De voormalige Philips Bedrijfsschool in Eindhoven is een gemeentelijk monument dat wordt getransformeerd tot 442 woningen. Het congrescentrum maakt plaats voor een restaurant en de kantine wordt verhuurd als commerciële ruimte. De werkplaats, die in 1993 aan het gebouw is toegevoegd, doet inmiddels al dienst als klimhal.

De Bedrijfsschool heeft een rijke onderwijsgeschiedenis. Sinds 1920 organiseerde de afdeling Onderwijs en Volksontwikkeling bij Philips de bedrijfsopleidingen en hiervoor werd in 1929 het eerste verzamelgebouw aan de Frederiklaan geopend voor alle opleidingen. Tijdens een bombardement in WOII werd het hoofdgebouw echter onherstelbaar beschadigd. De herbouw, naar een ontwerp van Dirk Roosenburg, werd in 1949 afgerond. Het gebouw is in 1993 verbouwd t.b.v. de huisvesting van het technisch lyceum. Daarna is het gebouw nog gebruikt door het ROC en het Summa College.

Bij de renovatie wordt ernaar gestreefd om het originele ontwerp in ere te herstellen. Onder de rook van Strijp S is het gebouw bruin geworden, waarna de kozijnen wit zijn overschilderd. Het van oorsprong gele metselwerk wordt gereinigd. De gevel wordt voorzien van nieuwe renovatiekozijnen, gebaseerd op oorspronkelijke pui-indeling en met de oorspronkelijke Veronees groene kleur. De hoofdingang aan de Essenstraat wordt gereconstrueerd, inclusief de betonnen luifel. Verder wordt in het gebouw het originele kleurenpalet teruggebracht. En ten slotte worden alle authentieke elementen, waaronder branddeuren, tussenpuien en geglazuurd metselwerk hersteld of gereconstrueerd.

Binnen de oorspronkelijke gebouwstructuur worden meer dan 30 typen loftwoningen gerealiseerd, variërend van 45 m2 tot 120 m2, met een penthouse van meer dan 200 m2. Alle woningen worden voorzien van een nieuwe entresol met een slaapkamer, badkamer en eventueel een werkplek. In de gebouwvleugel aan de Berkenstraat worden delen van de bestaande betonnen tussenvloeren weggezaagd om vides te maken, gekoppeld aan royale nieuwe gevelopeningen.

In de binnenplaats wordt een grote tuin voor de bewoners, met een terras voor het restaurant aangelegd. Verder wordt het gebouw voorzien van een gemeenschappelijk dakterras en wordt het parkeerterrein opnieuw aangelegd volgens het landschapsontwerp van Buro Lubbers.

Check hier de video van studio040.nl met Paul Diederen en Bram van Ekeren.

Axonometrie

Axonometrie loft

Projectgegevens

  • Startdatum
  • oktober 2015
  • Einddatum
  • september 2019
  • Opdrachtgever(s)
  • CityPads BV
  • Omvang
  • 38.850 m2

Meer weten over dit project?

Bram van Ekeren

Architect

+31 (0)40 26 06 759E-mail