Een goede architect neemt deel van de zorgen uit handen

Bahman Laké

“Van een verpauperde buurt is het hier veranderd in een mooie nieuwbouwwijk waar mensen graag wonen.” Bahman Laké is trots op Eikendonk in Den Bosch. Het is het meest recente project dat hij als projectleider van BrabantWonen samen met diederendirrix realiseerde. “Zij begrijpen de complexiteit van onze opgaven.”

Niet teveel poespas

“Eikendonk was een oude wijk met kleine woningen. Een heel gesloten buurt. In 2010 zijn we gestart met het ontwerp en al eerder voerden we gesprekken met bewoners. Ook de gemeente ’s-Hertogenbosch speelde een grote rol bij de transformatie van de wijk. Zo’n proces duurt jaren,” vertelt Laké. “We hebben de oude woningen gesloopt en vervangen door 118 nieuwe woningen. Er zijn 34 gezinnen teruggekomen, dat is verbazingwekkend veel. Dat zegt iets over de hechtheid van de gemeenschap én over de kwaliteit van de nieuwe wijk.”

Diederendirrix maakte het ontwerp voor de stedenbouw en de architectuur. “Ik vind de wijk prachtig geworden,” zegt Laké. “De kracht zit in de eenvoud. Niet teveel poespas. Een strak plan met veel aandacht voor details als de regenwaterafvoer, kolommen en dakkapellen. De architectuur spreekt mensen aan.” Het voorbereidingstraject mag dan lang zijn geweest, het bouwproces was heel wat sneller. Laké: “De aannemer en diederendirrix hebben een bouwsysteem ontwikkeld waardoor ze 70 woningen in 100 werkdagen konden bouwen. Keisnel!”

Goede plattegronden

Woningen waarin huurders graag en comfortabel wonen. Volgens Laké blijft dat de belangrijkste uitdaging in de sociale woningbouw. “Met een beperkt budget het maximale bereiken, de best mogelijke plattegrond maken. De juiste oplossing is in elk project weer zoeken.”

In Eikendonk leverde die zoektocht een variatie aan woningen op. Laké vertelt: “Rond het gemoedelijke groene plein staan eengezinswoningen met vijf slaapkamers. In de middenzone zijn bijzondere appartementen gebouwd, bijna penthouses. De stadswoningen hiernaast hebben drie slaapkamers en een tuintje. Ook deze woningen hebben vrije ruimte in de plattegrond, in dit geval een ruime hal. Tenslotte zijn er de jongerenwoningen, inmiddels een beproefd concept.”

 Jongerenwoningen

Bahman Laké heeft al een hele reeks projecten gerealiseerd met diederendirrix als architect. “In Eikendonk hebben we het concept van de ‘jongerenwoningen’ nog eens herhaald. Een woningtype dat we in 2009 ontwikkelden.”

De eerste jongerenwoningen kenden een andere context. Laké: “Het ging om ‘postzegellocaties’ rond de Loekemanstraat in Den Bosch. De sloop van enkele woningen maakte kleine bouwlocaties vrij.” Diederendirrix ontwierp een nieuw woningtype voor starters, rug-aan-rug per acht in een blok. De woningen hebben een voortuin óf een dakterras van 10 m2. Laké vervolgt: “Vanuit de voordeur sta je direct in de woonkamer. Het zijn mooie compacte woningen voor starters met een beperkt budget. Voor de 48 woningen hadden we dan ook 130 inschrijvingen.”

De woningblokken hadden ook een doel op wijkniveau. “Door de ingrepen op de postzegellocaties zijn achterkanten voorkanten geworden en is de hele buurt opgewaardeerd. Die bijna chirurgische strategie passen we inmiddels vaker toe,” vertelt Laké.

 Zorgen uit handen

De vraag naar sociale woningen is groot. BrabantWonen bouwt aan veel nieuwe projecten. “Ik begeleid vaak meerdere projecten tegelijk,” zegt Laké. “De beste architecten nemen voor mij een deel van de zorgen uit handen. Het analyseren van de opgave en goed luisteren zijn belangrijk. Met Paul Diederen en projectarchitect Fabianne Riolo gaat dit steeds heel vanzelfsprekend. Ze hebben een visie en doorzien de complexiteit van de opgaven. We begrijpen elkaar.”