, een belangrijk ontmoetingspunt, ook weer een plek in de nieuwbouw.

Ondanks de lage bouwbudgetten voor sociale woningbouw zochten we naar een afwerking en inrichting van bijzondere kwaliteit. De basiswoning bestaat uit twee lagen met kap. Variaties hierop vormen de woningen op de koppen met een ruimere maat en de woningen met dakkapel of dakterras voor extra wooncomfort. Het gebruik van rode baksteen en betonnen dakranden en luifels maakt de buurt tot een eenheid. We ontwierpen tuinmuren en gevels die ook de zijkanten van de woningblokken een fraaie uitstraling geven.

Projectgegevens

  • Startdatum
  • maart 2013
  • Einddatum
  • mei 2015
  • Opdrachtgever(s)
  • BrabantWonen
  • Fotografie
  • Arthur Bagen

Meer weten over dit project?

Fabianne Riolo

Architect / Hoofd Ontwerpteam

+31 40 20 05 305E-mail