Actueel

In het nieuwe station begint de stad

11 oktober 2016

Nu vijf grote nieuwe NS-stations na veel reizigersleed succesvol zijn verrezen, gaan honderd middelgrote stations op de schop. Waar moet het station van de toekomst aan voldoen? De bouwmeesters leggen uit.

De Nieuwe Sleutelprojecten РArnhem, Breda, Rotterdam, Utrecht en Den Haag CS Рzijn klaar. Oké, bijna klaar; het zesde project, Amsterdam Zuid, moet de komende tien jaar nog gerealiseerd worden. Dit zijn de zes stations waar de Рnog niet gerealiseerde Рhsl-trein had moeten stoppen. Vandaar dat Amsterdam Centraal ontbreekt, al is dat station wel flink verbouwd (en zal het de komende jaren opnieuw onder handen genomen worden).

De rijksbouwmeester, spoorbouwmeester Bert Dirrix, NS en ProRail grijpen deze mijlpaal aan om vandaag een feestje te vieren, met een symposium in Utrecht. De rijksbouwmeester adviseert over architectuur en de stedelijke omgeving van het rijksvastgoed, de spoorbouwmeester vervult deze rol rond het spoor. Voor de Sleutelprojecten, waarin ook het Rijk investeerde, sloegen ze de handen ineen; station en stationsomgeving werden als totaalplan ontworpen. Vandaag blikken ze terug op de geboekte resultaten, en kijken vooruit.

Lees het volledige artikel in de Volkskrant