Actueel

Op zoek naar de kracht van het bestaande

19 september 2016

Voor diederendirrix architectuur & stedenbouw draait het bij de transformatie van bestaande gebouwen om het genereren van kwaliteit: voor het gebouw zelf, voor de gebruikers en voor de omgeving.

Diederendirrix heeft vestigingen in Eindhoven en Rotterdam en is eigendom van Paul Diederen en Bert Dirrix. Diederen werkt daarnaast twee dagen per week op de TU Eindhoven als hoogleraar transformational design, en is lid van de welstandscommissie Rotterdam. Dirrix is sinds kort ook spoorbouwmeester. “Bert Dirrix en ik werken al lang samen”, aldus Diederen. “Behalve diederendirrix runnen we ook BureauEAU: engineering, advies en bouwbegeleiding voor ons eigen ontwerpbureau en voor externen, zoals projectontwikkelaars en aannemers. Met dit bureau doen we nu onder andere de engineering en bouwbegeleiding voor het hoofdgebouw op de TU campus in Eindhoven.

Sinds kort hebben we ook een vestiging in Rotterdam, die meer gericht is op ontwerpend onderzoek en ontwerpprijsvragen. We willen bouwen, we willen smart architects zijn, geen iconenmakers. Voor ons moet een gebouw passen op de plaats waar het komt te staan, en passen bij de gebruiker.”

Wortels in de stad
Diederendirrix staat bekend om zijn transformatieprojecten. Eén van de bekendste is de ‘Witte Dame’, een landmark building in Eindhoven en het onderkomen van The Design Academy. Dit voormalige fabrieksgebouw van Philips werd in 1998 getransformeerd tot centrum voor design en cultuur en vormde daarmee één van de eerste transformatieprojecten in Nederland. “Doordat er veel oude fabrieksgebouwen in het centrum staan, heeft Eindhoven een enorme transformatiepotentie. Het transformeren van bestaande gebouwen is met name belangrijk, omdat bij dit soort gebouwen de genius loci altijd zeer sterk aanwezig is. De geschiedenis van de plek en de betekenis ervan voor de bewoners geeft een extra laag. Ook onesthetische gebouwen hebben hun wortels in de stad, hun eigen plek en betekenis.
Daarnaast hebben oude gebouwen vaak een mooie constructie en een bijzondere materialiteit. Of het nu beton is of grindbeton, dat ook een eigen kwaliteit kan krijgen.”

Lees het volledige artikel in PI project & interieur