Actueel

De Ploeg ontvangt de Pieter van Vollenhoven prijs

5 december 2017

Op vrijdag 1 december jl. is in Bergeijk de Pieter van Vollenhoven prijs uitgereikt aan Bruns. De prijs wordt ter beschikking gesteld door het Nationaal Restauratiefonds en bestaat uit een plaquette en een bedrag van 10.000,- euro. De prijs is in 2013 aangeboden aan Pieter van Vollenhoven bij zijn afscheid na zijn 27 jaar voorzitterschap van het Nationaal Restauratiefonds. De Pieter van Vollenhoven prijs wordt jaarlijks door een jury van erfgoedspecialisten toegekend aan een particulier of organisatie die het meest succesvol aan oud erfgoed een nieuwe bestemming heeft gegeven.

Pieter van Vollenhoven had tot voor kort nog nooit van Weverij de Ploeg in Bergeijk gehoord. Zijn vrouw wel. ,,Ja, ze zei al meteen: dat is een toonaangevend gebouw van Rietveld. Met een geweldige filosofie erbij. Dat gebouw is een feestje. En dat park dat erbij ligt. Fantastisch.” Van Vollenhoven vond de toekenning van de prijs dan ook meer dan verdiend: ,,De Ploeg was een creatief bedrijf en Bruns is dat ook. Geweldig dat er eenzelfde soort bedrijf weer in zit. Daar is het gebouw ook voor gerealiseerd. Dat is iets anders dan een kerk waar een hotel in komt.”

Van Vollenhoven liet zich over de renovatie en restauratie van het fabrieksgebouw uitgebreid bijpraten door Rob Meurders van diederendirrix en interieurontwerper Aart van Asseldonk (met hoed op de foto). Als mede-initiatiefnemer van de renovatie verdient Rob Meurders eveneens een plaats in de schijnwerper want na de aankoop van het gebouw door Bruns heeft hij directeur Jan Burgmans benaderd en overtuigd om het fabrieksgebouw in stijl te renoveren. De Pieter van Vollenhoven prijs vormt dan ook tevens het bewijs van geslaagd partnerschap tussen opdrachtgever en architect.

Lees hier het artikel in het ED
Fotograaf: Vincent van den Hoven