Actueel

Eindhoven transformeert erfgoed Mariënhage

10 juni 2016

De Paterskerk, het voormalig Augustinianum en de Studentenkapel in het centrum van Eindhoven krijgen een nieuwe functie. De herbestemming levert een nieuw ceremoniehuis, ontmoetingsplekken en slaapfaciliteiten op. Een samenwerking van vier partijen moet de cultuurhistorische waarde van het gebied Mariënhage behouden en tegelijkertijd een plek van ontmoeting, verbinding en verdieping creëren.

In het klooster Mariënhage wonen de paters van de Orde der Augustijnen. Door de vergrijzing nemen hun krachten af, terwijl de behoefte aan zorg toeneemt. Daarnaast is vooral een renovatie van de Paterskerk hoognodig. Daarom zijn de paters, samen met de gemeente Eindhoven, op zoek gegaan naar een partij die de zorg voor de bijzondere plek op zich kan nemen.

Daar is uiteindelijk een samenwerking met DELA uit naar voren gekomen. Zij nemen Mariënhage over van de Orde der Augustijnen en de gemeente Eindhoven en laten de gebouwen restaureren om deze weer toegankelijk te maken voor het publiek. Daarnaast realiseert DELA een ceremoniehuis en faciliteiten die ontmoeting en overnachting op de bijzondere plek mogelijk maken. Ook de provincie Noord-Brabant draagt aan het project bij in de vorm van een financiële bijdrage.

Ontwerp: diederendirrix en architecten-en-en

Lees het artikel in de Architect