Het Nationaal Archief in Den Haag beheert waardevolle documentatie over onze samenleving en geschiedenis. De kennisbank omvat 137 kilometer aan papieren archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en 800 terabyte aan digitale bestanden. De ontsluiting van deze informatie voor het publiek is een belangrijke taak van het Nationaal Archief. Om die functie optimaal te kunnen uitoefenen is het gebouw gerenoveerd en zijn de entree en de foyer uitgebreid. Daarvoor heeft diederendirrix het architectonisch ontwerp verzorgd en heeft Van Eijk en Van der Lubbe het interieur ontworpen.

Multifunctioneel gebouw

Het archief, de publieke informatievoorziening en de kantoorfunctie hebben hun eigen plek in het gebouw hebben. In het ontvangstgebied bevindt zich een interactief scherm, een balie, een museumwinkel, horeca en een garderobe. De werk- en ontmoetingsplekken liggen in de foyers op de eerste verdieping. In het ontwerp zijn deze functies ruimtelijk met elkaar vervlochten om ontmoeting en kennisuitwisseling te stimuleren. Het bestaande hoogteverschil tussen het voorplein en de prachtige binnentuin (naar ontwerp van Mien Ruys) is opgelost middels de introductie van een houten trappenlandschap waarop verschillende zithoeken zijn ondergebracht. Men kan er werken, lezen, overleggen, studeren en elkaar ontmoeten. Grote deuren geven toegang tot een nieuwe buitenterras op het voorplein.

Uitnodigend gebouw

De toegankelijkheid van het archief is verbeterd door de gevel op de begane grond naar voren te plaatsen. Het gebouw maakt daardoor meer contact met het voorliggende plein. De entree is beter zichtbaar en transparanter geworden, waardoor het voor bezoekers aanlokkelijker is geworden om naar binnen te gaan. Een geïntegreerd led-scherm in de gevel geeft het Nationaal Archief maximale exposure om haar activiteiten te etaleren.

Nationale identiteit

In het interieurontwerp is de nationale aard van het archief gethematiseerd. De winkel verkoopt producten die passen bij de functie van het Nationaal Archief. Het horecagedeelte is betegeld met Makkummer witjes en hier staan meubels van bekende Nederlandse ontwerpers. Geïnspireerd op oude zeekaarten is op de vloer een netwerk van lijnen en verbindingen aangebracht. En ten slotte zijn historische materialen, waaronder Hollands eiken en wolvilt van schapen uit het Groene Hart in het interieur toegepast.

nat archief oud_1600

Historisch beeld

Nationaal Archief

Het nieuwe kunstwerk op het dak, de scherpe uitbreiding en de integratie van het led-scherm in de gevel.

Projectgegevens

  • Startdatum
  • januari 2016
  • Einddatum
  • juni 2018
  • Opdrachtgever(s)
  • Nationaal Archief
  • Omvang
  • 3.100 m2
  • Projectpartner(s)
  • Van Eijk & Van der Lubbe
  • Fotografie
  • Jeroen van der Wielen

Meer weten over dit project?

Niels Ponjee

Architect

+31 (0)40 26 06 755E-mail