Alzijdig woongebouw

Reykjavik is een woongebouw in het hart van Leidsche Rijn Centrum Noord, dat is vormgegeven als een alzijdig, grootstedelijk woonblok. Omsloten door straten heeft het gebouw aan drie van de toegangswegen, de Reykjavikstraat, de Stockholmstraat en de Hof van Oslo een entree, die is gemarkeerd met een afbeelding van de bijbehorende stadsplattegrond. Daarnaast heeft Reykjavik aan de Stockholmstraat tevens een ingang naar de parkeergarage en de fietsenstalling. Conform het bestemmingsplan is het parkeren intern opgelost. De bewoners parkeren hun auto op maaiveld in een overdekt binnengebied, waardoor op de eerste verdieping een hoogwaardig woondek wordt gecreëerd. Vanuit deze collectieve binnenruimte worden, middels galerijen, de 149 appartementen ontsloten.

Maatgevoelige compositie

Karakteristiek zijn de hoge plint (4,5 m) en de verspringende setbacks van de bovenste twee lagen van het gebouw. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Reykjavik een commerciële plint zou krijgen, maar de commerciële functie is komen te vervallen. Desalniettemin is de plint op een onderscheidende manier vormgegeven om het gebouw meer geleding te geven. De plint is uitgevoerd in robuust natuursteen, terwijl de rest van het gebouw is uitgevoerd in geprefabriceerd minerale steenstrips, die zijn aangebracht op houtskeletbouw elementen.

Geleding krijgt het bouwvolume tevens door de terugliggende lagen van de twee bovenste verdiepingen. Hierdoor oogt het gebouw minder massief en krijgt het een speelser karakter. Een derde element dat hier aan bijdraagt is de parcellering van de gevel. de gewenste pandjesstructuur is op abstracte wijze vertaald in het gevelbeeld. Hier zorgt de afwisseling van een verticale gevelindeling bij de entree en een horizontale benadering in het overige gedeelte van de gevel, voor dimensionering, ritme en variatie. In deze systematiek spelen ook de gevelopeningen, balkons en de verschillen in het metselwerk een rol, waardoor het geheel wordt gekenmerkt door een maatgevoelige compositie met evenwichtige verhoudingen.

Jonge doelgroep

Reykjavik is ontworpen voor young professionals. De grootte van de appartementen is afgestemd op deze doelgroep en varieert van 45 m2 tot 90 m2. Daarbij is de ligging van Reykjavik, dicht in de buurt van Utrecht ideaal, evenals de bereikbaarheid van de locatie. Dankzij het nabijgelegen NS station en het busstation is uitstekend voorzien in reizen per openbaar vervoer en de aansluiting op de A2 ligt eveneens voor de deur. Bovendien is er ook nog een goede aansluiting op de doorgaande fietsroutes naar Leidsche Rijn en de binnenstad van Utrecht. Door deze voorzieningen is Reykjavik een ideale woonlocatie voor de beoogde doelgroep.

Projectgegevens

  • Startdatum
  • september 2015
  • Einddatum
  • oktober 2018
  • Opdrachtgever(s)
  • SustayDe Vries en Verburg
  • Omvang
  • 13.500
  • Fotografie
  • De Vries en Verburg

Meer weten over dit project?

Fabianne Riolo

Architect / Hoofd Ontwerpteam

+31 (0)40 26 06 743E-mail