Actueel

Transformatie meer dan renovatie of metamorfose

30 juni 2016

Eindhoven is landelijk een van de koplopers als het gaat om transformatie. Het Eindhovense architectenbureau Diederendirrix is bij veel van deze projecten betrokken. “Eindhoven is een moderne stad, die dat soort ingrepen goed kan accommoderen.”

“Het past bij ons bureau. We willen geen icoon-architectuur maken, maar smart-architect zijn, verdiepend voor het gebouw en de gebruikers. We willen dienend aan de stad zijn”, zegt architect en partner Paul Diederen. “We springen niet uit de band. We maken geen op zichzelf staande architectuur. Het is de betekenis die ertoe doet. Het verhalende is belangrijk. Hoe kun je het verhaal doorvertellen”, vult zijn compagnon Bert Dirrix aan.

Het bureau heeft veel te danken aan de herontwikkeling van de Witte Dame, de voormalige gloeilampenfabriek van Philips, eind jaren negentig naar het ontwerp van Dirrix. Dat was kort voordat beide architecten hun krachten bundelden. Philips wilde de fabriek aanvankelijk slopen na jarenlange leegstand, maar omdat de publieke opinie zich tegen die plannen keerde en de gemeente weigerde een sloopvergunning af te geven, kreeg het gebouw uiteindelijk een nieuwe bestemming. Voor Dirrix was het een leerzaam traject, niet alleen vanwege de technische uitdaging, maar ook door de contacten met gemeente en gebruikers en de interactie met de omgeving. “Het is de opmaat geweest naar meer herbestemmingsopgaves”, aldus Dirrix.

Weefsel

Bij al die projecten staat voorop dat transformatie meer is dan de renovatie of metamorfose van een gebouw. Dirrix: “Het gaat niet alleen om de herontwikkeling van vastgoed. Je voegt nieuwe stedenbouwkundige kwaliteit toe. We denken vanuit het weefsel van de stad.” Dat kan bijvoorbeeld door de toevoeging van nieuw openbaar gebied, zoals bij de Witte Dame, of een stadspark aan de zuidkant van het oude hoofdkantoor van Philips Lighting.

Een uniforme aanpak is er niet, legt Diederen uit. “Elk gebouw is specifiek en heeft eigen kwaliteiten en een eigen stedenbouwkundige context. Vanuit de structuur kijken we welke functies passen bij een gebouw. Vaak doen we ook een haalbaarheidsonderzoek.”

Lees het volledige artikel op Cobouw