Een voormalig fabrieksgebouw van Philips is verbouwd tot een multifunctioneel gebouw voor design, kunst, kennis en technologie: de Witte Dame.

Het Rijksmonument is behouden door het als casco te hergebruiken voor nieuwe functies, waaronder de huisvesting van de Design Academy, het Eindhovense architectuurcentrum, de hoofdvestiging van de openbare bibliotheek en een ontwerpafdeling van Philips Lighting. Belangrijkste ingreep is de transformatie van de middenzone. Op een in stedenbouwkundig opzicht belangrijk punt, de as van de route van binnenstad via het Lichtplein naar het Philipsstadion, is de centrale entree van de Witte Dame gemaakt, met enige gemeenschappelijke voorzieningen, waaronder een auditorium. Essentieel aan de renovatie van de Witte Dame is dat er met het gebouw zo min mogelijk is gedaan. Het gevelbeeld en de stapeling van vloervelden zijn onveranderd gebleven.

Projectgegevens

  • Startdatum
  • juli 1994
  • Einddatum
  • augustus 1998
  • Opdrachtgever(s)
  • Ontwikkelingscombinatie De Witte Dame vof
  • Omvang
  • 37.000 m2
  • Fotografie
  • Norbert van OnnaArthur Bagen

Meer weten over dit project?

Timo Keulen

Architect / Hoofd Ontwerpteam

+31 (0)40 26 06 744E-mail