Actueel

Wonen in fabrieken: in Eindhoven wordt het steeds normaler

15 maart 2016

Wonen in een oude fabriek of in een leegstaand kantoorgebouw was jarenlang voorbehouden aan krakers. Maar in Eindhoven worden steeds meer moderne én betaalbare huurwoningen gebouwd in oude Philipsfabrieken. Vorig jaar alleen al meer dan 1200. De lichtstad is daarmee een lichtend voorbeeld voor de rest van het land. Alleen Maastricht en Amsterdam komen per hoofd van de bevolking in de buurt van deze aantallen.
Gebouw Anton op Strijp S is een heel bijzonder voorbeeld van zo’n omgebouwde fabriek. Jarenlang stond de oude fabriek leeg. Maar nu wonen er 120 mensen in het gebouw. Ze mochten hun kubusvormige loft zelf inrichten.

Duurzaam en innovatief
“Het is in de eerste plaats natuurlijk duurzaam en innovatief. Maar daarnaast is het ook heel bijzonder om in zo’n gebouw te mogen wonen”, vindt Julia van Pijkeren, één van de bewoners van gebouw Anton. Een paar honderd meter verderop wordt het nog grootser aangepakt. Honderden bouwvakkers werken daar elke dag aan het transformeren van het oude kantoorgebouw van Philips Lighting tot een enorm appartementencomplex. “In mei worden daar zo’n zeshonderd betaalbare lofts en penthouses opgeleverd”, vertelt architect Paul Diederen.

Bekijk de video op Omroep Brabant