De Nedinscofabriek behoort tot de meest prominente gebouwen van Venlo. De herbestemming en restauratie van het rijksmonument vormt de spil van het Plan Maaswaard, de stedenbouwkundige herstructurering aan de zuidkant van de binnenstad. Het complex, opgetrokken uit beton, staal en glas, is een bijzonder voorbeeld van industriële architectuur en wordt gerekend tot de stroming van de Nieuwe Zakelijkheid. De fabriek is van oorsprong een complex voor fabricage van periscopen, verrekijkers en afstandsmeters van Carl Zeiss. In de periode 1920-1930 is het complex naar een ontwerp van Hans Schlag gebouwd in vijf bouwdelen, inclusief de zogenaamde periscooptoren en de transparante machinehal.

Diederendirrix heeft de fabriek gerenoveerd en omgebouwd tot multifunctioneel gebouw met 27 appartementen voor sociale huur, kantoorruimten en radio- en televisiestudio’s van Omroep Venlo en Limburg 1. In totaal biedt het gebouw met een omvang van bijna 10.000 m2 plaats aan circa 250 werkplekken. Boven in de periscooptoren bevindt zich een bar en restaurant. Op basis van het restauratieplan van diederendirrix zijn subsidies van het Rijk en de Provincie verworven. Het casco is eerst volledig blootgelegd, waardoor de oorspronkelijke transparantie kon worden teruggebracht.

Het betonnen casco verkeerde in zeer slechte staat. Om het complex op duurzame wijze te transformeren diende de buitengevel te worden voorzien van een waterkerende en isolerende laag om voortschrijdende aantasting door accuzuur te voorkomen. In de detaillering van de buitengevels en kozijnen is de geschiedenis van het industrieel erfgoed zorgvuldig gerespecteerd en leesbaar gehouden. In het interieur is de oorspronkelijke structuur zichtbaar gebleven, met zorgvuldige kleurkeuzes en lichte trappenhuizen. Het gebouw is opnieuw een icoon voor Venlo met een stedelijke mix van wonen, werken, cultuur en ontspanning.

Nedinsco_fotoZW_crop_curved-TEST_1600

Nedinsco voor transformatie

Projectgegevens

  • Startdatum
  • februari 2009
  • Einddatum
  • mei 2013
  • Opdrachtgever(s)
  • Wooncompas
  • Omvang
  • 9.500 m2
  • Fotografie
  • Arthur Bagen
  • Visualisatie

Meer weten over dit project?

Tom Kuipers

Directeur bureauEAU

+31 (0)40 26 06 748 / +31 6 55 19 33 87E-mail