Het sportcentrum Activum is het hart van het Bentinckspark, een campus voor onderwijs en sport in Hoogeveen. Het centrum bevat drie sportzalen, waarvan één NOC*NSF gecertificeerde topsporthal. Het gebouw is 7000 m2 groot. Waar je ook bent in het gebouw, binnen of buiten, overal heb je zicht op sport.

Sporters en publiek: ieder zijn eigen route

In het sportcentrum hebben publiek en sporters elk een eigen route. De sporters bewegen zich op de begane grond tussen de kleedruimtes, de sportzalen en de sportaccommodaties in het park. Het publiek kan op de verdieping via een achtvormige rondgang de tribunes bij de grote sporthallen bereiken. Hier en daar heb je door grote ramen uitzicht op het park. Aan de zuidzijde opent het gebouw zich met glazen puien naar de nieuwe atletiekbaan, geaccentueerd door een grote luifel en buitentribune. Het sportcafé biedt een ruim uitzicht op de atletiekbaan buiten, maar ook op de topsporthal binnen.

Sportcentrum voor scholieren, recreanten en topsporters

Het gebouw heeft drie sportzalen. De NOC*NSF gecertificeerde topsporthal heeft 1100 vaste tribuneplaatsen, die met uitschuifbare tribunes zijn uit te breiden tot 2000 plaatsen. De tweede sporthal heeft een tribune met 350 plaatsen en een klimwand. De sporthallen zijn in te delen met flexibele wanden, zodat ze voor verschillende sporten en gebruik kunnen dienen. De derde zaal is een gymzaal, die ook geschikt is voor de overnachting van groepen bij evenementen.

Aan de noordzijde van het gebouw is ruimte gereserveerd voor een toekomstige uitbreiding voor paramedici en andere functies op het raakvlak van onderwijs, sport, bewegen en gezondheid. In het gebouw is al een praktijkruimte voor fysiotherapie opgenomen.

Waar je ook bent in het gebouw, binnen of buiten, overal heb je zicht op sport

Activum-2016-3160-OKE_1600px

Judoles in de gymzaal

activum_1600px

Zicht op de atletiekbaan vanaf de zuidzijde van het gebouw

Duurzame en comfortabele materialen

Het compacte ontwerp, de zonnepanelen op het dak, een systeem voor duurzame warmte en koeling waarop ook de naastgelegen school en het woonzorgcentrum zijn aangesloten en het gebruik van onderhoudsarme materialen, zorgen voor een duurzaam gebouw. De onderhouds- en energielasten zijn laag.

Het gebouw heeft een betonnen plint, met daarboven gevels in metselwerk, royale glaspartijen en een grote rode luifel. In het interieur voelen alle gebruikers zich thuis. De materiaalkeuze is robuust, maar tegelijkertijd uitgevoerd in hout en rustige kleurtinten. Overal valt licht het gebouw binnen.

Samenwerking en BIM

Het Activum is tot stand gekomen in een nauwe samenwerking met de gemeente Hoogeveen en de gebruikers van de sportvoorzieningen, waaronder de betrokken scholen voor voortgezet onderwijs en de sportverenigingen. Het Bentinckspark is een bruisend sportpark ontworpen door MTD Landschapsarchitecten. De belangrijkste uitdaging was het ontwerpen van een multifunctioneel en flexibel gebouw dat een eenheid vormt met het park. We hebben dit vertaald in een efficiënt gebouw waarin gezamenlijk ruimtegebruik mogelijk is en dat toekomstbestendig is door een aanpasbare indeling.

Diederendirrix werkte voor het ontwerp samen met ingenieursbureau Nelissen en adviesbureau Van de Laar. We werkten het ontwerp volledig interdisciplinair uit in BIM, ook in samenwerking met de aannemer.

Projectgegevens

  • Startdatum
  • oktober 2013
  • Einddatum
  • juli 2016
  • Opdrachtgever(s)
  • Gemeente Hoogeveen
  • Omvang
  • 7.000 m2
  • Fotografie
  • Arthur BagenScagliola Brakkee Fotografie

Meer weten over dit project?

Fabianne Riolo

Architect / Hoofd Ontwerpteam

+31 (0)40 26 06 743E-mail