Actueel

Diederendirrix ontwerpt nieuwbouw poppodium Baroeg

19 juni 2023

Diederendirrix heeft de architectenselectie voor de nieuwbouw van poppodium Baroeg in Rotterdam gewonnen. Al 40 jaar speelt poppodium een eigenzinnige rol in de culturele sector van de stad. De programmering richt zich voornamelijk op harde alternatieve muziek, met stijlen als rock, metal, hardcore, punk, psychobilly, electro en industrial. In 2021 is Baroeg verkozen tot Echt Rotterdams Erfgoed.

De bevlogenheid waarmee decennia lang underground-stijlen bij elkaar worden gebracht en de bijzondere locatie in Rotterdam Zuid maken Baroeg onvergelijkbaar met enig ander podium. Baroeg koestert haar maatschappelijk betrokkenheid, eerlijkheid en directheid. Alle activiteiten zijn gericht op mensen, muziek en een levenslange binding met de subcultuur. Volgens kenners en liefhebbers: “The best black metal place in Europe”.

Volgens de jury sloeg diederendirrix met hun ontwerpvisie de spijker op zijn kop voor de nieuwbouw: “Een plek voor culturele ceremonies: intens, doorleefd, ruw, maar ook liefdevol!” Zowel van binnen als van buiten is het ontwerp een primaire beleving die de zintuigen op scherp zet en tegelijk ruimte schept voor een collectieve ervaring. De interactie tussen publiek onderling en tussen het publiek en band is waar het om draait in het nieuwe gebouw.

De binnenruimtes rondom de zaal zijn ontstaan door de kwaliteiten en krachten uit de omgeving. De fraaie gebouwvorm gaat nadrukkelijk een wisselwerking aan met het Spinozapark. De uitgesproken ‘urban sculpture’ is tevens een habitat voor flora en fauna.