Omdat de basisschool in de woonwijk Zalmplaat in Rotterdam dringend aan vervanging toe was, maakte diederendirrix een ontwerp voor een nieuw schoolgebouw met twintig klassen over twee lagen. Het gebouw krijgt een speelse en vriendelijke uitstraling door de afgeronde hoeken en het kleurgebruik. De golvende voorgevel springt terug waardoor voor het gebouw een ruim schoolplein ontstaat en de entrees op een vanzelfsprekende manier luifels krijgen. De gevel is opgebouwd uit horizontale betonbanden en zachtrood metselwerk, aangevuld met accenten in goudgeel aluminium. De naam Zalmplaatschool in grote letters markeert de ingang.

De indeling van de school is eenvoudig: klaslokalen aan de buitengevels rond een centrale aula. Deze is twee lagen hoog met een grote, houten tribunetrap. Het dak erboven krijgt een groot daklicht en een plafond afgewerkt met houten latten. Onder het strijklicht dat hier binnenvalt tot in het hart van de school komen leerlingen, ouders en docenten samen. Door het clusteren van de aula met het speellokaal en door speelhoeken en werkplekken aan de gangen te koppelen kunnen de ruimtes flexibel worden gebruikt. Het speellokaal kan geheel geopend worden naar de aula en het heeft ook een directe verbinding met het schoolplein. Via een brede traptribune aan de buitenzijde van het gebouw is de speelplaats ook vanaf de verdieping te bereiken. Deze tribune kan dienst doen als theater of buitenlokaal.

 

 

 

Zalmplaatschool-8_1600px

Het speellokaal kan geopend worden naar de aula

Zalmplaatschool-7-1600px

En heeft ook een directe verbinding met het schoolplein

Projectgegevens

  • Startdatum
  • januari 2014
  • Einddatum
  • februari 2016
  • Opdrachtgever(s)
  • Dura Vermeer Bouw & Vastgoed
  • Omvang
  • 2.500 m2
  • Fotografie
  • Scagliola Brakkee Fotografie

Meer weten over dit project?

Jeroen Schipper

Architect / Stedenbouwkundig ontwerper

+31 (0)40 26 06 745E-mail