Na een tijdelijke bestemming als appartementencomplex voor buitenlandse studenten krijgt voormalig reactiveringscentrum Albert van Koningsbruggen aan de Beneluxlaan in Utrecht zijn oorspronkelijke zorgbestemming terug. In het jaren ’70 gebouw wordt in opdracht van zorgorganisatie AxionContinu een integraal zorgconcept gerealiseerd, bestaande uit een zorghotel voor kortdurende revalidatie, luxe serviceappartementen, een onderzoeks- en behandelcentrum, een groot restaurant en werkplekken. Alle functies worden georganiseerd rond een bestaande patio, die opnieuw zal worden ingericht.

zorghotel_historisch_1600px

Programma

In de plint op de begane grond is naast het onderzoeks- en behandelcentrum ruimte voor eerstelijns- en transmurale voorzieningen zoals een huisartsenpraktijk, een revalidatie-polikliniek en een revalidatiecentrum, een buitenpoli van het ziekenhuis, een fysiotherapiepraktijk, een verloskundepraktijk en een fysiofitnessruimte. Daarnaast wordt hier een grand café gerealiseerd. Ook zijn er flexibele ruimtes voor bijvoorbeeld de bloedbank of een decubitusverpleegkundige. In de tuinen rondom het pand worden relax- en oefenfaciliteiten voorzien. Om hiertoe te komen wordt het gebouw tot op het casco gesloopt, heringedeeld en deels van nieuwbouw voorzien, met respect voor de waardevolle architectonische elementen zoals het trappenhuis aan de zijkant van het gebouw en de vormgeving van de achtergevel.

Healing environment

In het zorghotel en onderzoeks- en behandelcentrum staan de principes van ‘healing environment’ centraal. Zowel het gebouw als de inrichting dragen bij aan een optimaal herstel, waarin bewust wordt omgegaan met stressreductie, het welbevinden en de gezondheid van gasten. De eenpersoonskamers en appartementen in het zorghotel bieden optimale privacy en geven gasten de mogelijkheid om díe sfeer (verlichting, temperatuur) en rust te creëren die men wenst. In het onderzoeks- en behandelcentrum worden de wachtruimtes en de gespreksruimtes zo ingericht dat zij bijdragen aan een ontspannen sfeer en maximale bewegingsvrijheid voor de bezoekers. Hier zijn geen drempels, brede deuren en een toegankelijke tuin.

Upgrade

Om de gevel een hoogwaardige uitstraling te geven, is gekozen voor een upgrade met natuursteen bekleding (muschel kalksteen). Bovendien wordt de gevel opnieuw ingedeeld met aluminium kozijnen en HR++ glas, wat zorgt voor een verduurzaming van de huidige gebouwstructuur. Om meer zicht naar buiten te realiseren, worden alle grotere zorgkamers voorzien van grotere glaspartijen. De zorgkamers bovenin het gebouw worden bovendien uitgebreid met een balkon, wat extra kwaliteit aan de verblijfruimtes toevoegt en de ruimtes optisch vergroot. Lage balustrades zorgen voor optimale zichtlijnen naar buiten, ook voor bedlegerige gasten.

Oplopende tribune

Het ontsluitingsprincipe van de hoofdtrap achter de liften wordt aangepast, waardoor meer vloeroppervlakte beschikbaar komt voor de algemene voorzieningen. Daarnaast wordt de dak van het opleidingslokaal opgehoogd, waardoor niet alleen meer daglicht naar binnen stroomt, maar tevens ruimte ontstaat voor een oplopende tribune. Tot slot wordt het volledige installatiepakket geüpgraded en verduurzaamd, waardoor het gebouw straks weer aan de geldende regelgeving voldoet. Ook ten aanzien van de energieprestaties.

 

Projectgegevens

  • Startdatum
  • maart 2016
  • Einddatum
  • In ontwikkeling
  • Opdrachtgever(s)
  • AxionContinu
  • Omvang
  • 10.500 m2

Meer weten over dit project?

Paul Diederen

Architect / Partner

+31 (0)40 26 06 740E-mail