Geschiedenis

Sinds 2005 werken Paul Diederen en Bert Dirrix samen onder de naam diederendirrix architecten. De collectieve geschiedenis van de naamgevers gaat verder terug.

Alvorens hun krachten te bundelen, vormden ze een bureau met Rein van Wylick: Diederen Dirrix van Wylick (1999-2005). Daarvoor waren beide mededirecteur van de bureaus Diederen & Schutgens architecten (1986-1999) en Dirrix van Wylick architekten (1985-1999). Eindhoven is al deze jaren de thuisbasis van de bureaus.

 

witte-dame_schets-situatie_1600px

De Witte Dame Eindhoven

heuvelplein-schets_1600px

Heuvelplein Tilburg

Sinds midden jaren tachtig hebben Paul en Bert een onmiskenbare positie verworven in de Nederlandse architectuur en stedenbouw. De ontwerpen van het bureau vallen regelmatig in de prijzen en worden positief ontvangen door zowel opdrachtgevers, vakwereld als gebruikers. In de jaren tachtig en negentig bestonden de portfolio’s van beide architecten uit met name nieuwbouw van woningen, kleinschalige kantoorpanden. In deze begintijd werden ook de eerste stedenbouwkundige plannen gerealiseerd.

 

woonhuis-vermeulen_1600px

Woonhuis Mijdrecht

woonhuis-kruit_1600px

Woonhuis Kruit Nijmegen

Begin deze eeuw verandert het soort opdrachten. Transformatie van bestaande gebouwen wordt een prominent onderdeel van de ontwerppraktijk en ook worden de eerste grootschalige werk- en onderwijsgebouwen gerealiseerd. Ondanks de verschillende crises sinds 2007 is woningbouw belangrijk vertegenwoordigd in de opdrachtenportefeuille.

Nieuwbouw en transformatie vormen in de praktijk van het bureau net zo’n twee-eenheid als Diederen en Dirrix. De samenvoeging van de namen, zonder spaties en hoofdletters, is dan ook betekenisvol. Niet alleen onderstreept het de verbintenis tussen beide ontwerpers, het illustreert ook de verwantschap in hun architectuur. Zoals de gebouwen van diederendirrix nooit geruisloos opgaan in de omgeving en evenmin een resolute autonomie opeisen, zo symboliseert de naam een harmonieus collectief waarin het eigen geluid altijd doorklinkt.