Actueel

Officiële start bouw woonblok Lampisterie in Groningen

18 oktober 2018

Opdrachtgever Nijestee is gestart met de bouw van een vierde woonblok in de Grunobuurt: Lampisterie. In het gebouw komen 101 sociale huurwoningen, waaronder vijftien woningen voor jongeren met een lichamelijke beperking. In de zomer van 2019 volgt de bouw van het vijfde woonblok in de wijk, met circa 103 huur- en koopappartementen. Op dinsdag 16 oktober vond de officiële start van de bouw plaats in aanwezigheid van een aantal toekomstige bewoners, betrokkenen, buurtbewoners en wethouder Roeland van der Schaaf.

Lampisterie komt tussen de Paterswoldseweg en de Grunostraat. In het gebouw komen twee-, drie- en vierkamerappartementen, maisonnettes en woningen voor jongeren met lichamelijke beperking, met daarbij een gemeenschappelijke ruimte en een ruimte voor de zorgverlener. Alle appartementen vallen onder de sociale huur. Diederendirrix ontwierp alle woningen aardbevingsbestendig, energiezuinig en gasloos,

Aannemer Trebbe gaat de bouw uitvoeren. Antje de Groot, directeur Trebbe Bouw: “Dit project is nu al een toonbeeld van goede samenwerking voor ons. Tijdens de voorbereiding was het echt geven en nemen om het project haalbaar te maken in tijd en geld. Ik ben er trots op dat het juist weer in Groningen gelukt is.”

Bij het ontwerp van het gebouw is daarnaast rekening gehouden met de huisvesting van dieren: er komen veertig nestkasten voor gierzwaluwen, veertien voor huismussen en vijftien voor vleermuizen.

De officiële start van de bouw ging gepaard met de onthulling van een canvasdoek met daarop een beeltenis van een lampisterie, de plek waar vroeger (trein)lampen bewaard, schoongemaakt, gevuld en uitgegeven werden. Het canvasdoek is een schenking aan de toekomstige bewoners en krijgt een centrale plek in het gebouw. Alle namen van de nieuwe woongebouwen in de Grunobuurt hebben een link met treinen. Vroeger woonden namelijk spoorwegmedewerkers in de wijk.

(Picture: Siese Veenstra)