Actueel

Jaarboek Karregat

Vernieuwing ’t Karregat in Jaarboek Architectuur in Nederland 2021/2022

30 mei 2022

Vorige week is het Jaarboek Architectuur in Nederland 2021/2022 van NAi010 uitgevers gepresenteerd in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. De redactie van het Jaarboek #35 bestaat uit Teun van den Ende (oprichter Werkplaats Erfgoed, zelfstandig onderzoeker, schrijft voor o.a. Vers Beton en is adviseur in ruimtelijk beleid), Uri Gilad (mede-oprichter en partner Office Winhov) en Arna Mačkić (mede-oprichter studio L A en winnaar van de Jonge Maaskantprijs 2017). De zesentwintig projecten in het jaarboek zijn geselecteerd uit de ruim 180 inzendingen omdat ze volgens de redactie het gesprek over architectuur kunnen aanjagen.

“Vaak rees de vraag of een architect nog een verschil kan maken, aangezien zijn macht beperkt is. In de huidige weerbarstige praktijk zijn uitzonderlijk vakmanschap, kennis van zaken, of simpelweg volharding en overtuigingskracht nodig. Van welk van deze eigenschappen bedienen architecten zich en wat levert het op? En hoe kunnen opdrachtgevers, beleidsmakers, ontwikkelaars, aannemers en bewoners samen het verschil helpen maken? Als er al een conclusie uit de gesprekken naar voren kwam, dan is het wel dat architecten deze ‘mogelijkmakers’ hard nodig hebben, vandaar ook: Time to talk.”

De vernieuwing van ’t Karregat in Eindhoven past goed in het thema Time to talk. Samen met architecten|en|en is het herontwerp voor het bestaande gebouw gemaakt. Met respect voor het originele ontwerp van architect Van Klingeren en het originele kleurschema van kunstenaar Van Soest is het gebouw vernieuwd. In nauw overleg met de eigenaren (gemeente, supermarkt) en de gebruikers (bassischool, kinderopvang, bibliotheek en exploitant supermarkt) heeft het gebouw een andere lay-out gekregen. Samen met de technische adviseurs en de aannemer is de gebouwconstructie uit 1973 op een zorgvuldige manier aangepast aan de huidige bouwfysische eisen. Met de vernieuwing maakt ’t Karregat de oude belofte als stralend middelpunt van de wijk in het heden weer waar.

Het boek Architectuur in Nederland Jaarboek 2021/2022 is vanaf nu te koop.